18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Makroekonomika » FM: Energoresursu cenas atkal kāpina inflāciju
FM: Energoresursu cenas atkal kāpina inflāciju
Autors: BNA / 8. februāris 2012, 17:50
Pirmie dati par 2012. gada patēriņa cenu izmaiņām nav iepriecinoši – janvārī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, cenas pieauga par 0,8%. Cenu kāpumu noteica siltumenerģijas un gāzes tarifu izmaiņas, kā arī degvielas cenu pieaugums.


Degvielas cenu izmaiņas saistītas ar naftas cenu izmaiņām pasaules biržās, kā arī ar eiro kursa svārstībām pret ASV dolāru. Gada sākumā īstenojās Latvijai visneizdevīgākais scenārijs – pieauga naftas cenas pasaulē un vienlaicīgi pazeminājās eiro kurss attiecībā pret ASV dolāru. Līdz ar to degvielas cenas janvārī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, pieauga par vidēji 4%. Arī gāzes cenas, kas nosaka siltumenerģijas tarifus, ir atkarīgas no minētajiem faktoriem. Tomēr Latvijas cenu veidošanās procesā nozīmīga loma ir Inčukalna gāzes krātuvei, jo daļai no gāzes krātuves rezervēm ir fiksēta cena, kas ir noteikta iesūknēšanas brīdī. Kamēr šīs rezerves tiek lietotas, izmaksas lielajiem gāzes patērētājiem (arī siltumapgādes uzņēmumiem) būtiski nemainās, neatkarīgi no biržas indeksu vai valūtas kursu svārstībām. 

Savukārt, kad šī daļa ir iztērēta, piegādātājs nosaka gāzes cenu atbilstoši pēdējo deviņu mēnešu naftas cenu dinamikai. Siltumenerģijas tarifus, balstoties uz tās ražošanas izmaksām, maina katru mēnesi, savukārt gāzes tarifi privātajam patēriņam tiek mainīti atbilstoši tirgus situācijai divas reizes gadā – janvārī un jūlijā.

Siltumenerģijas cenas janvārī pieauga par 9,4%, bet gāzes cenas – par 8,6%.Turpmākās energoresursu cenu tendences ir atkarīgas no ļoti mainīgās ārējās vides – vājā izaugsme attīstītajās valstīs var kavēt cenu pieaugumu, savukārt pretēju efektu var radīt ģeopolitiskie riski naftas ieguves valstīs.

Kā jau tika paredzēts, gada inflācija janvārī sāka samazināties – šā gada janvārī, salīdzinot ar 2011. gada janvāri, patēriņa cenas pieauga par 3,6%. Lai arī šķiet, ka Latvijas novērtēšana pēc Māstrihtas kritērijiem vēl ir tālu, tomēr to ietekmē jau šobrīd notiekošās patēriņa cenu izmaiņas.

Gada vidējā inflācija, pēc kā tiek novērtēts Māstrihtas inflācijas kritērijs, vēl arvien ir salīdzinoši augsta – 4,4%. Gada vidējās inflācijas pakāpenisku samazināšanos var gaidīt, tikai sākot ar februāri vai martu, kad no aprēķina pakāpeniski izzudīs pārtikas un energoresursu cenu kāpuma 2010. gada beigās un nodokļu izmaiņu 2011. gada sākumā ietekme. Prognozētā gada vidējā inflācija Māstrihtas kritērija novērtēšanas brīdi 2013. gada martā (2,1%) ir tuvu prognozētajam kritērijam.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Finanšu ministrija, inflācija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats