19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Veselība, medicīna » Pacienti uztraukti: aptiekās nav zāļu, ko meklējam
Pacienti uztraukti: aptiekās nav zāļu, ko meklējam
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 26. augusts 2019, 11:46
Par kādu medikamentu īslaicīgu vai ilglaicīgu pazušanu no aptieku plauktiem informācija parādās periodiski. Vairāki pacienti Neatkarīgajai stāsta, ka jau ilgāku laiku aptiekās nav pieejams D vitamīna šķīdums jeb pilieni, kas ir recepšu medikaments.

Zāļu valsts aģentūrā skaidro, ka patiešām šīs zāles uz laiku Latvijas aptiekās nebija pieejamas un zāļu ražotājs arī bija iesniedzis paziņojumu par iemesliem, taču augusta otrajā pusē D vitamīna pudelītēm aptiekās jau vajadzētu parādīties.

Zintai (vārds mainīts) D vitamīnu izraksta ģimenes ārsts, un tas jālieto regulāri, tomēr jau kādu laiku aptiekās nav pieejams vitamīns eļļas pilienu veidā. Zāļu valsts aģentūra, protams, ir informēta par zāļu Vigantol Oil 0,5 mg/ml pilieni iekšķīgai lietošanai, šķīdums piegādes pārtraukumu, un tas neesot nekas ārkārtējs. Zāļu piegāde var pārtrūkt dažādu iemeslu dēļ, visbiežāk tie ir kādi ražotāja paziņoti iemesli, kāpēc uz laiku zāļu varētu nebūt. «Normatīvie akti Latvijā nosaka, ka par zāļu virzību un pieejamību tirgū ir atbildīgs konkrēto zāļu reģistrācijas apliecības īpašnieks jeb ražotāja pārstāvis un viņam ir pienākums arī sniegt Zāļu valsts aģentūrai paziņojumu par reģistrētām zālēm, ja tās pastāvīgi vai tikai uz laiku nav pieejamas Latvijas tirgū, norādot arī pieejamības pārtraukuma iemeslu,» Neatkarīgajai skaidro Zāļu valsts aģentūras speciāliste Dita Okmane. Runājot tieši par D vitamīna pilieniem, saskaņā ar aģentūrā saņemto informāciju, ko sniedzis zāļu Vigantol Oil reģistrācijas apliecības īpašnieks, šim medikamentam ir piegādes pārtraukums un medikamenta piegādes atjaunošana Latvijas tirgū plānota 23. augustā. Zāļu Vigantol reģistrācijas apliecības īpašnieks paziņojumā Zāļu valsts aģentūrai par šo zāļu piegādes pārtraukumu norādīja, ka šīm zālēm ir piegādes pārtraukums ražošanas kapacitātes problēmu dēļ.

Par zāļu pieejamību ikviens pacients var pārliecināties aģentūras tīmekļa vietnē zva.gov.lv esošajā Latvijas Zāļu reģistrā. Ja zāles Latvijas tirgū nav pieejamas, tad reģistrā ir nodrošināta iespēja atrast alternatīvas zāles (šī informācija ir pieejama, klikšķinot uz lupas simbola pie konkrētām zālēm) un informāciju, kad konkrēto zāļu, kurām ir pieejamības pārtraukums, piegādi ir paredzēts atjaunot. «Ņemot vērā zāļu piegādes pārtraukuma rašanos, aicinām pacientus vērsties pie sava ārstējošā ārsta, lai noskaidrotu, vai pastāv iespēja lietot alternatīvas zāles iepriekš noteiktā medikamenta vietā,» sacīja D. Okmane.

Izpētot, vai aptiekās ir pieejams pacientes meklējamais D vitamīns, Neatkarīgā pārliecinājās, ka šādus pilienus Latvijas tirgum piegādā viens ražotājs, norādīts, ka zāles tiek ražotas Vācijā un Portugālē, kā arī tiek ieviestas Latvijā paralēlajā importā (norādīti vairāki uzņēmumi, kuri zāles ieved no Rumānijas un Bulgārijas), tomēr visi norādījuši, ka zāles pašlaik nav pieejamas. Nav pieejams arī šis medikaments, kas ir kompensējamo zāļu sarakstā. Pie zālēm minēts, ka prognozētais zāļu pieejamības datums varētu būt 30. augusts.

Meklējot alternatīvas, kā norādīja aģentūra, reģistrā piedāvāts vitamīns tablešu formā, bet kā kompensējamais medikaments pilienu veidā, kas ir arī references medikaments (lētākais), uzrādītas citas zāles, kuras ražo Bulgārijā.





Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats