24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Veselība, medicīna » Kam būs izdevīgs medikamentu cenu samazinājums?
Kam būs izdevīgs medikamentu cenu samazinājums?
Autors: Inga Paparde, NRA.lv / 2. oktobris 2018, 10:12
Nacionālais Veselības dienests ir izsūtījis atkārtotu aicinājumu to zāļu ražotājiem, kuri nav iesnieguši nekādu informāciju par medikamentu cenas samazinājumu no šā gada 1. oktobra. Cenu samazinājums noteiktā apmērā jānodrošina visiem kompensējamiem medikamentiem, kuru cenas pārsniedz simts procentu izmaksu slieksni.


Ja ražotājs jau nav izpildījis prasības, un, iespējams, tās neizpildīs, kā rezultātā zāles būs no saraksta jāizņem.

Ja mēneša laikā kopš brīdinājuma saņemšanas zāļu ražotāji nerīkosies, Nacionālais Veselības dienests būs spiests šīs konkrētās zāles no kompensējamo zāļu saraksta izsvītrot. Pašlaik informācija par cenu samazinājumu joprojām nav iesniegta par 31 medikamentu.

No vakardienas, 1. oktobra, pacientiem, kuri ikdienā lieto kompensējamās zāles, būtu jāsajūt zāļu cenu samazinājums, jo ar izmaiņām normatīvos noteikts, ka medikamentiem, kuru izmaksas vairāk nekā par simts procentiem pārsniedza valsts noteikto lētākā medikamenta cenu attiecīgajā grupā, ir jāsamazina cena. Nacionālajā Veselības dienestā Neatkarīgajai pastāstīja, ka ražotājiem bija divi varianti: zāļu izmaksas samazināt līdz simts procentu izmaksu slieksnim (tas ir, lētāko zāļu izmaksas šajā medikamentu grupā plus simts procentu) vai arī samazināt zāļu izmaksas par 20 procentiem. «Izvērtējot saņemtos iesniegumus, secinām, ka 20 procentu ir vidējais cenas samazinājums un cenas tika samazinātas robežās no trīs līdz pat 82 procentiem,» stāsta Nacionālā veselības dienesta speciāliste Agnese Jasenoviča. Kopumā jau septembrī kompensējamo zāļu cenas samazināja 83 medikamentu ražotāji. Kā piemēru var minēt kardioloģijā lietotu medikamentu, kur pacients pats piemaksā 19,90 eiro. Bet pēc cenu samazinājuma jāmaksā 14 eiro. Savukārt cits piemērs rāda, ka līdzīgas cenas sirdsslimību ārstēšanas medikamentam pacienta piemaksa ir samazinājusies no 19,50 eiro līdz 7,20 eiro, tātad pacienta ieguvums ir 12,30 eiro par vienu zāļu iepakojumu.

Divus medikamentus, kuru izmaksas pārsniedza 100 procentu izmaksu slieksni, ražotāja pārstāvis pats lūdza svītrot no kompensējamo zāļu saraksta. Taču, kā uzsver Nacionālais veselības dienests, pēc šo zāļu svītrošanas kompensējamo zāļu sarakstā ir pieejami citu ražotāju lētāki medikamenti ar tādu pašu zāļu vispārīgo nosaukumu, stiprumu un iepakojuma lielumu.

Tomēr par vairākiem medikamentiem no ražotājiem nav ziņu - vai to izmaksas tiks samazinātas un kāds varētu būt samazinājums. Nacionālais Veselības dienests pašlaik ir izsūtījis atkārtotu aicinājumu ražotājiem samazināt to medikamentu cenas, par kuriem līdz šim nav saņemta informācija, Neatkarīgajai apstiprina dienestā. Saskaņā ar normatīvo regulējumu Nacionālajam Veselības dienestam no kompensējamo zāļu saraksta ir jāsvītro zāles, ja mēneša laikā pēc brīdinājuma nosūtīšanas zāļu ražotāja pārstāvis nav novērsis neatbilstību prasībām, kādas ietvertas ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu iegādes izdevumu kompensācijas kārtībā. Tas nozīmē, ka ražotājiem vēl ir mēnesis, ko apdomāties. Tomēr satraukumu šī neziņa raisa pacientos, kuri neatrod jau publicētajā sarakstā savas gadu gadiem lietotas kompensējamās zāles. Ja ražotājs jau nav izpildījis prasības, un, iespējams, tās neizpildīs, kā rezultātā zāles būs no saraksta jāizņem, vai pacienti paliks bez zālēm? Nacionālais Veselības dienests mierina, ka sarakstā ir citu ražotāju medikamenti ar tādu pašu zāļu vispārīgo nosaukumu. Daudzi pacienti gan Neatkarīgajai atzina, ka viņi nevēlas mainīt zāles, jo ir situācijas, kad ilgstoši ir meklēti medikamenti, kas vislabāk der konkrētās slimības ārstēšanai, un «tas nav tik vienkārši - pāriet uz citām zālēm». Tas, vai zāļu cenas samazinās arī pārējie ražotāji, būs zināms pēc mēneša, jo 1. novembrī tiks publiskots saraksts ar nākamajām izmaiņām.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats