19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Veselība, medicīna » Aicina atcelt PVN kompensējamajiem un recepšu medikamentiem
Aicina atcelt PVN kompensējamajiem un recepšu medikamentiem
Autors: Anna Berga, Labdien.lv / 27. septembris 2018, 13:29
Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šonedēļ nolēma aicināt Ministru kabinetu izvērtēt iespēju atcelt pievienotās vērtības nodokli (PVN) kompensējamiem un recepšu medikamentiem.


Latvijā PVN likme recepšu medikamentiem, arī valsts kompensētiem, ir 12%. Komisijas sēdē Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas SIFFA pārstāvji informēja, ka Latvija ir viena no retajām Eiropas valstīm, kurā piemērota tik augsta PVN likme medikamentiem. Pēc viņa sacītā, Igaunijā PVN likme zālēm ir 9%, Lietuvā – 5%, Spānijā – 4%, Francijā – 2,1%, bet Zviedrijā – 0%.

Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča skaidro, ka PVN samazināšana zālēm būtu ieguvumus, jo samazinātu zāļu cenas. Tomēr no otras puses, tas var samazināt arī nodokļu ieņēmumus. “Tāpēc komisijas sēdē arī vispusīgi vērtējām ieguvumus un nepieciešamās valsts budžeta investīcijas. Citās ES valstīs zālēm ir samazinātais PVN, un arī mums no šīs pieredzes ir jāmācās. Mums visiem spēkiem ir jācenšas samazināt pacientu līdzmaksājumi, kas Latvijā ir ļoti augsti. Zāļu cenu samazināšana ir viens no iedarbīgākajiem instrumentiem, kas palīdzētu samazināt pacientu izdevumus un ļautu iegādāties nepieciešamos medikamentus,” uzskata Barča.

Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (SIFFA) izpilddirektors Valters Bolēvics norādīja, ka atceļot PVN kompensējamām zālēm, valsts kompensējamo medikamentu budžets gada laikā papildus iegūtu 15,8 miljonus eiro. Savukārt pacientu līdzmaksājumi par kompensējamām zālēm, atceļot PVN recepšu medikamentiem, samazinātos par 4,3 miljoniem eiro.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats