28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Veselība, medicīna » Ģimenes ārsti joprojām nav apmierināti ar e-veselības darbību
Ģimenes ārsti joprojām nav apmierināti ar e-veselības darbību
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 15. jūnijs 2018, 12:49
Veselības ministrija atzīst, ka e-veselībā joprojām varētu būt īslaicīgi traucējumi, taču līdz jūlijam atbildīgās iestādes ir apņēmušās veikt visus nepieciešamos labojumus, lai e-veselība strādātu bez aizķeršanās, Neatkarīgajai pastāstīja Veselības ministrijā. Tāpēc nekādas atkāpes tālākā e-veselības ieviešanā nav plānotas – jau no septembra sāksies elektroniskais nosūtījums pie speciālista vai uz izmeklējumu.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas sapulcē tika izskatīti aktuālie veselības aprūpes jautājumi.

Ģimenes ārsti joprojām nav apmierināti ar e-veselības darbību.
Kā stāsta ģimenes ārsti, ir noteiktas dienas un stundas, kad e-veselības sistēma nav lietojama adekvāti. Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide norāda, ka asociācija nolēmusi jūlija sākumā izvērtēt, vai e-veselība funkcionē pietiekami labi. «Kamēr e-darbnespējas lapa un e-recepte nefunkcionē pilnvērtīgi, tas ir, kamēr nevar darbnespējas lapu un recepti elektroniski izrakstīt 30 sekundēs, kamēr nav pilnvērtīgs zāļu reģistrs - nav iekļauti visi medikamenti ar visiem to nosaukumiem un to atbilstošas devas, kamēr nav vienkāršota e-darbnespējas izrakstīšana, ģimenes ārsti atliek citu e-veselības funkcionalitāšu lietošanu un vienu dienu nedēļā nelieto e-veselības sistēmu,» pastāstīja S. Veide. Citas funkcionalitātes ir veselības pamatdatu ievadīšana par katru pacientu, e-nosūtījums un citas darbības e-veselībā, ko Veselības ministrija un Nacionālais Veselības dienests plāno ieviest šogad un nākamgad.

Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders apstiprina, ka patiešām līdz jūlijam ir plānoti e-veselības uzlabošanas darbi, taču jau tagad esot jūtams, ka e-veselības darbība ir ievērojami labāka un ātrāka salīdzinājumā ar aprīli, kad e-veselības darbība bija būtiski traucēta. «Pašlaik notiek pilnveides darbi,» saka O. Šneiders. Viņš uzsvēra, ka Veselības ministrija neplāno atteikties no ieplānotā, pat neraugoties uz ģimenes ārstu izteikto viedokli. No šāgada 1. septembra pamazām tiks ieviests e-nosūtījums, vispirms klīniskajās universitāšu slimnīcās, lai redzētu, kā šī sistēma darbojas. Savukārt e-nosūtījums obligāts visām citām ārstniecības iestādēm un ģimenes ārstu praksēm būs no nākamā gada 1. janvāra. Tāpat no nākamā gada sākuma e-veselība būs sasaistīta ar datu bāzi par iedzīvotājiem, kuri būs apdrošināti veselībai, lai būtu redzams, kuram ir tiesības uz valsts apmaksātu veselības pakalpojumu un kuram - nē. Veselības ministrija arī neplāno izpildīt otru ģimenes ārstu prasību - apturēt Veselības finansēšanas likumu un tā ieviešanu. «Šis likums jau izdiskutēts valdībā, Saeimā, tas ir pieņemts, un tagad notiek tā ieviešana, tāpēc ir jautājums, ko patiesībā vēlas ģimenes ārsti?» jautā Veselības ministrijā.

Ģimenes ārstu asociācija tajā pašā laikā nosoda veselības ministres Andas Čakšas darbību un īstenoto reformu, kas vērsta «no individuālas pacienta aprūpes pieejas uz bezpersonisku aprūpi». «Šī reforma iznīcinās ģimenes ārstu prakses un kalpos poliklīniku izveidošanai. Tas pasliktinās pacientu aprūpes kvalitāti un apmierinātību, radot liekus izdevumus valsts budžetā,» teica S. Veide.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats