20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Veselība, medicīna » Čakša: Lai izveidotu veselības aprūpes saņēmēju datubāzi nepieciešami 2 miljoni eiro
Čakša: Lai izveidotu veselības aprūpes saņēmēju datubāzi nepieciešami 2 miljoni eiro
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 8. maijs 2018, 14:43
Lai izveidotu veselības aprūpes saņēmēju datubāzi, nepieciešams savienot kopā 17 valsts institūciju datu bāzes. Un tas izmaksātu aptuveni 2 miljonus eiro, šorīt intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” atzina veselības ministre Anda Čakša (ZZS).


Viņa atgādināja, ka valsts apdrošināšanu saņem visi sociālā nodokļa maksātāji, kā arī aptuveni 20 citas iedzīvotāju grupas. Lai pacienti, aizejot pie ārsta, nesaskartos ar nepatīkamo situāciju, ka viņiem pakalpojums atteikts, kopā jāsavieno tādas iestādes kā, piemēram, Nodarbinātības valsts aģentūra, Valsts ieņēmumu dienests, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Nepieciešamo informāciju sniedz kopumā 228 sociālo pakalpojumu sniedzēji un 119 pašvaldību sociālie dienesti.

Pēc viņas sacītā, “neviena sistēma, viena otru ieraugot, nedraudzējas”, nepieciešama to saslēgšana. “Ja skatāmies uz tehnoloģiju laikmetu, tad katra no šīm datubāzēm ir veidota ar saviem ātruma kodiem un dažādām saslēgšanas metodēm,” izteicās Čakša.

Pēc viņas sacītā, tas izmaksātu aptuveni 2 miljonus eiro, kurus ministrija lūdza valdībai un par kuru piešķiršanu valdība lems otrdien.

Ministre nenoliedza, ka būs nepieciešami papildu līdzekļi arī sistēmas uzturēšanai un atjauninājumiem.

Jau vēstīts, ka obligātas veselības apdrošināšanas iemaksas būs veicamas reizi gadā, un šogad personas varēs tās veikt no 1.septembra.

Iemaksu veikšana būs brīvprātīga un attieksies tikai uz tām personām, kuras nav apdrošinātas automātiski. Personas, kuras veic sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā nodokļu režīmā vai ietilpst kādā no sociāli mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām – pensionāri, bērni, personas, kurām noteikta I vai II grupas invaliditāte, Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrēti bezdarbnieki, skolēni un pilna laika programmās studējošie, kā arī citi sociāli atbalstāmi cilvēki- ir apdrošinātas automātiski un papildus iemaksas veselības apdrošināšanai viņām nebūs jāveic.

Paredzēts, ka persona brīvprātīgās iemaksas varēs veikt, pamatojoties uz vienotā veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmā pieejamu elektroniski sagatavoto apdrošināšanas iemaksu paziņojumu. Veselības apdrošināšanas iemaksu paziņojumā norādīto summu būs jāiemaksā Valsts kasē – tiešsaistē elektroniski autentificējoties veselības informācijas sistēmā un veicot maksājumu ar pārskaitījumu; norēķinoties ar maksājuma karti Nacionālajā veselības dienestā (NVD) vai veicot pārskaitījumu, piemēram, bankā vai pasta nodaļā.

Savukārt, ja būs nepieciešams saņemt pārmaksātās vai kļūdaini veiktās veselības apdrošināšanas iemaksas atmaksu, būs iespējams elektroniski vai rakstveidā iesniegt iesniegumu NVD par atmaksas saņemšanu. Veikto iemaksu atmaksu varēs pieprasīt ne vairāk kā par 3 iepriekšējiem kalendāra gadiem. Pēc iesnieguma izskatīšanas NVD veiks atmaksu 3 mēnešu laikā.

Jau ziņots, ka veselības apdrošināšanas iemaksas 2018.gadā noteiktas 1% apmērā no minimālās mēnešalgas jeb 51,6 eiro gadā, 2019.gadā – 3% no minimālās mēnešalgas jeb 154,8 eiro gadā, 2020.gadā – 5% no minimālās mēnešalgas jeb 258 eiro gadā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats