24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Veselība, medicīna » Izstrādās modeli, kā veicināt zobārstniecības pakalpojumu pieejamību senioriem
Izstrādās modeli, kā veicināt zobārstniecības pakalpojumu pieejamību senioriem
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 29. marts 2018, 9:28
Zobārsti sadarbībā ar Labklājības ministriju un pensionāru organizācijām vienojušies izstrādāt modeli, kā veicināt zobārstniecības pakalpojumu pieejamību senioriem.

Labklājības ministrs Jānis Reirs, Rīgas Stradiņa universitātes Zobārstniecības fakultātes dekāne un Stomatoloģijas institūta valdes priekšsēdētaja Ilga Urtāne, Rīgas aktīvo senioru alianses valdes priekšsēdētāja Terezija Mackare, Latvijas senioru kopienu apvienības valdes priekšsēdētāja Inese Švekle un Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētājs Andris Siliņš parakstījuši savstarpējās sadarbības memorandu par iespēju palīdzēt pensijas vecuma iedzīvotājiem zobārstniecības jautājumos. «Sadarbība ar stomatologiem un Latvijas senioru organizācijām ļaus uzlabot mūsu senioriem zobārstniecības pakalpojumu pieejamību. Rūpēs par mūsu senioriem meklēsim praktiskus un viņiem izdevīgus risinājumus,» pēc memoranda parakstīšanas uzsvēra Jānis Reirs. Parakstot šo memorandu, puses apņēmās izstrādāt modeli, kas veicinātu zobārstniecības pakalpojumu pieejamību senioriem visā Latvijas teritorijā. Viens no sadarbības memoranda nosacījumiem paredz, ka Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūts un Zobārstniecības fakultāte piedalīsies senioru zobārstniecības pakalpojumu sniegšanā pie zobārstniecības studentiem. Pagaidām gan pāragri spriest, kāds tieši varētu būt sadarbības modelis un vai tas ietvers arī kādu finansiālu atbalstu senioriem, jo, kā zināms, tieši naudas trūkums ir viens no iemesliem, kas kavē seniorus laikus vai vispār vērsties pie zobārsta. Arī mediķi norāda, ka laikus neārstēti zobi var būt tiešs hronisku slimību cēlonis. Jautājumu par zobārstniecības pakalpojumu pieejamību aktualizēja Senioru lietu padome, kad arī visi vienojās, ka jāveido reāls plāns un modeļi, kā šo problēmu risināt.

Latvijā 44 procenti iedzīvotāju vēršas pie zobārsta tikai tad, kad ir parādījušās zobu sāpes, liecina Starptautiskās mutes veselības dienas aptauja. Pie zobārsta sāpju gadījumā vairāk vēršas vīrieši (49 procenti) un Latgalē dzīvojošie. Tomēr arī pietiekami liela daļa sieviešu pie zobārsta vēršas tikai kritiskā situācijā. Savukārt 36 procenti atzinuši, ka priekšzīmīgi ievēro norādījumus un zobārstu profilaktiski apmeklē vismaz reizi gadā. Uz jautājumu, vai iedzīvotāji apzinās, cik lielu ietekmi zobu un mutes veselība atstāj uz vispārējo veselību, lielākā daļa - 70 procenti aptaujāto - atbildējuši, ka zobu un mutes veselība noteikti ietekmē cilvēka veselību. Vislabāk to apzinājās Latvijas iedzīvotāji no 40 gadu vecuma. Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta zobārste Karīna Kopmane-Račko stāsta, ka pēdējo gadu laikā visā pasaulē zobārstniecībā arvien lielāku uzmanību pievērš tieši profilaksei. Zobu kariess nav neizbēgama problēma, kas agrāk vai vēlāk skar visus - adekvāti rūpējoties par savu zobu veselību un ievērojot ārstu rekomendācijas, no zobu bojājumiem iespējams izvairīties. Ļoti nozīmīgs ir regulārs zobārsta un zobu higiēnista apmeklējums - minimums vienu reizi gadā, lieliski būtu divas reizes gadā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats