19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Veselība, medicīna » Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja: Ārstu attieksme pret e-veselības sistēmu ir atturīga
Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja: Ārstu attieksme pret e-veselības sistēmu ir atturīga
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 24. janvāris 2018, 11:24
Lai novērstu e- veselības sistēmas problēmas ģimenes ārstiem ir jāstrādā arī pa naktīm un brīvdienās, intervijā LTV raidījumam “Rīta panorāma” norādīja Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja un Saeimas deputāte Līga Kozlovska (ZZS).


Viņa norādīja, ka problēmas ar e- veselību turpinās un visbiežāk izpaužas laikā, kad ģimenes ārstiem ir aktīvais darbs – darbu dienu vidū. Lai tās novērstu, ārsti ir spiesti strādāt arī pa naktīm un brīvdienām. Vienlaikus situācija pamazām uzlabojoties.

Kā vēl vienu aktuālu problēmu viņa uzvēra aptieku nespēju apstrādāt e-receptes, kā arī fakts, ka tajās neparādās medikamentu ķīmiskie nosaukumi. Neuzrādoties minētajiem zāļu ķīmiskajiem nosaukumiem, nereti nākas izrakstīt dārgāku medikamentu, tādēļ attiecīgi pieaug arī pacientu līdzmaksājums aptiekā.

Kopumā gan ģimenes ārstu attieksme pret e-veselības sistēmu ir atturīga, arī pacienti esot neapmierināti, ka ir jāgaida.

Jau ziņots, no 2018. gada 1. janvāra Latvijā tiek uzsākta obligāta valsts E-veselības sistēmas lietošana. Tā paredz, ka turpmāk darbnespējas lapu un valsts kompensējamo zāļu recepšu aprite būs tikai elektroniska.

Tomēr šī gada pirmajās darbdienās sistēmas darbībā tika novēroti īslaicīgi traucējumi, kas radījušas neērtības iedzīvotājiem un speciālistiem.

Šobrīd vairāk nekā 90 % gadījumu zvani tiek saņemti no ārstniecības personām un farmaceitiem, kuri vēlas konsultēties par E-veselības lietošanu. Visbiežāk speciālistus interesē, kā elektronizēt papīra recepti vai darbnespējas lapu, ja tā ir izsniegta pirms šī gada 1. janvāra. Atbalsta dienesta pakalpojumus aktīvi izmanto ārsti, kuri E-veselības lietošanas līgumu noslēdza tikai pagājušā gada nogalē un vēl nav pilnībā apguvuši visas sistēmas lietošanas nianses.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats