28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Veselība, medicīna » Ierobežo iedzīvotāju loku, kuri saņems slimības pabalstu
Ierobežo iedzīvotāju loku, kuri saņems slimības pabalstu
Autors: NRA.lv / 2. janvāris 2018, 16:18
Ar 2018. gada 1. janvāri stājies spēkā nosacījums par kvalifikācijas periodu slimības pabalstam. Tas nozīmē, ka tiesības uz slimības pabalstu būs tiem cilvēkiem, kuri sociālās apdrošināšanas iemaksas būs veikuši ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējos 24 mēnešos.


Kvalifikācijas perioda nosacījums neattieksies uz darbnespējas lapām A, kuras apmaksā darba devējs, kā arī uz gadījumiem, kad tiek kopts slims bērns, kas nav sasniedzis 14 gadu vecumu.

Izmaiņas veiktas, lai nodrošinātu, ka slimības pabalstu varēs saņemt personas, kuras vismaz īsu brīdi būs sociāli apdrošinātas, nevis tikai ieguvušas darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu vienlaicīgi ar darbnespējas iestāšanos. Slimības pabalsts ir viens no sociālās apdrošināšanas riska gadījumiem, kur, veicot sociālās iemaksas, sociāli apdrošinātā persona saņem ienākumu atvietojumu slimības gadījumā. Gadījumos, kad darbnespēja iestājusies vienlaicīgi ar darba ņēmēja statusa iegūšanu, personai vēl nav zaudēto darba ienākumu, kurus kompensēt darbnespējas dēļ.

Piemēram: darbinieks saslims pirmajās darba dienās. Tā kā viņam nebūs attiecīgais kvalifikācijas periods (veiktas iemaksas vismaz trīs mēnešus), darbiniekam būs tiesības uz slimības naudu, ko izmaksā darba devējs, bet nebūs tiesības uz slimības pabalstu, ko piešķir un izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Tā kā ir vairākas situācijas, kad par darbinieku noteiktā periodā sociālās apdrošināšanas iemaksas veic valsts, piemēram, bērna kopšanas, grūtniecības atvaļinājumā vai pārejoša darbnespējas laikā, minētais periods tiks ņemts vērā, vērtējot kvalifikācijas periodu.

Ar 2018. gadu gadu mainīsies arī slimības pabalsta izmaksas kārtība gadījumos, kad darbnespēja turpinās pēc valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu perioda beigām, proti, ja darbnespēja turpinās arī pēc darba attiecību izbeigšanas. Šādā gadījumā slimības pabalstu par darbnespējas lapu B izmaksās 30 kalendārās dienas pēc tam, kad cilvēks zaudējis darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu.

Piemēram: personai 15. janvārī beidzas darba līgums, un tā zaudē darba ņēmēja statusu, bet turpina slimot. Darbnespējas lapa B ir izsniegta no 20. janvāra līdz 31. martam. Šajā situācijā slimības pabalstu piešķirs no 20. janvāra un izmaksās 30 kalendārās dienas pēc darba ņēmēja statusa zaudēšanas dienas, tas ir līdz 14. februārim (ieskaitot).

Šādas izmaiņas veiktas, lai novērstu negodprātīgu slimības pabalstu izmantošanu.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats