28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Veselība, medicīna » Koplīguma vietā ģimenes ārstiem ceļ galdā memorandu
Koplīguma vietā ģimenes ārstiem ceļ galdā memorandu
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 23. oktobris 2017, 13:26
Koplīguma vietā, ko pieprasa ģimenes ārsti, Veselības ministrija piedāvā Latvijas Ģimenes ārstu asociācijai parakstīt sadarbības memorandu par līdzdarbību valsts pārvaldē.


Latvijas Ģimenes ārstu asociācija joprojām nav pārtraukusi streiku - līdz 20. oktobrim asociācija gaidīja Veselības ministrijas atbildi uz vienu no streika prasībām - sākt sarunas par koplīguma noslēgšanu ar ģimenes ārstiem. Koplīgumā ir jāieraksta ārstu prasības palielināt kapitācijas naudu bez papildu nosacījumiem, jo, pēc Ģimenes ārstu asociācijas vadītājas Sarmītes Veides teiktā, Veselības ministrijas piedāvājumā par kapitācijas naudas palielināšanu ir ietverti trīs nosacījumi, kurus spētu izpildīt vien trešdaļa ārstu.

Datumā, līdz kuram ģimenes ārsti gaidīja atbildes rīcību, Veselības ministrija paziņoja, ka piedāvā ģimenes ārstiem sadarbības memorandu, kas paredzētu aktīvu asociācijas iesaisti normatīvo aktu izstrādē, nodrošinot savu interešu aizsardzību tiesiskā regulējuma izstrādes procesā. Līdzīga satura sadarbības memorandi par līdzdarbību valsts pārvaldē ir noslēgti arī ar citām veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju profesionālajām organizācijām.

Veselības ministrija informē, ka ir iesniegusi priekšlikumus par primārās veselības aprūpes attīstību nākamgad, kas paredz finansējuma palielinājumu ģimenes ārstu praksēm par 553 eiro mēnesī. Kapitācijas naudas pieaugumu ģimenes ārstu praksēm plānots palielināt no 1,25 līdz 1,60 par vienu praksē reģistrētu pacientu. Kapitācijas naudas pieaugumu plānots īstenot, palielinot ģimenes ārstu bruto darba samaksu līdz 1125 eiro mēnesī (pašlaik 859 eiro). Lai kapitācijas naudas pieaugums sasniegtu 1,60 par vienu praksē reģistrētu pacientu, papildus plānots palielināt kapitācijas naudas finansējumu par 150 eiro mēnesī, pievienojot trīs mērķa kritērijus: ģimenes ārstiem jāveic reģistrēto pacientu veselības stāvokļa novērtējums, jānodrošina ģimenes ārsta konsultāciju pieejamību piecu dienu laikā un jānodrošina ģimenes ārsta prakses darbība gan rīta, gan vakara stundās. Papildu finansējums paredzēts reģistratora darba samaksas palielināšanai līdz 430 eiro mēnesī. Veselības ministrijas dati liecina, ka nākamgad primārai veselībai tiks papildus novirzīti 10,5 miljoni eiro. Ārstu algas palielināsies par 31 procentu, bet māsu un ārstu palīgu atalgojums - par 28 procentiem.

Veselības ministrija arī piekritusi pārskatīt esošo kvalitātes sistēmu, līdzšinējo 13 kritēriju vietā nosakot astoņus kvalitātes kritērijus, piemēram, tiks atstāts kritērijs, ka triju mēnešu laikā no datuma, kad pacients reģistrēts pie ģimenes ārsta, viņam ir veikta apskate un veselības stāvokļa novērtējums, tāpat ģimenes ārstiem jāseko organizētā vēža skrīninga datu uzraudzībai zarnu audzēju agrīnā diagnostikā, cukura diabēta pacientu analīzēm, astmas pacientu situācijai.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats