20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Veselība, medicīna » Ģimenes ārstu streiks: vai sarunas strupceļā?
Ģimenes ārstu streiks: vai sarunas strupceļā?
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 18. jūlijs 2017, 11:05
Neapmierināti ar valdības un Veselības ministrijas piedāvājumu, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija nolēmusi turpināt streiku, taču, mainot protesta forma, ģimenes ārsti atsāks pieņemt pacientus. Streika komiteja arī aicina ģimenes ārstus neparakstīt eveselības līgumu un eveselību nelietot, un šāds solis konfliktu starp Veselības ministriju un asociāciju, visticamāk, vēl vairāk padziļinās.


Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide pastāstīja, ka asociācija iepazinusies ar premjerministra Māra Kučinska un veselības ministres Andas Čakšas piedāvājumu ģimenes ārstiem par uzlabojumiem veselības aprūpes sistēmā. Taču piedāvājums ģimenes ārstus neapmierina. «Izskatot Streika komitejā šos piedāvājumus, mēs redzam, ka pēc būtības nav mainījies nekas un nevienā punktā nav ņemts vērā mūsu viedoklis, tāpēc mēs vienošanos neparakstām un streiku turpinām, taču citādā veidā,» sacīja S. Veide. Saprotot pacientu situāciju, ģimenes ārsti tomēr nolēmuši mainīt streika formu, turpmāk pieņemot pacientus, tiesa, ierobežotā skaitā dienas laikā. Katru dienu tie varētu būt 20 pacientu, pārējiem būs jāgaida rindā, un tās streika laikā var pagarināties par divām trim nedēļām. Streika termiņš patlaban noteikts līdz 1. oktobrim. Ģimenes ārstu asociācija arī nolēmusi iestāties visai kategoriskā pozīcijā pret eveselību un pretēji Veselības ministrijas lūgumiem aicinās ģimenes ārstus neparakstīt pievienošanās eveselībai līgumu un nelietot eveselību. S. Veide apliecināja, ka asociācija mēģinās aicināt uz sarunu M. Kučinski. Viena no šādām tikšanās reizēm paredzēta jau šodien, taču nav skaidrs, ko tajā izdosies panākt.

Iestrēgst uz kapitācijas naudu

Veselības ministrija, saskaņojot ar valdības vadītāju, ģimenes ārstiem vakar nosūtīja gala vienošanos ar konkretizētu piedāvājumu. Vienošanās projekts paredz, ka Ministru prezidents un veselības ministre apņemtos nodrošināt proporcionālu ārstniecības personu darba samaksas pieaugumu, paredzot no 2018. gada 1. janvāra ģimenes ārstiem maksājamās kapitācijas naudas atalgojuma daļas pieaugumu. Jāatgādina, ka ģimenes ārsti vairākkārt ir uzsvēruši, ka šādam piedāvājumam nepiekrīt. Streikotāji aicina palielināt visu kapitācijas naudu par 30 procentiem. Par šo vienošanos nav panākta, un, lasot Veselības ministrijas piedāvājumu, ir skaidrs, ka šādu dokumentu Ģimenes ārstu asociācija noteikti neparakstīs.

Veselības ministrija arī piedāvā veikt izmaiņas, lai kapitācijas naudas un ģimenes ārsta palīga un māsas atalgojuma aprēķinos par pamatu noteiktu virtuālo ģimenes ārstu prakses lielumu - 1500 reģistrēto pacientu skaitu ģimenes ārsta praksē.

Ģimenes ārstu kapitācijas naudas ietvaros no nākamā gada valdība piedāvā noteikt piemaksu 150 eiro mēnesī par atsevišķu kvalitātes kritēriju izpildi, bet līdz 2018. gada 1. maijam ģimenes ārstiem tiktu dota iespēja uzlabot darba kvalitātes kritēriju rezultātu izpildi un tiktu maksāts novērtējuma maksājums pilnā apjomā.

Gatavi pat bremzēt eveselību

Valdība ģimenes ārstu labad gatava pat kārtējo reizi «nobremzēt» eveselības lietošanu obligātā kārtā, taču diemžēl, kamēr ģimenes ārsti nebūs pārliecinājušies, ka tā strādā raiti, nekāda termiņu atlikšana situāciju nemainīs. Veselības ministrija tātad piedāvā veikt grozījumus normatīvajos aktos, nosakot, ka līdz 2018. gada 1. janvārim eveselības lietošana ģimenes ārstiem ir brīvprātīga, kā arī nodrošināt, ka Nacionālais veselības dienests efektīvāk sadarbojas ar eveselībā integrējamo lokālo programmatūru izstrādātājiem, kā arī atkārtoti apzina situāciju par interneta pieslēguma pieejamību ģimenes ārstu praksēs. Pirmspensijas un pensijas vecumā esošiem ģimenes ārstiem tiktu nodrošināts atbalsts (jautājums - kāpēc tāds jau nav nodrošināts?).

Veselības ministrija piedāvā arī, tiesa, tikai nepieciešamības gadījumā, precizēt veselības reformu plānu sadaļā par primāro aprūpi, lai gan ģimenes ārsti skaidri lūguši šo sadaļu vispār izņemt vai pilnībā pārstrādāt. Ja Ģimenes ārstu asociācija parakstītu vienošanos, tai būtu jāapņemas aicināt ģimenes ārstus nodrošināt līgumu izpildi ar valsti.

Strupceļš?

Tikmēr premjers pēc valdību veidojošās koalīcijas sēdes vakar uzsvēra, ka valdība ir izdarījusi pilnīgi visu, lai rastu kompromisu ar ģimenes ārstiem, tāpēc jaunu piedāvājumu ģimenes ārstiem nebūs.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats