16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Veselība, medicīna » Ģimenes ārsti parādījuši spēku
Ģimenes ārsti parādījuši spēku
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 7. jūlijs 2017, 10:03
Ģimenes ārsti streiku varētu pārtraukt, ja no valdības vadītāja Māra Kučinska saņems priekšlikumus ģimenes ārstu situācijas uzlabošanai kā atbildi uz streika prasībām. Tāpat ģimenes ārsti vēlas saņemt rakstiskas garantijas no visu valdību veidojošo politisko spēku vadītājiem, lai būtu droši, ka prasības tiks īstenotas. Saņemot šos apliecinājumus, ģimenes ārstu asociācijas gatavas lemt par streika pārtraukšanu.


Ceturtajā streika dienā pēc premjera uzaicinājuma Latvijas Ģimenes ārstu asociācija un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija ieradās uz sarunām Ministru kabinetā par streika prasību izpildi. Diskusijas par to, vai ģimenes ārsti streiko vai protestē, izpalika, atstājot to izlemšanā Ministru kabineta juristiem, tāpēc sarunas varēja risināties konkrēti par prasībām. Sarunā ar premjeru piedalījās arī veselības ministre Anda Čakša. Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide pēc tikšanās sacīja, ka ar premjerministru pārrunātas streika prasības un apspriests punkts pēc punkta. «Gaidām, kad no premjera rakstiski saņemsim visus priekšlikumus, un Streika komiteja izskatīs vēlreiz šos priekšlikumus un spriedīs par to, cik tie pieņemami un kur var būt kompromisi,» atzina S. Veide. Ceturtdienas pēcpusdienā vēl nebija informācijas, vai ģimenes ārsti ir izvērtējuši šo dokumentu un kāds būs lēmums par streiku. Ja priekšlikumi būs apmierinoši un kompromisi saprātīgi, ģimenes ārsti varētu ziņot par streika pārtraukšanu. Pašlaik Latvijā streiko gandrīz 700 ārsti.

Pēc S. Veides teiktā, grūtības sarunās arī ar premjeru sagādāja vienošanās par kapitācijas naudas palielināšanu. Veselības ministrija piedāvā palielināt daļu no kapitācijas naudas maksājuma, ko saņem katrs ģimenes ārsts par katru pacientu, kas attiecas tieši uz ģimenes ārsta atalgojumu, bet ģimenes ārsti prasa palielināt visu kapitācijas naudu par 30 procentiem ik gadu turpmākajos trīs gados. Pašlaik noteiktā kapitācijas nauda ir 1,25 eiro. Visticamāk, ģimenes ārstu lēmums - partraukt streiku vai ne - būs atkarīgs no tā, ko premjerministrs varēs apsolīt ģimenes ārstiem šajā jautājumā.

Ģimenes ārsti lūdza premjerministru no veselības reformas izņemt sadaļu par primāro veselības aprūpi, taču pēc sarunām tomēr piekrituši, ka Veselības ministrija pārstrādā plānu tieši attiecībā uz ģimenes ārstiem. Sāpīgs jautājums ir e-veselība. Ne Veselības ministrija, ne valdība negrasās atkāpties no tās obligātuma, neraugoties uz virkni kļūdu, par ko Nacionālajam veselības dienestam ziņo ģimenes ārsti, kuri jau pieslēgušies e-veselībai. Ar premjera labvēlību tiek pieļauts, ka līdz 2018. gada 1. janvārim
e-veselību varētu lietot «saudzīgā režīmā», taču pieslēgšanās tai tiek saglābāta kā obligāta no šā gada 1. septembra.

«Ja mēs saņemam no Ministru prezidenta biroja protokolu, kurā ietverti visi priekšlikumi par streika prasību izpildi, tad esam gatavi ar rītdienu [piektdienu] strādāt,» saka Līga Kozlovska, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja. Viņa uzskata, ka streiks ir devis rezultātu, un cer, ka jūlijā, kad paredzēts Saeimas balsojums par nodokļu reformu, tostarp naudu veselības aprūpei, politķi pildīs solījumu. Ģimenes ārsti gatavi atsākt strādāt jau tūlīt, jo saprot arī pacientu vajadzības. Tiesa, abām ģimenes ārstu asociācijām atšķiras viedokļi atsevišķos jautājumos, bet ir iespējams panākt kompromisu.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats