25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Veselība, medicīna » Pacientus pazīst pēc pirkstu nospiedumiem
Pacientus pazīst pēc pirkstu nospiedumiem
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 23. maijs 2017, 10:43
Biometrijas datu sistēmas izmantošana pacientu identificēšanai ir pasaulē pieņemta prakse, tā ideju ieviest sistēmu pacientu personas noskaidrošanai pēc pirkstu nospiedumiem Neatkarīgajai komentē Rīgas Austrumu slimnīcā. Taču pirkstu nospiedumu noņemšana gan būs brīvprātīga, un, ja pacients nevēlēsies to darīt, varēs atteikties, parakstot īpašu atteikuma formu.


«To, ka ir iespēja šādu sistēmu ieviest slimnīcā, uzzinājām, konsultējoties ar Iekšlietu ministrijas Informācijas centru un nolēmām to īstenot, jo tā ievērojami atvieglo darbu slimnīcas uzņemšanas nodaļā,» stāsta slimnīcas speciāliste Aija Lietiņa. «Ja ieved pacientu smagā stāvoklī bez personu apliecinošiem dokumentiem, kurš ir bezsamaņā vai neko nespēj pateikt, acumirklī varam noskaidrot viņa personību un informēt tuviniekus.» Biometrijas datu sistēma, kas turpmāk vajadzības gadījumā ļaus noskaidrot pacienta personību pēc pirkstu nospiedumiem, slimnīcā jau ieviesta kopš piektdienas un izmantota aptuveni desmit reizes katru dienu, un lielākoties rezultāts bija veiksmīgs, bet daļā gadījumu pacientu tomēr neizdevās identificēt.

Noskenējot pirksta nospiedumu, ar jaunieviesto sistēmu iespējams noskaidrot pacienta vārdu, uzvārdu un personas kodu. Sistēma cilvēku identificē, izmantojot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datus, un ir izveidota saskaņā ar datu drošības prasībām. Kā tas notiek? A. Lietiņa stāsta, ka pacienta pirkstu pieliek speciālai ierīcei un pāris minūšu laikā parādās informācija. Identificēt pacientus var tikai darbinieki, kuriem ir piekļuve sistēmai, un tas ir Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas personāls. Pirkstu nospiedumi ir zināmi visiem tiem iedzīvotājiem, kuriem ir pases ar pirkstu nospiedumu digitālo attēlu pases mikroshēmā.

«Iespēja noskaidrot pacienta personību, noskenējot pirksta nospiedumu, var palīdzēt ļoti daudzās situācijās. Viena no būtiskākajām - tagad varam ātri uzzināt vārdu un uzvārdu pacientiem, kuri ir bezsamaņā vai cieš no akūta atmiņas zuduma, bet slimnīcā nonākuši bez personu apliecinoša dokumenta. Tie ir pacienti, kuri guvuši smagas traumas, arī sirmgalvji, kuriem ir nopietni atmiņas traucējumi,» stāsta Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs. Turpmāk pietiks ar to, ka pacients nosauc savu personas kodu un ļauj «nolasīt» pirksta nospiedumu, lai slimnīcas personāls varētu pārliecināties, ka cilvēks ir tas, par ko uzdodas. Tomēr slimnīca nenoliedz, ka šī jaunā sistēma ļaus novērst gadījumus, kad pacienti mēģina izvairīties no rēķina apmaksas, nosaucot citas personas datus.

Pirkstu nospiedumu sistēmu izmanto tikai vajadzības gadījumā. Piemēram, pacientam, kuram ir līdzi personu apliecinošs dokuments, nav vajadzības to izmantot. «Ja cilvēkam nav tādas pases, kurā iekļauti viņa pirkstu nospiedumu dati, tad sistēma viņu vienkārši nevarēs atrast,» saka A. Lietiņa. Sistēmas ieviešana slimnīcai izmaksāja ap 5000 eiro, tā ir iegādāta Elektroniskajā iepirkumu sistēmā. Rīgas Austrumu slimnīca prognozē, ka šāda sistēma nākotnē tiks ieviesta daudzās slimnīcās.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats