28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Veselība, medicīna » Skandāls ap Valsts asinsdonoru centru - atkal atlaišana bez argumentiem
Skandāls ap Valsts asinsdonoru centru - atkal atlaišana bez argumentiem
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 3. marts 2017, 10:17
Valsts asinsdonoru centrs uzņēmies tādas finanšu saistības, kuras pārsniedz tam pieejamo finansējumu, un asinsdonoru centra rīcībā nav finansējuma, lai tās nosegtu, tas ir viens no secinājumiem disciplinārlietas izmeklēšanā, pēc kuras Valsts asinsdonoru centra direktore Iveta Ozoliņa ir atbrīvota no amata. Pati I. Ozoliņa Veselības ministrijas (VM) vērtējumam un disciplinārsodam nepiekrīt un, iespējams, lēmumu viņu atbrīvot no amata apstrīdēs tiesā.


Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija ir pabeigusi disciplinārlietu pret Ivetu Ozoliņu par iespējamu amata pienākumu nekvalitatīvu pildīšanu, tajā skaitā tiesību aktiem neatbilstošu rīcību ar finanšu līdzekļiem, vadot asinsdonoru centru. Atbilstoši izmeklēšanas gaitā konstatētajiem faktiem - I. Ozoliņas darbībā ir konstatēti pieļautie pārkāpumi, un piemērots disciplinārsods - atbrīvošana no amata.

Kaitējums valsts interesēm?

Jāatgādina, ka pret I. Ozoliņu bija ierosinātas divas disciplinārlietas - viena uzreiz pēc tam, kad viņa sniedza informāciju masu medijiem C hepatīta lietā, savukārt otra - šāgada februārī par neatbilstošu rīcību ar finansēm. Oficiāli pirmā disciplinārlieta ir pamatota šādi: «[..] par iespējamu amata pienākumu nekvalitatīvu pildīšanu un ministrijas doto uzdevumu izpildi attiecībā uz nepieciešamo pasākumu īstenošanu par donoru asins izmeklēšanu.» VM informē, ka, izvērtējot lietas apstākļus, komisija secināja, ka I. Ozoliņa ir izdarījusi Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumā norādīto disciplinārpārkāpumu, tas ir, nav nodrošinājusi amata aprakstā noteikto pienākumu kvalitatīvu izpildi un, sniedzot faktiem neatbilstošu informāciju plašsaziņas līdzekļiem, ir nodarījusi būtisku kaitējumu valsts interesēm, un viņai piemērojams disciplinārsods.

C hepatīta lieta

Uz jautājumu, kāda ir nepatiesi sniegtā informācija un kāds kaitējums nodarīts valstij, VM Neatkarīgajai skaidro, ka tika izplatīta nepārbaudīta informācija un tās izraisītā rezonanse ietekmēja un nākotnē var ietekmēt donoru kustības aktivitātes. Jāatgādina, ka žurnālistu rīcībā nonāca informācija, ka vairākiem pacientiem, kuriem veiktas operācijas, ir izmantoti asins preparāti, kuri ņemti no asins donoriem, kuru analīzēs atklātas antivielas uz C hepatīta vīrusu. Ne VM, ne slimnīcas sabiedrību par šo notikumu neinformēja, un tikai pēc žurnālistu saceltās ažiotāžas Latvija uzzināja, ka ir iegādāta jutīgāka tehnika un, pārbaudot datu bāzē esošos asins paraugus, vairāku donoru asinīs ir atrastas šīs antivielas. Vēlākā pārbaudē neatklājās, ka kāds pacients vēlāk būtu inficējies. I. Ozoliņa, redzot šo ažiotāžu, sasauca preses konferenci, kur par šo lietu sniedza informāciju. Taču Veselības ministrijas komisija uzskata, ka izskanējusī informācija var radīt iespējamu apdraudējumu plazmas preparātu sagatavošanai no Latvijā sagatavotās plazmas un finansiālu zaudējumu rašanos.

Nesamaksājamas saistības

Jau vēlāk VM ierosinātā disciplinārlieta saistīta ar neatbilstošu rīcību ar finanšu līdzekļiem. Analizējot datus par finanšu situāciju asinsdonoru centrā un direktores I. Ozoliņas iespējamo atbildību, VM konstatēja, ka centrs ir uzņēmies saistības, kuras pārsniedz tam pieejamo finansējumu, un centra rīcībā nav finansējuma, lai segtu visas uzņemtās saistības. Uz jautājumu, kādas konkrēti ir šīs finanšu saistības, kuras asinsdonoru centram nevajadzēja uzņemties, VM speciāliste Agnese Zarāne norāda, ka «valsts budžeta izpildītāji var izdarīt valsts budžeta izdevumus un uzņemties īstermiņa saistības tikai to finansēšanas plānos noteikto asignējumu ietvaros, kurus izsniedz Valsts kase, līdz ar ko komisija secinājusi, ka Ozoliņa, vadot centru, nav nodrošinājusi kvalitatīvu amata pienākumu izpildi, tajā skaitā tiesību aktiem neatbilstošu rīcību ar finanšu līdzekļiem». Pēc VM sniegtās informācijas, kamēr I. Ozoliņa vadīja centru, tā īstermiņa saistības piegādātājiem, sākot no 2014. gada līdz 2016. gada 31. decembrim, palielinājušās un pagājušā gada saistības dubultojušās. Tikai 2016. gada laikā centra īstermiņa un ilgtermiņa saistības ir pieaugušas par 107 254 eiro, sasniedzot 1,3 miljonus eiro, bet kavētie maksājumi bija 690 000 eiro. Centram pieejamais finansējums ir pietiekams tikai kārtējo pamatfunkciju nodrošināšanai, «izdarītais pārkāpums ir neatgriezenisks», jo centra rīcībā nav finansējuma saistību segšanai.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats