20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Veselība, medicīna » E-veselības nepilnības nevar ietekmēt sistēmas drošību
E-veselības nepilnības nevar ietekmēt sistēmas drošību
Autors: BNA / 16. februāris 2017, 16:05
Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas (VARAM) konstatētās neatbilstības e-veselības funkcionalitātē attiecas tikai uz tehniskajās specifikācijās noteikto un neskar sistēmas drošību, informēja ministrijas pārstāve Laura Jansone.


E-veselības sistēmas funkcionalitāte un e-pakalpojumi, kas tika padarīti pieejami lietotājiem pēc 2016.gada 31.decembra un līdz 2017.gada 7.februārim, kopumā ir izstrādāti atbilstoši e-veselības projektos paredzētajam un nodrošina projektos paredzēto funkcionālo darbību, kā arī tiem atbilstoši e-veselības projektos paredzētajam ir veikts drošības audits un drošības auditā konstatētie būtiskie (augstas prioritātes) trūkumi ir novērsti.

VARAM konstatētās neatbilstības attiecas uz tehniskajās specifikācijās noteikto prasību realizāciju un neskar sistēmas drošību.

Turklāt ministrija norāda, ka konstatētās neatbilstības neietekmē sistēmas darbību un jau funkcionalitātes ziņojuma saskaņošanas laikā Nacionālais Veselības dienests (NVD) ir identificējis veicamās darbības un apņēmies tās veikt.

VARAM ieteikumi ir īstenojami projekta pēcuzraudzības periodā, lai nodrošinātu atbilstošu sistēmas lietošanas intensitāti.

Jau ziņots, ka VARAM, pārbaudot e-veselības funkcionalitāti, secinājis, ka e-veselības sistēmas darbību var turpināt, tomēr nekavējoties ir jāizstrādā sistēmas uzlabošanas pasākumu plāns, jo daļai no sistēmas funkcijām un e-pakalpojumiem konstatētas atkāpes no noteikto prasību realizācijas.

VARAM secinājis, ka lietotājiem ir pieejama lielākā daļa no informācijas sistēmām (IS) un e-pakalpojumiem, kurus bija paredzēts izstrādāt projektu laikā. Ministrija uzsvēra, ka e-veselības sistēmas pilnvērtīga izmantošana sagaidāma tikai pēc tam, kad darbam ar e-veselības sistēmu būs integrētas ārstniecības iestāžu un aptieku informācijas sistēmas, kuru pielāgojumus nefinansē projektu laikā.

Attiecībā uz atsevišķām e-veselības sistēmas funkcijām un e-pakalpojumiem, kas pārbaudes laikā bija pieejami lietotājiem, tika konstatētas atkāpes attiecībā uz noteikto prasību realizāciju. VARAM konstatējusi vairākas neatbilstības, kas saistītas ar "INSPIRE" datu ielādi, atsevišķu sistēmas datu nodošanu un informācijas apmaiņu e-veselības "web" lietotāju platformā.

VARAM e-veselības auditā vērtēja divas lietas - vai sistēma kopumā funkcionē, kā arī, vai sistēma ir pieejama lietotājiem. Kopumā VARAM sistēmas pārbaudi veicis testa vidē, proti, nepieslēdzoties ar īstiem pacientu profiliem.

Tāpat VARAM ir devusi 28 ieteikumus sistēmas uzlabošanai, tomēr tie kopumā neietekmē e-veselības funkcionalitāti. VARAM gan atzina, ka e-veselības sistēma varētu strādāt arī "nedaudz" ātrāk un tā kopumā nav parocīga lietotājiem.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats