20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Tirdzniecība, veikali » Latvijas Banka izlaiž jaunu kolekcijas monētu Zelta saktas. Burbuļsakta
Latvijas Banka izlaiž jaunu kolekcijas monētu Zelta saktas. Burbuļsakta
Autors: NRA.lv / 8. novembris 2018, 11:04
Latvijas Banka šodien izlaidīs zelta kolekcijas monētu "Zelta saktas. Burbuļsakta", kas rotāta ar kristāliem.


Zelta monētas aversā izvietoti uzraksti "#Latvija", "#burbuļsakta", "#17-18gs", "75 euro" un "#2018", bet reversā - stilizēts 17. gadsimta burbuļsaktas atveids.

"Burbuļsaktas vairākus gadsimtus bija visai tagadējās Latvijas teritorijai raksturīga grezna sieviešu rota ar savam laikam ievērojamu vērtību un kļuva par latviešu tautastērpa sastāvdaļu," pauda Latvijas Bankā, norādot, ka lielās, greznās burbuļsaktas darināja no sudraba un nereti pat apzeltīja. Burbuļsaktas bija viena no greznākajām latviešu sieviešu rotām, un tajās bieži tika iegravēts īpašnieces vārds un saktas darināšanas vai dāvināšanas gads.

Tāpat Latvijas Bankā minēja, ka burbuļsaktas bija sastopamas visā Latvijas teritorijā, lai gan to rotājuma veids un valkāšanas tradīcijas nedaudz atšķīrās, piemēram, Dienvidkurzemē šādas saktas villainē nesprauda pa vienai, bet gan citu virs citas, vietojot pēc lieluma un noslēgumā vēl iesienot zīda lenti. Greznā rota bija turīgu latviešu zemnieču lepnums un bieži tika nodota no paaudzes paaudzē.

Monētas maksimālā tirāža ir 1000 eksemplāru, taču ceturtdien tirdzniecībā nonāks pirmā tirāžas daļa - 400 eksemplāru. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs un vietnē e-monetas.lv būs 560 eiro.

Kolekcijas monētas "Zelta saktas. Burbuļsakta" grafisko dizainu veidojusi Ingūna Elere, bet plastisko veidojumu - Jānis Strupulis. Monēta "Zelta saktas. Burbuļsakta" izgatavota Autsrijā "Münze Österreich Aktiengesellschaft ".

Monēta ar burbuļsaktas atveidojumu noslēgs Latvijas saktām veltīto eiro zelta kolekcijas monētu sēriju. 2016.gada novembrī tika izlaista kolekcijas monēta ar ripsaktas atveidojumu, bet 2017.gada augustā - monēta ar pakavsaktas atveidojumu.

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas kolekcijas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Šo iemeslu dēļ monētu cena arī būtiski pārsniedz nominālvērtību. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības.

Foto: Youtube 





Diskusija par rakstu (13)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats