20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Tirdzniecība, veikali » Bankrotu skaits Latvijā krities, Lietuvā un Igaunijā - pieaudzis
Bankrotu skaits Latvijā krities, Lietuvā un Igaunijā - pieaudzis
Autors: bizness.lv / 4. oktobris 2018, 15:20
Uzņēmumu bankrotu skaits Latvijā pērn sarucis par 18,7%, turpretī Lietuvā pieaudzis par 9,9%, bet Igaunijā kāpis par 2,4%, liecina starptautiskā kredītrisku apdrošinātāja „Coface” apkopotā informācija. Neraugoties uz ekonomisko izaugsmi Centrālās un Austrumeiropas (CAE) reģionā, kopējais maksātnespēju skaits 2017. gadā ir palielinājies. Kā norāda kredītrisku eksperti, tas liecina par pašreizējā ekonomiskā cikla beigām.


Lai gan pēdējo gadu laikā CAE valstis piedzīvojušas dažādus ekonomiskās vides uzlabojumus, uzņēmumu bankrotu skaits reģionā 2017. gadā pieaudzis par 6,4%. Gadu iepriekš bija vērojama pretēja tendence – maksātnespēju skaita sarukums par 6%. Pērn 9 no 14 reģiona valstīm fiksēts bankrotu skaita kāpums. Straujākais pieaugums skāris Horvātiju (+40,1%), ievērojami kāpis maksātnespējas gadījumu skaits arī Polijā un Ungārijā. Savukārt bankrotu skaits visbūtiskāk sarucis Čehijā (-26%).

"Reģiona uzņēmumu maksātspējas pasliktināšanās var šķist negaidīta, ņemot vērā, ka pērn piedzīvota straujākā ekonomikas izaugsme kopš 2008. gada. Stabilais pieprasījums mudinājis uzņēmumus palielināt kapacitāti, un ekonomiskās augšupejas periodi veicinājuši jaunu uzņēmumu veidošanos, neskatoties uz augsto konkurences līmeni virknē nozaru. Attiecīgi daudzi uzņēmumi piedzīvoja apgrozījuma pieaugumu, bet mazāk - peļņas pieaugumu. Tikmēr peļņu ierobežo arvien pieaugošās uzņēmumu izmaksas, tostarp algu kāpums un izejvielu sadārdzinājums,” uzsver Mantvīds Štareika, “Coface” vadītājs Baltijā.

Būtisks šķērslis biznesa attīstībai CAE reģionā pašlaik ir uzņēmumu grūtības aizpildīt brīvās darbvietas. Saskaņā ar Eurostat aptaujām uzņēmēji apgrūtinājumu vidū biežāk atzīmējuši darbaspēka trūkumu nekā neskaidru pieprasījumu pēc viņu produktiem un pakalpojumiem. Tas ļauj secināt, ka ekonomiskā izaugsme nav vienīgais faktors, kas ietekmē uzņēmumu maksātspēju dažādās nozarēs.

“Paredzams, ka šogad un nākamgad bankrotu skaits reģionā turpinās kāpt, un tas signalizē par ekonomiskā cikla pārmaiņām CAE valstīs. Prognozējam, ka 2018. gadā maksātnespēju skaits pieaugs vidēji par 10,4%, bet 2019. gadā, ņemot vērā lēnākus ekonomiskās izaugsmes tempus, vidējais bankrotu līmenis pieaugs par 15,9%,” atzīmē Deklans Deilijs, “Coface” izpilddirektors Centrālajā un Austrumeiropā.

Foto: Pixabay 




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats