28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Tirdzniecība, veikali » Mēnesī iedzīvotāji ātrajos kredītos aizņemas aptuveni 50 miljonus eiro
Mēnesī iedzīvotāji ātrajos kredītos aizņemas aptuveni 50 miljonus eiro
Autors: Anete Jansone, Labdien.lv / 1. augusts 2018, 12:48
Cilvēki “ātrajos kredītos” aizņemas arvien lielākas summas, šorīt intervijā “900 sekundēm” sacīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Vītoliņa.



Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi priekšlikumus nebanku kredītņēmēju aizsardzībai, ar kuriem rosina ierobežot maksimālo izsniedzamo kredīta summu un iespējas pagarināt kredīta atmaksu.

Finanšu ministrija rosinājusi noteikt griestus ātrajiem īstermiņa kredītiem 215 eiro apmērā, proti, ātrais kredīts līdz 30 dienām, kuru paredzēts atmaksāt vienā maksājumā, nevarēs pārsniegt pusi minimālās algas, kas šobrīd ir 430 eiro.

Aprēķināts, ka mēnesī iedzīvotāji “ātrajos kredītos” aizņemas aptuveni 50 miljonus eiro un aptuveni 30% gadījumu nespēj atdot parādus. Kā skaidro PTAC vadītāja, cilvēki aizņemas arvien lielākas summas un pērn parādu atgūšanai tika nodotas 329 475 lietas par kopējo summu 868,12 miljoni eiro.

Pēc Vītoliņas sacītā, nebanku kredīti ir tikai ātrie kredīti – tie ir dažādi kredīti, tai skaitā hipotekārie. “Summas pakāpeniski visos kredītu veidos aug. Cilvēki aizņemas arvien lielākas summas – tās pieaug, bet kredītu skaits samazinās. Tā, ka summas ir kļuvušas lielākas,” apliecina Vītoliņa.

“Ja ir vēlme aizliegt ātros kredītus kā tādus, tad tā arī vajag pateikt, jo paredzētais kredītlikmes ierobežojums 0,07% apmērā dienā likvidēs ātro kredītu nozari,” uzskata PTAC vadītāja.

Kā zināms, šodien, 1. augustā, Saeimas Tautsaimniecības agrārās vides un reģionālās politikas komisija izskatīs grozījumus “Patērētāju tiesību aizsardzības likumā”.

FM skatījumā esošais normatīvais regulējums tikai daļēji nodrošina kredīta ņēmēju interešu aizstāvību, uzsvaru liekot tikai uz maksimāli piemērojamās likmes noteikšanu. FM kopā ar citām iesaistītajām ministrijām un iestādēm aktīvi strādā pie patērētāju kreditēšanas normatīvā regulējuma uzlabošanas.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats