18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Tirdzniecība, veikali » Martā mazumtirdzniecība uzrāda visaptveroši strauju izaugsmi
Martā mazumtirdzniecība uzrāda visaptveroši strauju izaugsmi
27. aprīlis 2018, 17:10
Pēc nelielās sabremzēšanās iepriekšējā mēnesī, martā mazumtirdzniecības apgrozījums atkal uzrādījis strauju kāpumu, salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi palielinoties par 6,5%. Spēcīgs pieaugums bijis arī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, kad martā mazumtirdzniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem bijis par 2,1% lielāks nekā februārī, informē Finanšu ministrija (FM).


Straujo mazumtirdzniecības kāpumu martā visai vienmērīgi nodrošinājusi gan pārtikas, gan nepārtikas preču, gan atsevišķi degvielas tirdzniecība, uzrādot līdzīgi augstus pieauguma tempus. Pārtikas preču mazumtirdzniecība, kas spēcīgi palielinās jau gandrīz gadu, martā, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, pieaugusi par 6,8%. Pārtikas preču pārdošanas apjomus cita starpā veicina kaimiņvalstu iedzīvotāju iepirkšanās Latvijas alkoholisko dzērienu tirdzniecības vietās, izmantojot zemākā akcīzes nodokļa priekšrocības. Martā, neskatoties uz akcīzes nodokļa paaugstināšanu alkoholiskajiem dzērieniem, mazumtirdzniecība pārtikas un dzērienu specializētajos veikalos joprojām uzrādījusi strauju kāpumu, salīdzinot ar pagājušā gada martu palielinoties par 36,3%.

Nepārtikas preču, neskaitot degvielu, mazumtirdzniecības apjoms, martā ir palielinājies par 6,0%, bet degvielas pārdošanas apjoms audzis par 7,3%. No nepārtikas precēm visstraujāk palielinājusies metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas tirdzniecība – par 19,9%, farmaceitisko un medicīnisko preču tirdzniecība – par 13,1% un kosmētikas un tualetes piederumu tirdzniecība – par 7,2%. Savukārt pārdošanas apjomi samazinājušies tirdzniecībā stendos un tirgos – par 15,3%, un neliels samazinājums fiksēts arī informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu tirdzniecībā – par 1,5% un kultūrai un atpūtai paredzēto preču tirdzniecībā – par 3,5%.

Pirmajā ceturksnī kopā mazumtirdzniecības apgrozījums bijis par 5,5% lielāks nekā pirms gada, uzrādot straujāku kāpumu nekā pagājušajā gadā kopumā, kad mazumtirdzniecības apgrozījums bija audzis par 4,3%. Pārtikas mazumtirdzniecība pirmajā ceturksnī palielinājusies par 5,9%, nepārtikas preču mazumtirdzniecība, atskaitot degvielu, augusi par 4,8%, bet degvielas mazumtirdzniecība palielinājusies par 6,5%.

Arī turpmākajos ceturkšņos saglabājas labi priekšnosacījumi mazumtirdzniecības pieaugumam. Neskatoties uz kopējo konfidences rādītāju nelielo pazemināšanos Latvijā pēdējos mēnešos, patērētāju un mazumtirgotāju noskaņojuma rādītāji joprojām ir labi, un aprīlī Eiropas Komisijas veidotajā kopējā ESI indeksā tieši šie rādītāji uzrādījuši uzlabojumus. Tāpat saglabājas spēcīgs darba samaksas pieaugums, bezdarba līmenis turpina pazemināties, un iedzīvotāju pirktspēju jūtami nepazemina arī patēriņa cenu pieaugums, inflācijai 2018. gada pirmajos trīs mēnešos pazeminoties līdz visai mērenam 2% līmenim.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats