19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Tirdzniecība, veikali » Tirgotājs: Pēc PVN likmes izmaiņām audzis pieprasījums dārzeņiem un augļiem
Tirgotājs: Pēc PVN likmes izmaiņām audzis pieprasījums dārzeņiem un augļiem
1. marts 2018, 11:07
Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izmaiņas Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem ir devušas pozitīvu pārdošanas tendenci tiem produktiem, kur likmes samazinājuma rezultātā jaunā cena ir ievērojami zemāka. Tā, piemēram, Rimi Latvia pircēji novērtējuši cenu samazinājumu dažādām ogām, bioloģiski audzētajiem produktiem un vairāku veidu dārzeņiem.


Atsevišķās pozīcijās pārdošanas apjomi, salīdzinot ar pagājušā gada februāri, pat trīskāršojušies. Tā, piemēram, brokoļi Rimi veikalos šī gada februārī pirkti divas reizes vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pērn. Savukārt ledus salāti Iceberg pat trīs reizes vairāk.

60% pieaugums novērots arī tādiem dārzeņiem kā kabači un cukīni. Pircēji pagājušajā mēnesī izvēlējušies ne tikai klasiskos dzeltenos sīpolus, bet arī sarkanos, kuriem pieaugums ir 35%. Arī kopējie tomātu pārdošanas apjomi februārī auguši par 25 %.

Lai arī ziemā dažādu ogu piedāvājums ir ierobežots, salīdzinot ar vasaras sezonu, melleņu pārdošanas apjomi kāpuši par 24 %, savukārt avenes pircēji iegādājušies pat par 29 % biežāk nekā pagājušajā februārī.

Tāpat februāra dati apstiprina tendenci, ka pircēji arvien vairāk novērtē iespēju iegādāties bioloģiski audzētu produkciju. “Tā kā redzam nemitīgu intereses pieaugumu par bioloģisko produkciju, savu sortimentu papildinām ne tikai dārzeņu un augļu segmentā, bet arī citās produktu grupās. Palielinoties pārdošanas apjomiem, mēs varam piedāvāt arī aizvien konkurētspējīgāku cenu,” norāda Rimi Latvia kategoriju direktors Milans Blūms. Piemēram, pieprasījums pēc bioloģiski audzētiem āboliem pārdotajās vienībās audzis par 48%, bio ogām – par 52% .

“Mēs ceram, ka tuvojoties pavasara sezonai un jaunās ražas periodam, pieaugs tieši Latvijā audzētu produktu pieprasījums. Raugoties februāra datos, vislabākos rezultātus Latvijā audzēto produktu grupā redzam pārdoto dzērveņu apjomā, kur kāpums ir 15%, savukārt salāti podiņos pārdoti par 27% vairāk,” turpina kategoriju vadītājs Milans Blūms.

Jau ziņots, ka samazinātā PVN likme no šī gada 1. janvāra attiecas uz pašmāju audzētiem, kā arī importētiem Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām, dārzeņiem un kartupeļiem, tostarp mazgātiem, mizotiem, lobītiem, grieztiem un fasētiem produktiem, bet to nepiemēros, ja šie produkti būs termiski vai kā citādi apstrādāti, piemēram, saldēt, sālīti vai kaltēti.

PVN samazināto 5% likmi Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem plānots ieviest uz laiku no 2018. gada 1. janvāra līdz 2020. gada 31. decembrim.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats