25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Tirdzniecība, veikali » ES veselības un pārtikas drošības komisārs: Dubulto standartu produkti ir visā Eiropā
ES veselības un pārtikas drošības komisārs: Dubulto standartu produkti ir visā Eiropā
Autors: Ilze Ivanova / 5. janvāris 2018, 16:37
Nav objektīvu datu, kas apliecinātu, ka Viduseiropas un Austrumeiropas valstīm saņem zemākas kvalitātes pārtikas preces nekā pārējās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, uzskata ES veselības un pārtikas drošības komisārs Vītenis Andrjukaitis.


Nav objektīvu datu, kas apliecinātu, ka Viduseiropas un Austrumeiropas valstīm saņem zemākas kvalitātes pārtikas preces nekā pārējās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, uzskata ES veselības un pārtikas drošības komisārs Vītenis Andrjukaitis.

Viņš uzsvēra, ka nenotiek Austrumeiropas un Viduseiropas valstu diskriminācija, kā tas pašlaik tiek attēlots. “Dalībvalstu iesniegtās analīzes liecina, ka šāda veida problēmas ir visā Eiropas Savienībā,” sacīja Andrjukaitis.

Pēc viņa sacītā, līdzīgas problēmas pastāv arī Vācijā un Beļģijā. “Latvija paziņojusi, ka tai problēmu nav. Kādēļ latvieši nav konstatējuši problēmas?” tiekoties ar Lietuvas Seimas komisiju pavēstīja Andrjukaitis.

Viņš uzsvēra, ka nevēlas piekrist domai par dalījuma līniju starp Austrumiem un Rietumiem.

Jau ziņots, ka arī Latvijā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sāka pārbaudīt mūsu valstī tirgoto ārvalstīs ražoto saldumu, piena produktu un citu atbilstību analoģiskiem Rietumeiropā tirgotajiem produktiem.

Jau ziņots, ka pārtikas produktu sastāva atbilstība analoģiskām citās valstīs tirgotām pārtikas precēm nepieciešama, lai pārbaudītu Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera 13. septembrī sacīto, ka dažās Eiropas daļās cilvēkiem tiek pārdoti zemākas kvalitātes pārtikas produkti, nekā citās valstīs, lai gan iepakojums un zīmols ir identiski.

Dubultie standarti ir, kaut arī atšķirības nav pārāk būtiskas. To secinājis Pārtikas un veterinārais dienests, salīdzinot pārtikas produktu marķējumus un laboratoriski pārbaudot to sastāvu.

Veicot pārtikas produktu salīdzinošās pārbaudes t.s. “dubulto standartu” programmas ietvaros, Pārtikas un veterinārais dienests pārbaudīja 38 pārtikas produktu marķējumus un trīs dzīvnieku barības paraugus.

Salīdzinot produktu marķējumu, redzams, ka atsevišķu produktu ražošanā ir izmantotas atšķirīgas izejvielas – dārgākas un lētākas, tomēr laboratoriski testējot šos produktus, nozīmīgas atšķirības produktu uzturvērtībā vai taukskābju saturā, konstatētas nav. Tāpat laboratoriski netika konstatēts, ka produktu sastāvs atšķirtos no to marķējuma.

Pilns Pārtikas un veterinārā dienesta pārbaudīto produktu saraksts un konstatētās atšķirības produktu marķējumā un sastāvā, ikvienam interesentam pieejams PVD tīmekļa vietnē.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats