16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Tirdzniecība, veikali » Igauņi un somi vainīgi pie tā, ka Latvijā pieaudzis alkohola patēriņš
Igauņi un somi vainīgi pie tā, ka Latvijā pieaudzis alkohola patēriņš
Autors: NRA.lv / 30. novembris 2017, 14:26
Latvijas Alkohola nozares asociācijas (LANA) aprēķini liecina: lai gan Latvijā reģistrētais alkohola patēriņš, salīdzinot ar 2016. gadu, grādīgo alkoholisko dzērienu kategorijā palielinājies par 14%, pieaugums veidojies, pateicoties minēto dzērienu pircējiem no Igaunijas un Somijas mūsu valsts ziemeļu pierobežas esošajos veikalos.


Jaunākie nozares datu analīze liecina: pastāv riski ieņēmumiem no akcīzes nodokļa samazināties jau 2018. gadā, lai gan nākamgad akcīzes nodokļa pieauguma temps būs gandrīz piecas reizes lielāks - no +3,5% 2017. gadā uz +15,2% 2018. gadā.

Akcīzes nodokļa nozīmīgā kāpuma dēļ nākamgad cena par vienu grādīgo alkoholisko dzērienu litru gala patērētājiem būs par gandrīz 1,5 eiro lielāka, tātad - būtiski palielināsies grādīgo alkoholisko dzērienu cena. Tas var nozīmīgi ietekmēt arī nozares kopējo sadalījumu starp legālo un nelegālo alkoholu, daļai sabiedrībai liekot pievērsties nelegālajam alkoholam.

Latvijas alkohola nozare ir izaugusi, tikai pateicoties tirdzniecības pieaugumam Latvijas-Igaunijas pierobežā, no kuras valsts budžets šogad saņems papildus 40 milj. eiro. Igaunija nākamgad samazina akcīzes nodokļa iepriekš plānoto pieaugumu uz pusi, kas nozīmē, ka pierobežas tirdzniecība nākamgad var samazināties, jo akcīzes nodokļu atšķirība valstu starpā mazināsies. Ņemot vērā esošo situāciju un 2009. gada pieredzi, kad arī tika strauji celti nodokļi, nākamgad Latvija varētu iekasēt mazāku nodokļu (akcīzes un PVN) apjomu nekā šogad.

LANA aicina lēmuma pieņēmējus un budžeta, nodokļu politikas plānotājus nopietnāk izskatīt riskus straujā akcīzes nodokļa alkoholiskajiem dzērieniem pieaugumam nekā tas ir akceptēts nodokļu reformas ietvaros. LANA aicina pārskatīt pieņemto akcīzes nodokļu palielinājumu pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem 2019. un 2020. gadā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats