20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Tirdzniecība, veikali » Jaunie kases aparāti ar problēmām
Jaunie kases aparāti ar problēmām
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 7. novembris 2017, 15:01
Valsts ieņēmumu dienests (VID) tikko ir sācis veikt pārbaudes, lai redzētu, kā uzņēmējiem veicas ar jaunajiem kases aparātiem, kuriem kopš 1. jūlija ir jābūt attiecīgi sertificētiem. Šajās pārbaudēs ir konstatētas problēmas, Neatkarīgajai atzina Valsts ieņēmumu dienesta Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, nekonkretizējot problēmu loku.


Tai pašā laikā raidījums LNT Ziņas sešos vēstīja, ka uzņēmēji satraukušies par daļu jauno kases aparātu iespējamo neatbilstību. Tas nozīmē, ka daļa no jaunajiem nesen kā iegādātajiem un modernizētajiem kases aparātiem būs atkal jāmaina. Neatbilstības, iespējams, konstatētas četriem populārākajiem kases aparātu modeļiem - tiem, kurus sertificēja vienus no pirmajiem. Pēc uzņēmēju aplēsēm, vēlreizēja nomaiņa varētu skart aptuveni 14 000 kases aparātu.

Informācija Valsts ieņēmumu dienesta publiskojamo datu bāzē liecina, ka VID reģistrētas divas atbilstības pārbaudes institūcijas - SIA KPMG Baltics un Ernst & Young.

Oktobra beigās vēstulē kases aparātu apkalpotājiem VID informējis, ka, ņemot vērā konstatētās neatbilstības, šos kases aparāta modeļus dienests lietotājiem nereģistrēs līdz brīdim, kamēr tiks noskaidrota situācija. Arī dienesta mājaslapā attiecīgi modeļi izņemti no noteikumiem atbilstošo modeļu saraksta. VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra KārkliņaĀdmine raidījumam atklāja, ka pārbaudēs konstatēti gadījumi, kas liecinot par lielu vēlmi manipulēt ar kases aparātu datiem un izvairīties no nodokļu nomaksas, piemēram, uzstādītais kases aparāts neesot sertificēts, lai gan dienestā tas reģistrēts kā prasībām atbilstošs. Līdzīga mānīšanās notikusi arī ar kases aparātiem, kuriem vajadzējis nomainīt tikai programmatūru. Konstatēti arī būtiskāki pārkāpumi, tie saistīti ar manipulācijām ar VID izsniegtām plombām, kuru galvenais uzdevums ir novērst iespēju iejaukties kases aparātu datos. Ieņēmumu dienestam patlaban esot aizdomas par kases aparātu apkalpojošo dienestu negodprātīgu rīcību. Ja to apliecinās arī turpmākās pārbaudes, vairākiem apkalpojošiem dienestiem draud izslēgšana no biznesa, bet, ja VID secinās, ka neatbilstības ir visaptveroša problēma, iespējams, uzņēmumiem kases aparāti atkal būs jānomaina, vēstīja raidījums.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats