28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Tirdzniecība, veikali » Vienosies par precēm, kurām piemēros reverso PVN maksāšanas kārtību
Vienosies par precēm, kurām piemēros reverso PVN maksāšanas kārtību
Autors: BNA / 30. oktobris 2017, 14:34
Otrdien, 31. oktobrī, Ministru kabinets (MK) skatīs Finanšu ministrijas (FM) sagatavotos grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likuma normu piemērošanas kārtībā un atsevišķas prasības pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksāšanai un administrēšanai.


No nākamā gada 1. janvāra tiks noteiktas jaunas nozares, kurām tiek piemērota apgrieztā jeb reversā PVN maksāšanas kārtība, tādējādi ierobežojot iespēju iegūt resursus “aplokšņu” algām, kā arī mazinot negodīgu konkurenci konkrētās nozarēs un ierobežojot negodprātīgu nodokļu maksātāju darbības.

Nodokļu reformas ietvaros no nākamā gada 1. janvāra spēkā stāsies būtiskas izmaiņas Pievienotās vērtības nodokļa likumā, tostarp tiek paplašinātas darbības jomas, kurās tiek piemērots īpašais PVN maksāšanas režīms – apgrieztā jeb reversā PVN maksāšanas kārtība. MK noteikumi noteiks preču sarakstu, kurām tiks piemērota šī kārtība. Šī kārtība tiks piemērota metālizstrādājumu piegādei, piemēram, alumīnija caurulēm, stieplēm, stieņiem, kā arī nerūsējoša tērauda stieplēm un velmējumiem un ar to saistītiem pakalpojumiem. Tāpat šī kārtība tiks piemērota sadzīves elektronisko iekārtu un sadzīves elektriskās aparatūras piegādei, piemēram, ledusskapjiem un televizoriem.

Lai cīnītos ar PVN krāpniecību, viens no efektīvākajiem ātras reakcijas mehānismiem ir tā sauktā apgrieztā jeb reversā PVN maksāšanas kārtība. Tas ir īpašs PVN piemērošanas režīms PVN aprēķināšanai un maksāšanai valsts budžetā par iekšzemē starp reģistrētiem PVN maksātājiem veiktiem darījumiem konkrētās nozarēs. PVN par preču piegādi vai sniegto pakalpojumu valsts budžetā iemaksā preču vai pakalpojumu saņēmējs. Pirmo reizi Latvijā šī kārtība tika ieviesta 1999. gada 1. jūlijā vienā no nozīmīgākajām un lielākajām tautsaimniecības nozarēm – kokrūpniecībā.

Līdz šim apgriezto jeb reverso PVN maksāšanas kārtību piemēro tādām nozarēm kā: kokmateriālu piegādei un ar to saistītiem pakalpojumiem, metāllūžņu piegādei un ar to saistītiem pakalpojumiem, noteiktiem būvniecības pakalpojumiem, mobilo telefonu, klēpjdatoru, planšetdatoru un integrālās shēmas ierīču piegādei, neapstrādātu dārgmetālu, dārgmetālu sakausējumu un ar dārgmetālu plaķētu metālu piegādei, graudaugu un tehnisko kultūru piegādei.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats