18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Tirdzniecība, veikali » Latvieši šokā – Stenders piederēs ķīniešiem
Latvieši šokā – Stenders piederēs ķīniešiem
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 5. oktobris 2017, 11:52
Kopš septembra beigām Latvijā radītā uzņēmuma SIA Stenders vienīgais īpašnieks ir Kaimanu salās reģistrētais uzņēmums CICC Ehealthcare Investment Fund. Līdz ar šīm izmaiņām likvidēta līdzšinējā padome un iecelta jauna Stenders valde trīs cilvēku sastāvā. Visi jaunie valdes locekļi ir Ķīnas pilsoņi.


SIA Stenders padomē vairs nav Mārtiņš Jaunarājs, Zane Ziedone un Ieva Eglīte. Un arī kompānijas valdē vairs nestrādā līdzšinējais vienīgais valdes loceklis Jānis Bērziņš - viens no Stendera dibinātājiem.

No pirmdienas Stenders valdes priekšsēdētājas amatā iecelta Ķīnas pilsone Vu Sja (Wu Xia), bet par valdes locekļiem - Ķīnas pilsoņi Jans Gans (Yang Gang) un Džao Jans (Zhao Yang).

Uzņēmums Stenders tapa 2001. gadā, kad Jānis Bērziņš un Zane Bērziņa nolēma realizēt savu sapni. Viņi atvēra veikalu, kurā tika tirgotas pašu vārītas ziepes. Atšķirībā no veikalos nopērkamās masu produkcijas, Stendera ziepēs dominēja dabas izejvielas - augu ekstrakti, ēteriskās eļļas, rožu pumpuri un kaltētas zālītes. Dabas klātbūtne bija jūtama arī veikalā - ziedu buntes pie griestiem, dažādi augi dāvanu noformējumā un tik ļoti izteiksmīgais aromāts. Veikala iekārtojums un produkcija izrādījās tik veiksmīga, ka uzņēmums strauji attīstījās, atverot gan savus veikalus, gan piedāvājot franšīzi. Šobrīd zīmola Stenders sajūtas ir notvertas vairāk nekā 350 produktos, ko tirgo vairāk nekā 220 veikalos 27 pasaules valstīs. Ķīnā vien ir 83 Stendera veikali.

Stenders bijušais padomes priekšsēdētājs un kompānijas BaltCap Latvia venture Capital Fund partneris Mārtiņš Jaunarājs uzsvēra, ka darījums vēl ir procesā, tāpēc plašāk to komentēt varēs tikai nākamnedēļ, ziņo LETA. «Runa ir gan par jauna kapitāla piesaisti uzņēmumam, gan to, ka līdzšinējie akcionāri pārdod savas daļas. Tā kā darījums tiek noslēgts un tiek veiktas kārtējās darbības, lai darījumu pabeigtu, esam sarunājuši, ka nedaudz vēlāk plašāk komentēsim darījumu,» teica M. Jaunarājs. Viņš piebilda, ka BaltCap Latvia venture Capital Fund jau sākotnēji bijis nodoms pārdot savas daļas uzņēmumā, kas atbilst uzņēmuma darbības veidam. «Mēs strādājam atbilstoši savam pamatdarbības veidam, iegādāties daļas ar mērķi tās vēlāk pārdot. Parasti to darām kopīgi ar uzņēmējiem, ar kuriem esam ieguldījuši uzņēmumā,» teica M. Jaunarājs. Slēgto ieguldījumu fondu BaltCap Latvia venture Capital Fund 2010. gadā izveidoja Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Parex Asset Management. Par Stendera daļu īpašnieku slēgto ieguldījumu fonds BaltCap Latvia Venture Capital Fund kļuva 2013. gadā, ieguldot uzņēmumā aptuveni 1,5 miljonus eiro. 2015. gadā BaltCap Latvia Venture Capital Fund ieguldīja vēl vienu miljonu eiro, palielinot dalību SIA Stenders no 20% uz 28,34%. Savukārt Ievai Eglītei tobrīd piederēja 68,69%, Jānim Bērziņam un Zanei Stavrai katram pa 0,7%, Ameen Ali Y Yamany - 1,48 procenti. Firmas.lv informācija liecina, ka atbilstoši šā gada 28. septembra kompānijas dalībnieku lēmumam par 594 182 eiro ir palielināts arī SIA Stenders pamatkapitāls - līdz 1 089 333 eiro. SIA Stenders apgrozījums pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2016. gada 1. aprīļa līdz šā gada 31. martam, bija 8,028 miljoni eiro, bet kompānijas zaudējumi bija 633 414 eiro apmērā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats