19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Tirdzniecība, veikali » Cenas pieaugušas piena produktiem un apelsīniem; kritušās – vīnogām un plūmēm
Cenas pieaugušas piena produktiem un apelsīniem; kritušās – vīnogām un plūmēm
Autors: BNA / 5. oktobris 2017, 11:12
Šī gada septembrī, salīdzinājumā ar jūniju, būtiski pieaugušas cenas lielākajai daļai piena produktu un apelsīniem, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošā informācija.


Vislielākais cenu pieaugums šī gada trešajā ceturksnī bija sviestam ar tauku saturu 82-82,5% par 23% no 8,27 eiro kilogramā līdz 10,16 eiro kilogramā, skābajam krējumam ar tauku saturu 25% un apelsīniem par 16% attiecīgi no 3, 01 eiro kilogramā līdz 3,49 eiro kilogramā un no 1, 52 eiro kilogramā līdz 1,77 eiro kilogramā, skābajam krējumam ar 15% tauku saturu par 13% no 2.86 eiro kilogramā līdz 3,23 eiro kilogramā, vietējiem gurķiem par 12% no 1,55 eiro kilogramā līdz 1,72 eiro kilogramā, cūkgaļas karbonādei bez kaula par 11% no 5,90 eiro kilogramā līdz 6,53 eiro kilogramā, sviestam ar tauku saturu 72-73% un saldajam krējumam “Kārums” 10% tauku saturu par 10% attiecīgi no 4,63 eiro kilogramā līdz 5,12 eiro kilogramā un no 1, 02 eiro kilogramā līdz 1,13 eiro kilogramā.

Savukārt vislielākais cenu samazinājums trešajā ceturksnī ir bijis zaļajām vīnogām par 54% no 4.14 eiro kilogramā līdz 1,90 eiro kilogramā, plūmēm par 47% no 2,58 eiro kilogramā līdz 1,37 eiro kilogramā, vietējiem tomātiem un galviņkāpostiem par 42% attiecīgi no 2,56 eiro kilogramā līdz 1, 47 eiro kilogramā un no 0,68 eiro kilogramā līdz 0,39 eiro kilogramā, galda bietēm par 37% no 0,64 eiro kilogramā līdz 0,41 eiro kilogramā un sarkanajai paprikai par 24% no 3,06 eiro kilogramā līdz 2,32 eiro kilogramā.

Sviesta pirkšanas bums ir atstājis ietekmi uz sviesta cenu veikalos. “Daļēji cenu kāpumu izsauca piena tauku cenas pieaugums pasaules tirgos, bet daļēji arī mūsu pašu saceltā ažiotāža. Kaut gan vasaras beigās dažos veikalos bija iespējams nopirkt lētāku sviestu, nekā tas bija vasaras vidū. Piemēram, “Maxima” tirdzniecības centrā Ulmaņa gatvē septembra pirmajā nedēļā lētākais 82% fasētais sviests maksāja 7.59 eiro kilogramā. Arī krējuma un cūkgaļas cenas kāpums ir skaidrojams ar pasaules tirgus tendencēm, kur cenas ir pieaugušas,” atzīmē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Gulbe arī pauž, ka kopš rudens dārzeņu, augļu un ogu ražas nokļūšanas veikalā, to cenas pamatā ir būtiski samazinājušās.

“Apelsīniem vienkārši vēl nav sezona. Žēl ka dažādu ekonomisko apsvērumu dēļ lielā daļā veikalu ķēžu jūnija sākumā nebija nopērkami Latvijā audzēti kartupeļi, burkāni, kāposti un sīpoli. Kad ražotāji brīdināja, ka drīz beigsies vietējās bietes un varbūt varētu palielināt nedaudz to cenu, tad tirgotāji tam nepiekrita, jo viņi rūpējoties par mazturīgajiem pircējiem. Bet kad mūsu bietes bija beigušās, tad ievestās importa gan maksāja gandrīz divas reizes vairāk, un rūpes par iedzīvotājiem bija aizmirsušās. Neskatoties uz to, salīdzinoši jauna pozitīva tendence ir rudens sezonā nopērkamie vietējie augļi un ogas lielveikalu ķēdēs. Pat “Sky” veikalā septembrī bija salīdzinoši lētās plūmes no Moldovas un nedaudz dārgākas plūmes no Pūres,” norādīja Gulbe.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats