28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Tirdzniecība, veikali » Zemkopības ministrija vēlas samazināt PVN augļiem un dārzeņiem līdz 5%
Zemkopības ministrija vēlas samazināt PVN augļiem un dārzeņiem līdz 5%
Autors: BNA / 19. aprīlis 2017, 9:42
Zemkopības ministrija tuvākajā laikā plāno iesniegt valdībā informatīvo ziņojumu par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu no 21% līdz 5% svaigiem dārzeņiem, augļiem un ogām. Pēc informatīvā ziņojuma sniegšanas ZM aicinās valdību veikt nepieciešamās izmaiņas normatīvajos aktos.


Zemkopības ministrija (ZM) ar Latvijas Tirgotāju asociāciju un Latvijas Pārtikas Tirgotāju asociāciju vienojušās par godīgu samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) svaigiem dārzeņiem, augļiem un ogām ieviešanu mazumtirdzniecības tīklos.

“Esmu gandarīts, ka Zemkopības izveidotā darba grupa, operatīvi izanalizējot situāciju, nonāca pie slēdziena, ka Latvijā jau tagad ir nepieciešams un iespējams samazināt PVN svaigiem dārzeņiem, augļiem un ogām līdz 5 procentiem, kas veicinās Latvijā audzēto dārzeņu, augļu un ogu tirgus daļas palielināšanos un būs arī ieguvums iedzīvotājiem. Līdz šādam lēmumam nonācām, pateicoties Zemkopības ministrijas, ražotāju un tirgotāju nevalstisko organizāciju konstruktīvam darbam,” uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

ZM jau informēja, ka marta sākumā ZM izveidotās darba grupas nozaru eksperti vienojās aicināt valdību samazināt PVN svaigiem dārzeņiem, augļiem un ogām līdz 5% (no 21%). Eksperti arī bija vienisprātis, ka PVN jāsamazina tiem svaigajiem dārzeņiem, augļiem un ogām, ko var izaudzēt Latvijā.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektore Irīna Pilvere, kas ir detalizēti pētījusi PVN pārtikai samazinājuma ietekmi uz lauksaimniecības nozari, uzsvēra, ka samazināts PVN dārzeņiem, augļiem un ogām, ja PVN samazināšanu godprātīgi ievēros mazumtirgotāji, veicinās Latvijas dārzeņu un augļu ražotāju konkurētspēju, palielinās iedzīvotāju pirktspēju un līdz ar to Latvijā izaudzēto dārzeņu un augļu pārdošanas apjomus. Un, kas nav mazsvarīgi, samazinoties dārzeņu, augļu un ogu cenām mazumtirdzniecībā, samazinātos šās preču grupas nelegālā tirdzniecība.

Zemkopības ministrija patlaban gaidot atzinumus no citām ministrijām par ziņojumu, kurā valdībai tiks izteikts priekšlikums līdz 1. jūlijam uzdot Finanšu ministrijai sagatavot nepieciešamos grozījumus normatīvos, lai samazinātu PVN no 21 % līdz 5 % svaigiem dārzeņiem un augļiem.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats