20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Tirdzniecība, veikali » Ēnu internetveikaliem draud bloķēšana
Ēnu internetveikaliem draud bloķēšana
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 4. oktobris 2016, 11:43
Latvijā ir reģistrēti vairāk nekā 1800 interneta veikalu. Taču, pēc Finanšu ministrijas (FM) pārliecības, interneta vietņu, kur notiek saimnieciskā darbība, Latvijā ir ievērojami vairāk, turklāt daļa izvairās no nodokļu nomaksas, bet Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir bezspēcīgs.



Šodien valdības sēdē ministri spriedīs, vai ēnu ekonomika mazinātos, ja VID būtu pilnvaras bloķēt negodprātīgas tīmekļa vietnes.

Apmēram 71% Latvijas iedzīvotāju vismaz reizi gadā iepērkas internetā, savukārt vairāk nekā 800 tūkstoši to dara apmēram trīs reizes mēnesī. Pēc organizācijas Ecommerce Europe datiem, Latvijā 2012.-2014. gadā 13-16% no visām iegādēm iedzīvotāji ir veikuši, iegādājoties preci pārrobežu darījumos. FM nav pārliecības, ka visos šajos gadījumos preču pārdevēji un pakalpojumu sniedzēji ir rīkojušies esošā likuma ietvaros. Dati liecinot par pretējo, proti, Latvijā evidē pieaug krāpšanās nodokļu jomā un izvairīšanās no nodokļu nomaksas.

Esošā likumdošana neļaujot VID efektīvi cīnīties ar nodokļu nemaksātājiem, jo brīdī, kad VID uzsāk auditu vai citus kontroles pasākumus aizdomīgā interneta vietnē, tā tiek pārdota vai pārreģistrēta uz kādas citas SIA vārda un vietne turpina iesākto saimniecisko darbību. Turklāt apmēram 80 procentos gadījumu vispār nav iespējams identificēt komersantu, kas veic elektronisko tirdzniecību tīmeklī. Tas nozīmē, ka VID nevar identificēt preču vai pakalpojuma sniedzēju, līdz ar to nav iespējams konstatēt, vai konkrētā saimnieciskā darbība ir vai nav reģistrēta. Tā kā nodokļu normatīvo aktu regulējums pašreiz nenosaka pienākumu saimnieciskās darbības veicējiem, piedāvājot preces vai pakalpojumus tīmekļa vietnēs, sevi identificēt, tad FM uzskata, ka šāda prasība, sākot ar 2017. gadu, ir jāievieš kā obligāta. Tāpat FM ir pārliecināta, ka, sākot ar nākamo gadu, būtu lietderīgi dot VID pilnvaras ierobežot (bloķēt) negodprātīgas tīmekļa vietnes Latvijā, domēna reģistrācijas .lv zonā pārtraukšanu un domēna .lv pārreģistrācijas lieguma uzlikšanu.

Par FM priekšlikumu bloķēt interneta vietni bez brīdinājuma, ja VID ir konstatējis tā darbībā likuma pārkāpumu, ministri karsti diskutēja jau iepriekšējā valdības sēdē, taču tā arī nespēja rast kompromisu. Nozares pārstāvji uzsvēra, ka tīmekļa vietņu bloķēšana būs nesamērīga un neefektīva, jo, bloķējot vienu vietni, tiks bloķētas arī citas vietnes konkrētajā IP adresē, kurās netiek veikti likumpārkāpumi. Turklāt negodprātīgam komersantam nekas neliedz izmantot citus domēnus, piemēram, .com.

Tāpat FM rosina likumos ietvert normu, kas nosaka specifiskiem subjektiem pienākumu pēc VID pieprasījuma sniegt to rīcībā esošu informāciju, kas varētu būt noderīga citu nodokļu maksātāju kontroles pasākumu veikšanai. Tāda informācija varētu būt, piemēram, maksājumu karšu darījumu apstrādes uzņēmumiem, mobilo lietotņu pakalpojumu sniedzējiem un sludinājumu portāliem.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats