23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Auto nodoklis samaksāts pārsteidzīgi
Auto nodoklis samaksāts pārsteidzīgi
Autors: Arnis Kluinis / NRA.lv / 5. februāris 2010, 10:05
Valsts ieņēmumu dienests vakar sniedza Neatkarīgajai skaidrojumu, ka "maksa par auto izmantošanu privātām vajadzībām janvārī būs jāveic vienlaikus ar nodokļu maksājumiem par janvāra algu, tātad februāra mēnesī".

VID Komunikācijas daļa izskaidroja faktu, ka nodoklis par dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām patiešām ir jāmaksā, sākot ar šā gada 1. janvāri. Tomēr janvārī tika veikti algas nodokļu maksājumi par pērnā gada decembri, un decembrī šādu nodokli maksāt nevajadzēja. "Tātad janvāra VID administrētajos nodokļu ieņēmumos nav iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumu par dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām janvārī," apgalvoja iestādes pārstāvji.

VID skaidrojums sekoja citu valsts iestāžu izplatītajai informācijai, ka janvārī nodokli maksājuši valdības locekļi, ieskaitot finanšu ministru Einaru Repši, kuram noteikti vajadzētu zināt nodokļu likumu prasības. Finanšu ministrija vēlreiz apstiprināja Neatkarīgajai, ka nodoklis par janvāri ir samaksāts. Tādējādi kaut kur FM un VID kopīgi izmantotās ēkas gaiteņos mētājas vismaz tie 39,22 lati, ko viena iestāde devusi, bet otra nav ņēmusi pretī.

Šī summa samazinājusi Repšes ienākumus par 16,56+6,30=22,86 latiem (iedzīvotāju ienākuma nodoklis + darba ņēmēja daļa sociālās apdrošināšanas iemaksā), bet nodokļu maksātāji Valsts kancelejas personā pielikuši 16,36 latus (darba devēja daļu sociālajā nodoklī).

Nodokļa maksājums ir izrādījies krietni zem 80 latiem, ar kuriem valdība pagājušā gada novembrī un decembrī tracināja iedzīvotājus, bet toties pārliecināja Latvijas kreditorus par valsts budžeta deficīta samazināšanu. Ar 28. decembri datēti valdības noteikumi, kas sasaistīja nodokļa likmi ar izmantotās automašīnas dzinēja darba tilpumu. Solītie 80 lati tika attiecināti uz vieglajiem automobiļiem ar dzinēja darba tilpumu virs 3,5 tūkstošiem kubikcentimetru, kas padara šo likmi par kreditoriem domātu fikciju. Likmju skala ir sastādīta tā, lai ļoti solīdās automašīnās braucošie ministri varētu rādīt piemēru citiem nodokļu maksātājiem, tajā pašā laikā nezaudējot praktiski neko no savām 1718 latu mēnešalgām.

Īpašs gadījums izrādījās iekšlietu ministre Linda Mūrniece, kuras tiesības uz operatīvo automobili, pēc Ministru prezidenta Valda Dombrovska publiski izteikta skaidrojuma, nozīmējot tiesības izmantot šo automobili savām privātām vajadzībām bez jebkādiem ierobežojumiem un maksājumiem.

Citas iestādes ir nodevušās terminoloģiskiem meklējumiem, lai drīkstētu izmantot savas vieglās automašīnas līdzīgi kā L. Mūrniece. Rīgas domes preses pārstāvis Dzintars Zaļūksnis pastāstīja, ka dome esot atradusi terminu "dežūrtransports", par kura izmantošanu neviens nekādu nodokli janvārī nav maksājis.

Dz. Zaļūksnis atgādināja arī par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja atzinumu, ka neviena valsts un pašvaldību amatpersona vispār nedrīkstot izmantot dienesta automašīnas privātām vajadzībām: "Nodokļa maksāšana janvārī ir atzīšanās, ka viņi pārkāpuši likumu un jāliek cietumā," viņš akcentēja šo domu.

Valdība līdz pat šai dienai nav tikusi skaidrībā, kā juridiski un tehniski nodrošināt nodokļa iekasēšanu. Šo jautājumu izskatīšana ir bijusi vairāku valdības sēžu darbakārtībā, un kārtējais noslēgums tai tiek solīts valdības 9. februāra sēdē. FM preses pārstāve Baiba Melnace pastāstīja, ka FM darbinieki vakar apspriedušies ar KNAB un Valsts kancelejas pārstāvjiem. Sanāksmes dalībnieki vienojušies par priekšlikumiem, kuri līdz valdības sēdei atklāti netikšot.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats