17. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Rūdolfs, Viviāna
Sākuma lapa » Sabiedrība » Rīgas valsts tehnikums ir iekāpis otrajā gadsimtā
Rīgas valsts tehnikums ir iekāpis otrajā gadsimtā
Autors: Daiga Stokenberga / NRA.LV / 16. jūnijs 2020, 11:55
Rīgas valsts tehnikums (RVT), kas ir dibināts 1919. gada 29. decembrī, visu 2019. gadu aizvadīja simtgades zīmē. Simtgades jubilejas gads noslēdzās ar svinīgo pasākumu Rīgas Latviešu biedrības namā 2019. gada 13. decembrī

„Latvijas pasts” emitē RVT simtgades pastmarku

Valsts pasts pastmarku emitēšanu izvērtē ļoti skrupulozi, un tikai valstiski svarīgi notikumi, procesi un vērtības tiek atainoti uz pastmarkām, ko „Latvijas pasts” izdod limitētās tirāžās. Rīgas valsts tehnikuma 100 gadu pastāvēšana ir atzīta par atbilstošu kritērijiem, lai šo notikumu atainotu uz pastmarkas un organizētu pirmās dienas zīmogošanu. Tādējādi pastmarka, kas ar nominālu 1 eiro ir izdota tikai 100 tūkstošu tirāžā, ir kļuvusi par filatēlistiem interesantu objektu. RVT direktore Dagnija Vanaga skaidro: „Cik man ir zināms, vienīgi Latvijas Universitātei un varbūt vēl kādai augstākās izglītības iestādei ir emitēta pastmarka. Katrā gadījumā starp profesionālajām izglītības iestādēm esam vienīgā, kam ir sava pastmarka. Tas pierāda, ka RVT ilgtermiņa devums sabiedrības izglītošanā un valsts attīstībā ir pietiekami augstu vērtēts. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana norisinājās šā gada 10. janvārī. Biju patīkami pārsteigta, pasta nodaļā satiekot bijušos RVT audzēkņus, kuri pievērsušies filatēlistu kustībai un ieradušies uz pirmās dienas zīmogošanas pasākumu. Man lūdza parakstīt aploksnes ar RVT simtgades pastmarku, lai tālāk tās nonāktu pie kolekcionāriem visā pasaulē. Nezināju, ka direktora paraksts uz aploksnes ar emitēto pastmarku dod tai pievienoto kolekcijas vērtību. Esmu tiešām gandarīta, ka tagad RVT ir atstājis vēsturisku nospiedumu arī ar pastmarku, kas nokļūs pie pasaules filatēlistiem kā viens no kolekciju eksemplāriem.”

Par godu skolas simtgadei ir izdota grāmata „RVT 100”. Tā ir papildinājums pirms pieciem gadiem izdotajai grāmatai „RVT 95”. Direktore uzsver, ka šoreiz tiek akcentēti pēdējo gadu notikumi, lai katrs spētu apjaust, kā tehnikums ir mainījies.

Ar ES fondu atbalstu Dārzciema ielā 70 ir uzbūvēta dienesta viesnīca un praktisko mācību centrs, bet šogad tiks pabeigta multifunkcionāla halle, mācību autoserviss un izveidoti āra sporta laukumi. Vēl arvien aktīvi darbi norit centra ēkās - ar ES fondu atbalstu tiek realizēti energoefektivitātes projekti, kā arī sadarbībā ar VIAA tiek atjaunoti inženiertīkli un tehnikuma gaiteņi. Pagaidām vēl nav zināms finansējuma avots vēsturiskās fasādes atjaunošanai K. Valdemāra ielā, bet direktore cer, ka izdosies atrast finansējumu arī šim mērķim, lai tuvāko gadu laikā fasādi sakārtotu.

Svarīgs ir mikroklimats un vide

Simt pirmais RVT pastāvēšanas gads iezīmējas ar izaugsmi un attīstību vairākos virzienos - šogad tiks pabeigta Dārzciema ielas kompleksa būvniecība, kā arī īstenoti energoefektivitātes pasākumi tehnikuma vēsturiskajās ēkās K. Valdemāra un Noliktavas ielā, kā arī Kronvalda bulvārī.
Lai arī jebkuras izglītības iestādes prioritāte ir izglītības iespēju piedāvājums un kvalitāte, mūsdienīga mācību iestāde asociējas ar estētisku un sakārtotu vidi, labu materiāli tehnisko nodrošinājumu, pieejamām jaunākajām tehnoloģijām, komfortablu un radošu mācību vidi, kurā katrs audzēknis spēj izpaust savas vēlmes, apgūt zināšanas un izaugt par gudru, iniciatīvām bagātu sabiedrības locekli. Dagnija Vanaga uzsver: „Mūsu tehnikuma moto ‒ „RVT: vairāk nekā izglītība” ‒ pilnā mērā ataino mūsu darbības principus. Mēs vēlamies dot jauniešiem iespēju iegūt ne tikai profesiju, kas būs noderīga Latvijas tautsaimniecībai, bet arī daudzpusīgas personības attīstības iespējas. Pēdējos piecos gados esam ļoti daudz darba un finanšu ieguldījuši materiāli tehniskās bāzes pilnveidošanā, infrastruktūras būvniecībā un esošo ēku sakārtošanā, vienlaikus domājot par mācību satura pilnveidošanu, ieviešot modulārās izglītības programmas un kompetencēs balstītas izglītības principus. Priecājamies, ka izdodas piesaistīt jaunus un spējīgus pedagogus gan vispārizglītojošajos mācību priekšmetos, gan profesionālajos.” Jāpiebilst, ka RVT audzēkņi ir motivēti augstiem sasniegumiem gan profesionālajā jomā, gan personības izaugsmē. Jau vairākus gadus tehnikuma audzēkņi ar labiem rezultātiem piedalās mācību priekšmetu olimpiādēs gan pilsētas, gan valsts mērogā vispārizglītojošo skolu konkurencē. Direktore teic: „Esam pierādījuši, ka RVT tiek sniegtas pietiekami augsta līmeņa zināšanas. To redzam gan pēc olimpiāžu rezultātiem, gan savu audzēkņu sekmēm, kuri turpina izglītību augstākajās mācību iestādēs. Un vidēji katru gadu tie ir 40% absolventu, pārējie veido sekmīgu savu profesionālo karjeru nozaru uzņēmumos.”

Piesakies uzņemšanai elektroniski vai klātienē

Ir sākusies audzēkņu uzņemšana jaunajam mācību gadam. Atbilstoši šī brīža situācijai un epidemiologu ieteikumiem RVT dokumentu iesniegšanu piedāvā gan elektroniski (lai aizpildītu tiešsaistes iesniegumu par uzņemšanu Rīgā atvērt šeit), gan klātienē, ievērojot visus drošības pasākumus.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats