19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Sabiedrība » Uzsākts Latvijā vēl nebijis pētījums, kā efektīvi izmantot kafijas biezumus
Uzsākts Latvijā vēl nebijis pētījums, kā efektīvi izmantot kafijas biezumus
Autors: NRA.lv / 30. maijs 2019, 11:52
27. maijā ar svinīgu Zinātnes dobes atklāšanu Nacionālajā Botāniskajā dārzā (Salaspils) tika uzsākts līdz šim nebijis pētījums par kafijas biezumu izmantošanu augsnes auglības uzlabošanā, to ietekmi uz augu ražīgumu, iespējamo cīņu ar kaitēkļiem. Projekta iniciators Paulig Coffee Latvia to realizē sadarbībā ar Nacionālā Botāniskā dārza zinātniekiem un vides apsaimniekošanas uzņēmumu „Eco Baltia vide”.


Iegūtie rezultāti tiks izmantoti, lai veicinātu pārtikas šķirošanas ieviešanu Latvijā. Šo aspektu īpaši uzsvēra VARAM pārstāve Alvīne Zavicka, norādot, ka nākamajā gadā uzmanība tiks pievērsta ne tikai pārtikas atkritumu šķirošanai, bet arī to otrreizējai pārstrādei. Līdz ar to šis projekts ir ļoti nozīmīgs un unikāls, jo līdz šim Latvijā šādi pētījumi nav veikti.

Saskaņā starptautiskās kafijas organizācijas datiem 2018.gadā pasaulē saražotās kafijas apjoms sasniedza 9,8 miljonus tonnu, kas ir par 4,8% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Latvijas iedzīvotāju kafijas patēriņš ir vidēji 4,1kg uz iedzīvotāju gadā, (Igaunijā 5,8; Lietuvā 5,9; Somijā 12,1). Kopējais kafijas patēriņš Latvijā, rēķinot uz 1,9 miljoniem iedzīvotāju, hipotētiski sasniedz 7,8 tūkstošus tonnu gadā.

Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns norāda: „Nešķirotā veidā kopā ar nekompostējamiem sadzīves atkritumiem tie sarežģī atkārtoti izmantojamo resursu atdalīšanu. Tādējādi pētījums ir vērsts ne tikai uz kafijas biezumu izmantošanu, bet arī pārējo bioloģiski noārdāmo atkritumu izmantošanu augsnes auglības palielināšanai mājsaimniecībās, kā arī uz centralizēti apglabājamo atkritumu apjoma samazināšanu. Mūsu mērķis ir noskaidrot efektīvākos kompostēšanas paņēmienus (kombinācijas ar citiem bioloģiski noārdāmiem materiāliem), lai nodrošinātu ātrāku sadalīšanos.”

Pētījuma iniciatore Paulig Coffee Latvia valdes locekle Margarita Aļabjeva - Vaišļa ir pārliecināta par iegūto rezultātu nozīmīgumu: „Paulig uzņēmējdarbības pamatā ir ilgstspējīga domāšana un rīcība. Mūsu produkcija tiek marķēta ar zīmi“100% Ilgtspējīga kafija. Pārbaudīts.”, kas nozīmē, ka uzmanība tiek pievērsta kafijas izcelsmei un audzētavām, audzēšanas metodei (ietver arī vides aizsardzību). Mēs esam pārliecināti, ka Paulig Coffee Latvija un Nacionālais botāniskais dārza iegūtie pētījumu rezultāti mainīs sabiedrības uzskatus par kafijas biezumu izmantošanas lietderību un kopumā paradumus pārtikas atkritumu šķirošanā”. Savukārt SIA “Eco Baltia vide” Biznesa attīstības departamenta vadītāja Ance Saulīte uzsvēra: “Sadzīves atkritumos bioloģiskie atkritumi veido aptuveni 40% no kopējā daudzuma. Saskaņā ar Eiropas Savienības prasībām no 2021.gada Latvijā būs jānodrošina bioloģisko atkritumu dalīta vākšana. Privātmāju iedzīvotāji, īpaši, reģionos, izmanto iespēju veidot kompostu, taču daudzdzīvokļu mājās šādas iespējas ir ierobežotas. Diemžēl šobrīd vēl nav visaptverošu risinājumu, kā šo sistēmu pašvaldības no 2021.gada ieviesīs un kas notiks tālāk ar sašķirotajiem bioloģiskajiem atkritumiem, lai tie tiešām tiktu izmantoti lietderīgi un radītu jaunu vērtību. Tāpēc ir apsveicama Paulig un Salaspils botāniskā dārza iniciatīva jau šobrīd izpētīt, kā varam efektīvi un lietderīgi izmantot kafijas biezumus, radot tam arī zinātnisku pamatu. Šī pieredze noteikti būs vērtīga arī valsts institūcijām, lemjot par bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas nākotni Latvijā.”



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats