20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » 4 padomi, kā pagarināt automašīnas akumulatora darbības laiku
4 padomi, kā pagarināt automašīnas akumulatora darbības laiku
Autors: Publicitātes materiāls / 8. maijs 2019, 9:16
Ne vien lietoti, bet arī mazlietoti auto ar garantiju sagādās brīdi, kad pagriežot auto atslēgu, dzinējs paliks miera stāvoklī un Tavs dienas ritms tiks neizbēgami izjaukts. Lai izvairītos no tā, ka automašīnas akumulators no rīta ir tukšs, iegaumē šos četrus padomus un varēsi doties gulēt mierīgi, zinot, ka no rīta nevajadzēs meklēt tehnisko palīdzību. 

1. Nelieto kondicionieri un skaņas sistēmu, kad auto nav iedarbināts

Lielai daļai autovadītāju piemīt ieradums atstāt savas automašīnas mūzikas sistēmu un kondicionieri ieslēgtu pat tad, kad automašīna atrodas tukšgaitā vai tās dzinējs ir izslēgts. Vai Tu zināji, ka šīs un jebkuras citas elektrību patērējošas ierīces šādi lietojot saīsina automašīnas akumulatora mūžu?

Kad auto dzinējs darbojas, darbojas arī ģenerators, kurš visas elektroierīces apgādā ar nepieciešamo strāvas padevi, savukārt akumulators darbojas kā elektrības rezerve.

Brīdī, kad automašīna darbojas tukšgaitā vai tās dzinējs ir izslēgts, strāvas ģenerators atslēdzas un jebkura auto elektroierīce, elektrību sāk ņemt no akumulatora. Ja jau nezināji, tad akumulatora galvenais uzdevums ir nodrošināt jaudu aizdedzes sistēmai auto iedarbināšanas brīdī, nevis salona ierīču ilgstošai darbināšanai. Šī iemesla dēļ, lai paildzinātu akumulatora mūžu, nākošo reizi, kad sanāk ilgāk gaidīt automašīnā ar izslēgtu dzinēju, pārliecinies, ka elektroierīces ir izslēgtas!

2. Pārliecinies, ka visas gaismas ir izslēgtas

Nereti autovadītājiem gadās aizmirst izslēgt sava auto lukturus vai salona apgaismojumu. Šāda neliela aizmāršība var visai būtiski samazināt akumulatora “veselību” un ilgmūžību, sevišķi, ja gaismas paliek ieslēgtas visu nakti vai ilgāku laika periodu. Lai izvairītos no gadījumiem, kad atgriežoties no rīta, nedarbojas ne vien gaismas, bet arī automašīnas aizdedze, pirms doties prom, sagaidi kamēr salona gaisma ir nodzisusi, un pārliecinies, ka gaitas ugunis ir izslēgtas.

3. Lieto savu auto regulāri

Pretēji lietu nolietojuma nerakstītajiem likumiem, akumulatora ilgdzīvotība uzlabosies, jo biežāk ar to aprīkotais auto tiks lietots. Ja automašīna ilgu laiku stāv un netiek braukta, akumulators ar laiku zaudēs enerģiju un pat ar jaunu akumulatoru aprīkotu auto var neizdoties iedarbināt. Lai automašīnas akumulators nezaudētu jaudu, ieteicams automašīnu darbināt vismaz reizi nedēļā. Ja esi devies garākā atvaļinājumā, sarunā radu vai draugu, lai tas vismaz reizi nedēļā iedarbina auto dzinēju uz vismaz 10 -15 minūtēm.

4. Regulāri pārbaudi, kas darās zem auto pārsega

Vēl kāds faktors, kas var ietekmēt akumulatora ilgmūžību ir akumulatora spaiļu korodēšana. Tos gan būs grūti pamanīt, regulāri nepārbaudot dzinēja telpu, tāpēc pacel sava auto motora pārsegu vismaz reizi mēnesī!

Vietās, kur vadi stiprinās pie akumulatora, nereti veidojas pulverveida un citi nosēdumi. Jaunas automašīnas ar šo problēmu tik ātri nesasirgs, turpretī lietoti un mazlietoti auto ar garantiju būs vismaz ar kādām nevēlamām netīrumu pēdām klemmju rajonā. Ja ap akumulatora klemmēm ir novērojami netīrumi tos iespējams notīrīt sekojoši:

● ar paštaisītu pastu, kura sastāv no 1 daļas dzeramās sodas un 1 daļas ūdens;

● speciālu akumulatora kontaktu tīrīšanas līdzekli.

Vienalga, kuru metodi izvēlēsies, tīru akumulatoru kontaktu uzturēšana palīdzēs paildzināt tā kalpošanas mūžu. Bez speciāliem akumulatoru tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, autoveikalos ir pieejami arī dažādi tīrīšanas rīki, kuri šo procesu atvieglos.

Kur garantija?

Protams, akumulatoram, kurš ir vecāks par 5 gadiem, ar šiem padomiem nebūs līdzēts un to būs jāmaina pret jaunu. Tomēr, pareizi ekspluatēts, tas kalpos ilgi un vienreizējs ieguldījums vairāku gadu kalpošanas kontekstā vairs neliksies tik liels. Daudz svarīgāk garantiju saņemt auto galvenajām komponentēm, tādām kā dzinējam un ātrumkārbai, taču ko iesākt ja auto ir lietots? BRC Autocentrs, viens no lielākajiem auto tirgotājiem Baltijā, sniedz garantiju līdz pat 2 gadiem arī mazlietotiem un lietotiem auto! Ieskaties viņu piedāvājumā un uzzini vairāk!



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats