16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Sabiedrība » Koalīcija konceptuāli piekrīt atteikties no divu grozu sistēmas veselības aprūpē
Koalīcija konceptuāli piekrīt atteikties no divu grozu sistēmas veselības aprūpē
Autors: BNA / 15. marts 2019, 13:09
Valdība konceptuāli piekritusi ierosinājumam atteikties no diviem veselības aprūpes pakalpojumu groziem – pilnā valsts apmaksāto pakalpojumu groza sociālā nodokļa maksātājiem un valsts apdrošinātajām personām un minimālās palīdzības groza visiem pārējiem.

Lai diskutētu par nepieciešamajiem risinājumiem veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļa pilnveidei, ieviešot vienotu veselības aprūpes pakalpojuma klāstu, šodien Veselības ministrijā norisinājās pirmā Attīstības komitejas sēde.

Veselības ministre Ilze Viņķele jau 19.februārī iepazīstināja valdību ar savu redzējumu veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļa pilnveidei. Viens no priekšlikumiem ir attiecināt procentpunktu sociālo iemaksu uz arī uz alternatīvajiem nodokļu režīmiem, piemēram, mikrouzņēmumiem, patentmaksu veicējiem un autoratlīdzību saņēmējiem. Ministru prezidents šī jautājuma vērtēšanu nodeva Sadarbības padomes Attīstības komitejai.

Kā informēja premjera padomnieks Renārs Putniņš, koalīcijas partijas plāno vēl reiz apspriest veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP!) priekšlikumus par atteikšanos no diviem groziem, plānotas arī sarunas ar sociālajiem partneriem.

Veselības ministrijas piedāvājums paredz, ka no diviem groziem varētu atteikties no 2020. gada 1. janvāra.

Kā jau ziņots, no pagājuša gada valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas likme tika paaugstināta par vienu procentpunktu, ieņēmumus novirzot veselības aprūpes finansēšanai, taču tas netika attiecināts uz visiem legālās nodarbinātības veidiem. Pašreizējā likumā noteiktām kategorijām paredzēto obligāto maksājumu I.Viņķele piedāvā aizstāt ar papildus 1% no valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām, līdzīgi kā vispārējā nodokļa režīmā maksājošajiem.

Foto: Valsts kanceleja



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats