18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Sabiedrība » Rīt sākas sarakstu iesniegšana Eiropas Parlamenta vēlēšanām
Rīt sākas sarakstu iesniegšana Eiropas Parlamenta vēlēšanām
Autors: NRA.lv / 5. marts 2019, 17:13
Rīt, 6. martā, partijas un partiju apvienības var sākt iesniegt deputātu kandidātu sarakstus 25. maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām. Kandidātu saraksti jāiesniedz Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) līdz 21. martam. Pirmajā kandidātu sarakstu iesniegšanas dienā CVK kandidātu sarakstus pieņems rindas kārtībā, sākot no pulksten 10.00.

Iesniegt kandidātu sarakstus EP vēlēšanām drīkst likumā noteiktā kārtībā reģistrētas partijas un partiju apvienības, kurās ir ne mazāk kā 500 biedru. EP vēlēšanās Latvija ir viens vēlēšanu apgabals, no kura EP jāievēl 8 deputāti. Kandidātu skaits vienā sarakstā nedrīkst vairāk kā divas reizes pārsniegt EP ievēlējamo deputātu skaitu jeb 16 kandidātus. Vienu un to pašu kandidātu atļauts pieteikt tikai viena nosaukuma kandidātu sarakstā.

Tiesības kandidēt EP vēlēšanās ir Latvijas un citu ES dalībvalstu pilsoņiem, kuri uzturas Latvijā, ir reģistrēti Latvijas vēlētāju reģistrā un kuriem nav liegts kandidēt dalībvalstī, kuras pilsoņi viņi ir. Deputātu kandidātam vēlēšanu dienā jābūt vismaz 21 gadu vecam.

Piesakot kandidātu sarakstu vēlēšanām, tam jāpievieno priekšvēlēšanu programma, kuras apjoms nepārsniedz 4000 iespiedzīmes un kuru parakstījuši visi sarakstā iekļautie kandidāti, katra kandidāta parakstīts paziņojums, ka viņš piekrīt kandidēt vēlēšanās, deklarācija, kurā kandidāts apliecina, ka atbilst EP vēlēšanu likuma prasībām un uz viņu neattiecas likumā ietvertie ierobežojumi, kā arī citas likumā noteiktās ziņas.

CVK depozīta kontā jāiemaksā arī drošības nauda 1400 eiro apmērā. Drošības nauda tiek atmaksāta, ja saraksts vēlēšanās iegūst vismaz vienu deputāta vietu. Ja saraksts deputātu vietu EP neiegūst, drošības nauda tiek ieskaitīta valsts budžetā.

Līdz šim piekļuvi kandidātu sarakstu sagatavošanas lietojumprogrammai CVK pieprasījušas deviņas partijas un partiju apvienības. Salīdzinājumam - 2014. gada EP vēlēšanās piedalījās 14 partijas un partiju apvienības, vēlēšanām tika reģistrēti 170 deputātu kandidātu.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats