20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » ABLV izvadīšanas metodoloģija tuvojas
ABLV izvadīšanas metodoloģija tuvojas
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 4. marts 2019, 16:08
Bankas ABLV miršanas procesu uzraugošās institūcijas nākušas klajā ar optimistiskiem paziņojumiem par bankas klientu izvērtēšanas metodoloģijas drīzo saskaņošanu. Tas varētu nozīmēt, ka ASV Finanšu ministrija devusi vai vismaz pasolījusi neoficiālo zaļo gaismu bankas pašlikvidācijas procesam.

Tieši ar ASV Valsts kases departamenta FinCen ziņojumu pērn sākās Latvija banku sistēmas jaunāko laiku nedienas, kas turpinājumā vainagojās ar Eiropas Padomes organizācijas MoneyVal ziņojumu, ka pie mums viss ir ļoti, ļoti slikti. Kronis visam bija pa diplomātiskajiem kanāliem atsūtītais pasūtījums ielikt abus baņķierus cietumā un bankas likvidācijas procedūru nomainīt no pašlikvidācijas uz piespiedu likvidāciju, kas ļautu saplosīt banku no malas ieceltiem maksātnespējas administratoriem. Plašākai sabiedrībai nezināmu iemeslu dēļ tas nav noticis, un Latvija tādēļ iekļauta to valstu melnajos sarakstos, ar kurām starptautiskā sadarbība tiek apgrūtināta.

Taču līdz ar ABLV pašlikvidācijas procesa iedarbināšanu Latvijai būs pamats prasīt, lai amerikāņi atsauc savu ziņojumu. Tajā, jāatgādina, tiek vēstīts, ka «ABLV ir institucionalizējusi naudas atmazgāšanu kā bankas uzņēmējdarbības prakses pīlāru». Ka miljardi dolāru caur čaulas kompānijām ieguldīti ar Krieviju, Ukrainu un Kazahstānu saistītā korupcijā un banka ar savu rīcību atbalstījusi Ziemeļkorejas bruņojuma programmu. Ar tādiem pierādījumiem, kādi tiek atzīti tiesās, šie apgalvojumi netika apstiprināti. Taču arī šādas vispārīgas frāzes un aizliegums apkalpot dolāru kontus bija pietiekamas represijas no stratēģiskā partnera puses, lai banku novestu līdz slēgšanai, bet Latvijas finanšu nozares reputāciju līdz salīdzinājumam ar Somāliju.
Finanšu kapitāla un tirgus komisija (FKTK) tagad norāda, ka Latvijas valdībai jāpanāk liktenīgā ziņojuma atsaukšana. Ja amerikāņi savas apsūdzības atceltu kā neaktuālas, Latvija varētu cerēt, ka nākamajā novērtējumā arī MoneyVal ziņojums vairs nebūs Latvijas banku sistēmu iznīcinošs.

Kas attiecas uz nu jau gadu iestrēgušo ABLV pašlikvidācijas procedūru, FKTK un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests piektdien nāca klajā ar daudzsološām prognozēm, proti, klientu izvērtēšanas metodoloģija tūlīt, tūlīt tiks saskaņota. Tiesa gan, visa informācija tika sniegta mutiskā formā valsts radio, taču iestāžu vietnēs, kas būtu uzskatāmas par īsto vietu oficiāliem paziņojumiem, tādi neparādījās. Neviena pati rindiņa, kas apstiprinātu progresu.

FKTK preses dienests jau vēlā pēcpusdienā Neatkarīgajai vien apstiprināja, ka vienošanās «gandrīz ir panākta». Padomei, bet sēdes datums šobrīd nav noteikts. Tas esot «dažu nedēļu jautājums».

Te vēl jāpaskaidro, ka metodoloģijas pieņemšana nebūt nenozīmēs, ka 3700 klientu tāpēc uzreiz tiks pie savas naudas - kopsummā diviem miljardiem eiro. Pēc metodoloģijas pieņemšanas izvērtēšanas mehānisms vēl būs jāievieš praksē, un klientu izvērtēšanas procedūra labākajā gadījumā sāksies pēc diviem mēnešiem. Turklāt paredzams, ka tās kontekstā pilnīgi visi klienti tiks uzskatīti par aizdomīgiem. Tā vienkāršā iemesla dēļ, ka viņiem pieder vairāk nekā 100 000 eiro un viņi naudu glabājuši legālā Latvijas kredītiestādē. Vēl vairākus mēnešus nauda būs nacionalizēta, bet varbūt arī pavisam. Kā labpatiks atzīt Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats