28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » 4 soļi, kas palīdzēs hobiju pārvērst biznesā
4 soļi, kas palīdzēs hobiju pārvērst biznesā
Autors: Publicitātes materiāls / 22. februāris 2019, 17:37
Izteiciens “Atrodi darbu, kas Tev patīk, un Tev vairs ne reizi dzīvē nebūs jāstrādā” ir vilinošs. Tas mudina atrast tādu nodarbošanos, kas sagādā prieku. Pārsvarā gan cilvēkiem prieku sagādā lietas, ko viņi dara brīvajā laikā, tajā skaitā viņu hobiji. Tad kāpēc nepārvērst savu hobiju par savu biznesu, un turpmāk ar prieku strādāt sev? It sevišķi, ja jūti, ka Tavs hobijs Tev īpaši labi padodas.

Ja ar hobiju var nodarboties sev vēlamā tempā un laikā, bizness tomēr prasa organizētību. Tāpēc, lai pārvērstu savus vaļaspriekus reālos ienākumos ir jāveic vairākas darbības un procesā arī nedaudz jāpaļaujas uz veiksmi. Lūk, pirmie soļi, kas jāveic, lai veiksmīgi pārvērstu savu hobiju par savu pamata nodarbošanos.

1. Izveido plānu

Hobiji ir dažādi un vispirms ir jāsaprot, vai Tavējais hobijs ir piemērots biznesa uzsākšanai. Galvenais – domāt radoši, jo pat ar visvienkāršākajām lietām var pelnīt. Lai saprastu, kā tieši iespējams nopelnīt, ieteicams izveidot uzmetumu savam biznesa plānam. Tam nav jābūt detalizētam, taču tajā būtu jāsaliek galvenie iespējamā biznesa stūrakmeņi. Iespējams plāna gatavošanas laikā sapratīsi, ka tomēr nedaudz rūpīgāk jāapdomā sava ideja, bet iespējams tieši “uzliekot ideju uz papīra” tā kļūs pavisam skaidra.

Biznesa plāni ir dažādi, taču iesākumā pietiks, ja aprakstīsi šādas lietas:

Pamatdarbības raksturojums. Apraksti pēc iespējas precīzāk, ko vēlies darīt. Ja vēlies kaut ko radīt, tad ko tieši ražosi. Ja gribi sniegt citiem kādu pakalpojumu, piemēram, veidot make-up, tad kur un kā plāno šo pakalpojumu piedāvāt;

Nepieciešamais nodrošinājums. Vai nepieciešami kādi īpaši darbarīki? Varbūt kāda speciāla tehnika. Tāpat apdomā nepieciešamos izejmateriālus, ja veidosi kaut ko taustāmu;

Plānotie klientu piesaistīšanas pasākumi. Visdrīzāk vēlāk vajadzēs veidot detalizētāku mārketinga plānu, taču jau laicīgi padomā, kas būs Tavi nākotnes klienti un kā Tu tos sasniegsi. Apdomā gan virtuālās, gan klātienes iespējas, kas palīdzēs satikt Tavu mērķauditoriju;
Ja apdomājot šīs lietas, Tev ir pilnīgi skaidrs ko un kā vēlies darīt, tad laiks veikt tālākos soļus.

2. Saproti, kas ir tava komanda

Iespējams Tu vēlies darboties individuāli, bet sen jau zināms, ka viens nav karotājs. Lai pilnvērtīgi pievērstos savam hobijam tādā līmenī, lai tas kļūtu par biznesu, viennozīmīgi noderēs tuvinieku atbalsts. Izstāsti viņiem savu plānu un saproti, kā viņi Tev var palīdzēt ceļā uz Tavu sapņu piepildīšanu. Iespējams mamma Tev var palīdzēt ar kontaktiem, bet bērni paveikt kādus sīkākus darbiņus. Iesaisti viņus savā komandā un Tu redzēsi, ka iesākt savu biznesu būs daudz vieglāk! Ja ģimeni nevēlies iesaistīt, tad pastāv arī iespēja savu komandu veidot no:

draudzenēm, ar kurām Tevi vieno kopīgas intereses;

citiem konkrētā hobija entuziastiem, kurus esi iepazinis, nododoties savam vaļaspriekam;

cilvēkiem, kurus atrodi domubiedru grupās vai darba meklētāju portālos.

Ņem vērā, ka bizness var būt ne vien aizraujošs, bet arī nogurdinošs, tāpēc labāk atrast kādu, kar ko kopā dalīt gan bēdas, gan priekus.

3. Izpēti konkurenci

Jebkuru biznesu – gribi vai nē – ietekmēs tirgus apstākļi un konkurence. Tāpēc, lai arī cik laba ir Tava biznesa ideja, iespējams tāda jau ir ienākusi prātā citiem cilvēkiem. Ja ne – lieliski! Tad vari dibināt savu jaunuzņēmumu un pat piesaistīt lielus investorus. 

Tomēr, ja vēlies darīt kaut ko tādu, ko jau dara citi, tad ir jāzina, ar ko nāksies rēķināties. Pētot savus potenciālos konkurentus, pievērs uzmanību šādām lietām:

cik daudz tiešo konkurentu Tev būs vietā, kur domā darboties?

veiksmīgāko konkurentu darbības modeļi un piedāvātās cenas klientiem;

produkta vai pakalpojuma nosacītā unikalitāte, salīdzinājumā ar konkurentu piedāvājumu.

Tas palīdzēs Tev saprast, kā izcelt savu biznesu citu starpā, kā arī aptuveno cenu līmeni, kādā varēsi darboties.

4. Atrodi finansējumu

Reti kurš bizness var sākties bez ieguldījumiem, tāpēc ir īpaši svarīgi saprast vairākas lietas attiecībā uz finansēm:

Cik lielus ieguldījumus prasīs biznesa sākšana?

Kādi būs turpmākie regulārie izdevumi?

Cik ātri ieguldītā summa sāks atmaksāties un nest peļņu?

Pēc tam, kad šie jautājumi ir saprasti, laiks meklēt finanses hobija pārvēršanai biznesā. Iespējams Tev pietiks ar saviem vai ģimenes uzkrājumiem, taču pastāv iespēja, ka būs jādodas meklēt aizdevums biznesa uzsākšanai. Tādus iespējams iegūt gan ar valsts atbalstu, gan pie privātām finansēšanas iestādēm. Daudz kas ir atkarīgs no nozares, kurā plānots darboties un tā, cik skaidrs un precīzs būs biznesa plāns. Jo drošāka būs ideja, jo gatavākas bankas būs to finansēt. Tomēr ņem vērā, ka kaut kādu daļu sava plāna realizēšanai būs jāsarūpē pašam – aizdevēji līdzfinansēs vien daļu no nepieciešamajiem līdzekļiem.

Ātrais kredīts – nelieliem izdevumiem

Viens no finansējuma veidiem, ja nepieciešams vien neliels papildu finansējums jau esošajiem līdzekļiem, ir ātrais kredīts. Ātrais kredīts noderēs, piemēram, lai iepirktu materiālus rokdarbiem, ja jāizpilda kāds lielāks pasūtījums. Ir svarīgi, lai ātrais kredīts tiktu ņemts vien tad, ja ir kādi patstāvīgie ienākumi, nevis bizness tiek uzsākts no nulles.

Ātrais kredīts mūsdienās ir ļoti populārs aizdevumu veids, bet pastāv vairākas tā variācijas:

tāds ātrais kredīts, kas jāatdod mēneša laikā un vienā maksājumā;

● elastīgs ātrais kredīts, kuru var atdot vairāku mēnešu laikā pa daļām;

kredītlīnija jeb noteikta naudas summa, kurā jebkurā laikā pieejams ātrais kredīts bez papildu pieteikšanās.

Ja esi nolēmis, ka tava hobija pārvēršanai par biznesu var palīdzēt ātrais kredīts, tad nepieciešams izvēlēties Tev piemērotāko aizdevumu. Ja vajadzīga neliela summa, kuru zini, ka iegūsi mēneša laikā, Tev būs pieejams vienkāršs ātrais kredīts. Tādu iespējams saņemsi bez maksas, ja aizņemsies pirmo reizi. Ja jūti, ka naudu būs ērtāk atmaksāt pakāpeniski, tad Tev izdevīgāks būs elastīgs ātrais kredīts. Bet, ja nepieciešami izdevumi nav vienmērīgi un prognozējami, labāk pieteikties kredītlīnijai.

Lai arī kuru kredīta veidu Tu izvēlies, vienmēr aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas aizdevumu atmaksāt laikā!




Diskusija par rakstu (1)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats