28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sagrīļojies Jaunzemes VID ģenerāldirektora amats
Sagrīļojies Jaunzemes VID ģenerāldirektora amats
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 10. janvāris 2019, 10:53
Konkursā par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatu 20. novembrī oficiāli par labāko kandidāti tika pasludināta Ieva Jaunzeme, kuru apstiprināt amatā solīja vēl šī – aizejošā – valdība. Taču tas nenotiks, un Saeimas gaiteņos tiek mēļots, ka dažiem jaunās koalīcijas pārstāvjiem viņas kandidatūra nav pieņemama un svarīgajam amatam varētu tikt lūkots cits kandidāts.

Konkursā uzvarējušās I. Jaunzemes vārdam kļūstot publiski zināmam, par to ļoti pozitīvi izteicās daudzi ar viņu iepriekš strādājušie speciālisti. Piemēram, Latvijas Darba devēju konfederācijas viceprezidents Uldis Biķis slavēja viņas profesionālajā pieredzē balstīto izpratni par valsts pārvaldi un tautsaimniecību. «Lemjot par apstiprināšanu VID ģenerāldirektores amatam, aicinu politiķus uzticēties viņas profesionalitātei un atbalstīt pārliecinošo redzējumu par VID pakalpojumu kvalitātes attīstību, kas sasniedzama ciešā mijiedarbībā ar visu sabiedrību,» pauda U. Biķis.

Jaunzeme līdz šim arī nav saskārusies ar ievērojamu kritiku. Piemēram, iepriekšējā konkursā uzvarējušais Māris Skujiņš saņemtās kritikas dēļ atteicās vadīt dienestu, kaut arī konkursā bija atzīts par piemērotāko kandidātu.
Tādēļ premjerministrs Māris Kučinskis aizvadītā gada nogalē vairākkārt publiski apliecināja, ka viņa vadītais aizejošais Ministru kabinets janvāra sākumā ir gatavs apstiprināt I. Jaunzemi amatā, ja līdz gada beigām netiks izveidota jaunā valdība. Sākotnēji tika pieņemts, ka šis pienākums jāuzņemas jaunajai valdībai.

«Ja līdz jaunajam gadam valdības vēl nebūs, mēs ar finanšu ministri esam runājuši, ka janvāra sākumā virzām Jaunzemi uz apstiprināšanu, jo nav nekādu iemeslu, kāpēc lai viņa nevarētu strādāt - konkurss ir bijis ar visnotaļ stingriem vērtētājiem, sabiedrības kritika arī nav tādās devās, kā mēs vienā otrā reizē esam redzējuši. Tāpēc es neredzu iemeslu, kāpēc neapstiprināt,» pauda premjers.

Tomēr M. Kučinska paustais nav piepildījies un nepiepildīsies, jo premjers nolēmis ļaut jauno VID vadītāju apstiprināt jaunajai valdībai. Premjera izvēli uzteic Attīstībai/Par! līderis Daniels Pavļuts, kura partijas biedrs Mārtiņš Bondars vada un, visticamāk, arī pēc jaunās valdības apstiprināšanas turpinās vadīt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju. D. Pavļuts uzskata, ka, aizejošajai valdībai apstiprinot VID vadītāju vairākus mēnešus pēc vēlēšanām, tas varētu radīt «kaut kādas psiholoģiskas barjeras».

Taču neoficiāla informācija liecina, ka premjers un finanšu ministre ar I. Jaunzemes apstiprināšanu amatā nesteidzas, jo ir indikācijas, ka jaunajai valdībai viņas kandidatūra nebūs pieņemama.

Šis jautājums apspriests pat otrdienas Ministru kabineta sēdes konfidenciālajā daļā. Lai neliktu dienestam nepamatoti ilgi strādāt bez vadības, apspriesta pat iespēja izskatīt viņas kandidatūru Budžeta komisijā. Tādējādi tā tiktu leģitimizēta jaunajā Saeimā un M. Kučinska valdība varētu I. Jaunzemi apstiprināt, nebaidoties, ka, stājoties spēkā jaunās valdības pilnvarām, viņai būtu neiespējami sastrādāties ar jauno Finanšu ministrijas vadību. Tomēr šī iecere atzīta par nepieņemamu, jo radītu līdz šim nebijušu un nevajadzīgu precedentu. Likums nosaka, ka VID ģenerāldirektoru amatā apstiprina Ministru kabinets, bet ieceļ finanšu ministrs.

Valdības sēdē atbalstu I. Jaunzemes kandidatūrai apliecinājusi Jaunā Vienotība, kuras pārziņā iecerēts nodot Finanšu ministriju, tādēļ premjers lēmis uzticēt VID vadības apstiprināšanu jaunajai valdībai. Ar piebildi, ka I. Jaunzeme tiks apstiprināta amatā, ja kaut kādu iemeslu dēļ Saeima neapstiprinās Jaunās Vienotības veidoto valdību. Šajā sakarā aizdomīgi skati tiek vērsti uz KPV LV, kuras valdības veidošanā neveiksmi piedzīvojušais premjerministra amata kandidāts Aldis Gobzems neslēpj, ka neatbalstīs Jaunās Vienotības valdību. Turklāt pret topošās valdības atbalstīšanu KPV LV frakcijā balsojusi arī tās kandidāte labklājības ministra amatam Ramona Petraviča.

Neoficiāla informācija arī liecina, ka KPV LV, kurai jaunajā valdībā plānots uzticēt Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra amatu, varētu neatbalstīt I. Jaunzemes kandidatūru. Tiesa, D. Pavļuts apliecina, ka Attīstībai/Par! ar I. Jaunzemes kandidatūru ir apmierināta.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats