18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Sabiedrība » Bondars: Vējonim jāuzņemas lielāka iniciatīva, citādi būs grūti izveidot valdību
Bondars: Vējonim jāuzņemas lielāka iniciatīva, citādi būs grūti izveidot valdību
Autors: Māris Krautmanis / NRA.lv / 13. decembris 2018, 10:07

Par jauno budžetu, par naidu un draudzību starp partijām jaunās valdības veidošanā un citām aktuālām iekšpolitikas lietām Neatkarīgās intervija ar Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) politikas komisijas vadītāju Mārtiņu Bondaru (Attīstībai/Par!).



- Kas notiks ar budžetu?

- Budžets tiks pieņemts, kad būs valdība un valdības deklarācija. Budžets jau nav nekas cits, kā tikai valdības deklarācijas atspoguļojums skaitļos. Kad būs valdība, Saeimas komisija varēs reaģēt un spriest, vai budžeta projekts atbilst valdības deklarācijai un vai atbilst valsts starptautiskajām saistībām.

- Ko Latvijas tautai nozīmē Saeimas pieņemtais «pagaidu budžets»?

- Pēc būtības tas nav pagaidu budžets, bet budžets, kas turpina iepriekšējo budžetu, lai skolotāji, pensionāri, policisti, mediķi un citi valsts darbā strādājošie var saņemt savu atalgojumu vai pabalstus - lai neiznāk tā, ka valsts pakalpojumi piepeši netiek sniegti. Ir citas valstis, kur tā notiek, bet Latvijā tā nenotiks. Tam ir noregulējums, kas ļauj valstij strādāt apstākļos, kad valsts budžets nav pieņemts.

- Cilvēki cerēja, ka janvārī saņems vairāk. Piemēram, ārsti.

- Tas ir iepriekšējās valdības «sveiciens» medicīnas darbiniekiem. Iepriekšējā valdība solīja, ka ar janvāri varēs saņemt vairāk.

- Nesaņems vairāk?

- Ņemot vērā to, ka pagaidu noregulējums neļauj mainīt budžetu, bet ļauj nodrošināt iepriekšējā gada darbību - jā, nesaņems vairāk. Tas būs iepriekšējās darbības robežās. Skolotājiem, kam septembrī tika indeksētas algas, janvārī būs tādas pašas algas kā decembrī. 

- Vai janvārī tiks tērēta viena divpadsmitā daļa no šā gada budžeta, vai arī vairāk?

- Būs vairāk nekā viena divpadsmitā. Bet nebūs vairāk kā vidēja termiņa budžeta tēriņu. Vidēja termiņa budžets ir tāds, kurā iezīmēts, kā valsts tērēs naudu turpmākajos trijos gados.

- Tad kas ko saņems?

- Pagaidu noregulējums ir tāds, ka skolotāji saņems janvārī tikpat, cik decembrī. Pie vecā likuma un regulējuma varēja sanākt tā, ka viņi janvārī saņemtu mazāk nekā šogad. To nedrīkstēja pieļaut. Tāpat, lai pensijas nesamazinātos janvārī. Arī lai Valsts prezidents varētu saņemt algu janvārī.

- Bet ārsti?

- Ārsti lielāku atalgojumu janvārī saņems, bet problēma ir tāda, ka iepriekšējā valdība bija medicīnas darbiniekiem apsolījusi kaut kādu vienu lietu, taču šis apsolījums netiek pildīts.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats