20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vai plāno aizņemties naudu no tuviniekiem? Lūk, kas Tev pirms tam jāizvērtē!
Vai plāno aizņemties naudu no tuviniekiem? Lūk, kas Tev pirms tam jāizvērtē!
Autors: Reklāmraksts / 30. novembris 2018, 12:25
Aizņemties naudu no draugiem un ģimenes locekļiem var šķist vilinoši un vienkārši. Taču, pirms to dari, ir vairākas lietas, kuras nepieciešams rūpīgi pārdomāt un izvērtēt, lai šim solim nebūtu negatīvu seku vienai vai otrai pusei. 


Aizņemšanās no tuviniekiem – plusi un mīnusi

Naudas aizdevuma saņemšana no ģimenes vai draugiem var būt noderīga ārkārtas situācijās, kad līdzekļi ir nepieciešami steidzami un nav laika vai iespēju gaidīt aizdevuma piešķiršanu bankā vai citā finanšu iestādē. 

Ja abas puses ir pārliecinātas, ka šāds darījums nesabojās attiecības arī gadījumā, ja nauda netiek atdota laikā, šī var būt laba izvēle, jo lielākoties, aizņemoties naudu no pazīstamiem cilvēkiem, procentu likme netiek noteikta. 

Taču atceries, ka, neatdodot aizdevumu draugam, kā solīts, pastāv risks, ka attiecības ar šo cilvēku var izmainīties.

Pievērs uzmanību savam budžetam

Pirms aizņemšanās no draugiem vai tuviniekiem noteikti vajadzētu veltīt laiku savas esošās finansiālās situācijas izvērtēšanai, lai saprastu, cik daudz naudas Tev šobrīd paliek tēriņiem, atņemot visus regulāros izdevumus. Lai iegūtu pilnvērtīgu ieskatu, ieteicams aplūkot bankas konta izrakstu arī par pēdējiem trim mēnešiem. Pēc tam pārdomā, cik lielu summu varēsi atļauties katru mēnesi atvēlēt aizdevuma atmaksai. Budžeta plānošanā noteikti palīdzēs finanšu aplikācijas, kas plašā klāstā pieejamas gan viedtālruņu, gan datoru lietotājiem. 

Centies izturēties profesionāli

Kā jau minējām iepriekš, naudas un personisko attiecību jaukšana ir visai “bīstams kokteilis”. Taču, ja uzskati, ka citas iespējas nav, labākais, ko vari darīt, ir izturēties profesionāli, jo šāda attieksme palielina iespēju saglabāt attiecības esošajā līmenī, kā arī uzlabot savu finansiālo stāvokli, saņemot gaidīto aizdevumu. 

Ko tas nozīmē? Izturēšanās profesionāli pret situāciju ietver aizņēmuma kārtošanu tā, it kā Tu to noformētu bankā. Uzsākot sarunu ar savu tuvinieku, vajadzētu pateikt, ka Tu būsi priecīgs saņemt šāda veida atbalstu tikai ar noteikumu, ka otrai personai konkrētie nosacījumi un summa ir pieņemami un pietiekoši izdevīgi. Tāpat nevajag arī baidīties sagatavot nepieciešamos dokumentus. Ja iespējams, vari pat noformēt īstu aizdevuma līgumu, kas ietver abu pušu pienākumus un atbildību, kā arī citus svarīgus jautājumus. Centies uzturēt vieglu sarunas gaisotni, izvairoties no citu lieku tēmu apspriešanas. Ja tomēr saņem noraidījumu, esi pieklājīgs un akceptē otras personas izvēli. Ja cilvēks piekrīt aizdot naudu, izveidojiet arī rakstisku, ne tikai mutisku vienošanos. 

Ko darīt, ja nevari atmaksāt tuviniekiem aizdevumu?

Nespēja atmaksāt aizdevumu laikā vienmēr saistās ar nepatīkamām emocijām un stresu, taču situāciju vēl vairāk pasliktina fakts, ka, neievērojot nosacījumus, par kuriem esi vienojies ar personu, kas aizdevusi naudu, Tu riskē sabojāt attiecības ar draugu vai pat tuvu ģimenes locekli. 

Šis ir viens no iemesliem, kādēļ nepieciešams strādāt pie personīgā budžeta izveidošanas un sagatavot naudas atmaksas plānu, kas pēc iespējas ātrāk ļaus nokārtot konkrētās finanšu saistības. 

Alternatīvi aizņemšanās veidi

Ja neesi pārliecināts par to, vai vēlies aizņemties no tuviniekiem, taču nauda Tev nepieciešama pēc iespējas ātrāk, un nevari gaidīt, kamēr banka izskatīs pieteikumu, noderīgs risinājums ir kredītlīnija no Ladyloan.lv. Tā ir piemērota cilvēkiem, kas nav pilnībā pārliecināti par saviem ienākumiem tuvākajā nākotnē, kā arī vēl domā, vai atmaksāt aizdevumu uzreiz, vai arī soli pa solim. Kredītlīnija ir īpašs aizdevuma veids, kas piedāvā šos elastīgos nosacījumus. Piemēram, Ladyloan.lv piedāvā kredītlīniju līdz pat 1000 eiro apmērā, ko nepieciešamības gadījumā vari atmaksāt gada laikā vai ātrāk. 




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats