25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » 12 ieradumi, kurus vajadzētu pārtraukt, lai uzlabotu savu finansiālo stāvokli
12 ieradumi, kurus vajadzētu pārtraukt, lai uzlabotu savu finansiālo stāvokli
Autors: Publicitātes materiāls / 7. novembris 2018, 14:23
Neskatoties uz to, ka esi students, kuram ir noteikts budžets, vai vienkārši vēlies iekrāt naudu kādam lielākam pirkumam, ir svarīgi atrast veidus, kā ietaupīt. Zemāk uzskaitīti tie 12 ieradumi, no kuriem vajadzētu atteikties, lai uzlabotu  savu finansiālo stāvokli.


1. Ēšana ārpus mājas.

Tieši ēšana ārpus mājas var sastādīt vienas no lielākajām izmaksām. Ja ir pierasts darbā pusdienlaiku pavadīt kādā kafejnīcā vai pat restorānā, tad būtu ieteicams turpmāk pusdienas sagatavot mājās un ņemt līdzi uz darbu. Vēlāk Tev būs liels pārsteigums par to, cik naudas izdevies ietaupīt. Protams, nevajadzētu pavisam atteikties no ēšanas ārpus mājas. Piemēram, pāris reizes mēnesī aiziet vakariņās ar ģimeni vai draugiem būtu pat ieteicams.

2. Nošķir vajadzības no iegribām.

Šo var minēt kā vienu no lielākajām problēmām naudas taupīšanas ziņā. Ieejot veikalā un redzot daudzās atlaides, tā vien gribas iepirkumu grozā salikt visu, ko vien sirds kāro. Bet vai tas patiešām ir vajadzīgs, un vai viss būs noderīgs? Bieži vien mēs nopērkam lietas, kas gluži vienkārši stāv mājās un krāj putekļus. Tāpēc ir rūpīgi jāapsver, vai konkrētā lieta ir nepieciešama.

3. Atmet kaitīgos ieradumus.

Ja ikdienā smēķē, tad vajadzētu atmest šo kaitīgo ieradumu. Redzēsi, kā tiek ietaupīta nauda. Ja ikdienā cigaretēm tērē vidēji 3,50 eiro, ar ko pietiek 2 dienām, tad nedēļā ietaupītu aptuveni 14 eiro. Tas pats attiecināms uz alkoholiskajiem dzērieniem un dažādiem našķiem.

4. Doties uz veikalu bez iepirkumu saraksta.

Ja dosies uz veikalu ar iepirkumu sarakstu, tad pastāv liela iespēja, ka nopirksi tikai tās lietas, kas tiešām majās būs nepieciešamas, tādējādi ietaupīsi naudu, jo neiegādāsies neko lieku.

5. Doties uz veikalu izsalkušam.

Šis ir ļoti slikts ieradums, no kura vajadzētu pēc iespējas ātrāk tikt vaļā. Reti kurš cilvēks, būdams veikalā izsalcis, nopirks tikai to, kas nepieciešams, tāpēc gudrāk būtu uz veikalu doties paēdušam. 

6. Ballītes katru nedēļas nogali.

Ja esi jauns un aktīvs, tad, protams, ka ballītes ir tavas dzīves neatņemama sastāvdaļa, taču šādas izklaides arī prasa lielus naudas tēriņus. Tāpēc būtu ieteicams pēc iespējas vairāk samazināt ballīšu skaitu vai piedomāt pie veidiem, kā ietaupīt, piemēram, ar draugiem pasēžot mājās un paēdot kopīgas vakariņas. 

7. Auto maiņa.

Ja tev ir savs auto, taču tas nepavisam nav ekonomisks, būtu jāpadomā par ekonomiska auto iegādi. Ietaupīsies gan degvielā iztērētā nauda, gan servisa izdevumi. Ja dzīvo Rīgā vai citā pilsētā, kurā ir pieejams sabiedriskais tranports, izmanto to! Ietaupīsi gan savu laiku, gan naudu.

8. Pārskati savu telefona rēķinu.

Mūsdienās daudzi cilvēki, iespējams arī tu, izmanto tādus tarifu plānus, kuri piedāvā neierobežotus zvanus, īsziņas, kā arī internetu. Pārskati savu telefona rēķinu, iespējams, ka tu nemaz neizmanto visu, ko tas sniedz. Ja tā, tad labākais variants kā ietaupīt, būtu izvēlēties lētāku tarifu plānu, piemērotāku Tev. 

9. Iepirkšanās internetā.

Iepirkšanās internetā mūsdienās ir kļuvusi ļoti populāra, jo tā ir ātra, ērta un vienkārša. Taču bieži vien, saņemot preci, izradās, ka tā nav tāda, kāda bija redzama interneta vietnē, līdz ar to neesi apmierināts ar pirkumu, kā arī ir lieki iztērēta nauda. Būtu ieteicams iepirkties klātienē, lai kartīgi varētu apskatīt preci. 

10. Vienaldzība pret veselību.

Kā zināms, dažādas ārstniecības procedūras izmaksā diezgan daudz, tāpēc būtu ieteicams ikdienā rūpēties par savu veselību - sportot, ēst veselīgi, uzņemt nepieciešamos vitamīnus. Tas pasargās no sezonālajiem vīrusiem. 

11. Ūdens un elektrības netaupīšana.

Šīs divas lietas nereti ir tās, kas sastāda lielāko komunālo maksājumu rēķinu. Tāpēc pievērs uzmanību to patēriņam, iespējams to var krietni samazināt.

12. Nesekošana līdzi naudas plūsmai.

Ir ļoti grūti izsekot līdzi tam, kur un kā tiek iztērēts katrs eiro, tāpēc būtu lietderīgi krāt pirkumu čekus un tos piefiksēt apvienotā veidā, izmantojot vienkāršu papīra lapu, Excel vai kādu budžeta plānošanas aplikāciju. Mēneša beigās varēsi aplūkot visus izdevumus, un saprast, kurās jomās tu tērē visvairāk līdzekļu un kurās varētu ietaupīt.

Ja tomēr uzreiz neizdodas uzlabot savu finansiālo stāvokli, ātrie kredīti vai arī kredītlīnija var palīdzēt, taču, pirms apsveriet šādu domu, aizņemieties atbildīgi un izvērtējiet iespējas tos atmaksāt.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats