17. novembris, Sestdiena
Vārda dienas: Hugo, Uga, Uģis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Rudenī stiprini savu imunitāti ar maizi un graudaugu produktiem
Rudenī stiprini savu imunitāti ar maizi un graudaugu produktiem
Autors: Publicitātes materiāls / 30. oktobris 2018, 14:43
Rudens ir laiks, kad laikapstākļi mainās tik krasi, ka mūsu organismam ir grūti pielāgoties temperatūras pārmaiņām, tādēļ īpaši svarīga kļūst spēja pretoties infekcijām. Auksts vējš, lietus un pazemināta gaisa temperatūra rada labvēlīgu vidi saaukstēšanās slimībām. Ķemeņa aizsargspēju paaugstināšanā būtisks faktors ir veselīgs un sabalansēts ēdiens. Uztura piramīda mums iesaka ievērot pareizas ēšanas principu – maize un graudaugu produkti atrodas tās pamatā, dārzeņi un augļi – otrajā stāvā, gaļa, zivis, olas un piena produkti – trešajā, bet pašā augšā vismazāk vietas ir atvēlēts taukiem un saldumiem.


Tā kā maizei un graudaugu produktiem (tajā skaitā arī makaroniem, rīsiem, putrām, kartupeļiem u.c.) būtu jāveido 40% no mūsu ēdienkartes, jautājām Vidzemes maiznīcas valdes priekšsēdētājas Ligitas Liepiņas-Eglītes viedokli par veselīgu, spēcinošu ikdienas uzturu. “Graudu, īpaši pilngraudu, produktos ir samērā liela antioksidantu aktivitāte, īpaši maizē. Antioksidanti ir vitamīni, minerālvielas un fermenti, pārsvarā – olbaltumvielas, kas spēj paātrināt ķīmiskas reakcijas dzīvajos organismos un aizsargāt pret brīvo radikāļu izraisītajiem šūnu bojājumiem. Tieši antioksidanti ir tie, kas stiprina organisma imūnsistēmu.”

Cilvēki bieži vien uztraucas, ka maize ir visbarojošākais produkts, tādēļ izvairās to ēst, lai nepieņemtos svarā. Patiesībā, izvēloties pilngraudu maizi, musli vai putras, liekās kalorijas netiek uzņemtas. Īpaši veselīgas ir maizes, kas ceptas no rupja maluma miltiem un kam ir pievienotas sēkliņas, graudi vai klijas. Piemēram, rudzu maize satur šķiedrvielas, tajā ir daudz kālija, kas palīdz uzturēt muskuļu aktivitāti un stabilizē šūnu vielmaiņas procesus. Turklāt rudzos, vairāk nekā citos graudaugos, ir vērtīgas aminoskābes un B grupas vitamīni, kas sekmē veselīgas nervu sistēmas darbību. Savukārt, miežos ir cilvēkam nepieciešamas minerālvielas (kālijs, fosfors), kas palīdz organismam atkopties pēc slodzes vai slimības. 

“Graudaugu produkti sniedz ilgstošu sāta sajūtu, enerģiju un uzlabo garastāvokli. Turklāt ikviens var izvēlēties savu iemīļotāko izstrādājumu – maizi, sausiņus, barankas, kliju vai auzu cepumus,” piebilst Liepiņa-Eglīte. “Vidzemes maiznīca” piedāvā plašu maizes izstrādājumu klāstu ikviena vēlmēm un iespējām, kas spēcinās organismu un uzlabos pašsajūtu.

“Vidzemes maiznīcas” galvenie darbības virzieni ir maizes un konditorejas izstrādājumu ražošana un tirdzniecība. Pašlaik uzņēmuma klāstā ir 254 izstrādājumi. Galvenie produkcijas veidi: maize un maizes izstrādājumi. Pieejama rudzu un kviešu maize, smalkmaizīšu izstrādājumi, barankas, sausbaranciņas un sausiņi, kā arī konditorejas izstrādājumi – tortes, ruletes, kūkas, kēksi un cepumi.

Foto: Pixabay 





Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats