20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » KNAB: Tiesājoties valsts amatpersona var pārtapt par privātpersonu
KNAB: Tiesājoties valsts amatpersona var pārtapt par privātpersonu
Autors: Ritums Rozenbergs / 13. septembris 2018, 10:12
Pašvaldības deputāts, kurš ir valsts amatpersona, iesaistoties administratīvā procesā, kļūst par privātpersonu, NRA.lv skaidro KNAB, atsaucoties uz Satversmes tiesu un Salaspils novada domes deputāta Vitālija Berezņeva (Vienotība) strīdu ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu.


Lai noskaidrotu KNAB viedokli par to, vai patiešām pašvaldības deputāts, kas ir valsts amatpersona, tiesājoties var pārtapt privātpersonā un tiesas ceļā pieprasīt ministram maksāt naudu par it kā nodarītiem zaudējumiem, Neatkarīgā vērsās ar jautājumiem pie KNAB. Šāds jautājums radās no tā, ka V. Berezņevs iesniedzis prasību K. Gerhardam samaksāt kompensāciju par nesaņemto atlīdzību par darbu domē, jo ministra rīkojuma dēļ nav notikušas domes komiteju sēdes.

Var kļūt par precedentu
Neatkarīgās uzmanību piesaistīja veids, kā valsts amatpersona vēlas tikt pie naudas: deputāts ministram naudu prasījis, juridiski sevi pārtapinot par privātpersonu, turklāt prasībā noklusējis, ka atlīdzību par darbu pašvaldības darba grupās (kas nodibinātas komiteju vietā) tomēr saņēmis - aptuveni divas reizes lielāku nekā tad, ja būtu sēdējis tāda paša nosaukuma komiteju sēdēs.

Lai kliedētu aizdomu ēnu pār deputāta patiesajiem centieniem, Neatkarīgā vaicāja KNAB, vai V. Berezņeva argumenti, atsaucoties, cita starpā, uz Satversmes tiesas atzinumiem, ir pamatoti, lai varētu V. Berezņevu uzskatīt nevis par amatpersonu, bet gan privātpersonu; vai V. Berezņeva prasība kompensēt mantisko zaudējumu nav uzskatāma par likuma burtā skaisti ietērptu kukuļa pieprasīšanas formu, un, ja jā, tad kādos gadījumos par šādu naudas pieprasīšanas formu var iestāties kriminālatbildība;
kā saprast, vai V. Berezņevs pieprasa naudu no K. Gerharda kā privātpersona vai tomēr kā domes deputāts, un visbeidzot, ja K. Gerhards tomēr nolemtu V. Berezņevam naudu samaksāt no saviem privātajiem uzkrājumiem, vai tas nebūtu uzskatāms par kukuļa došanu domes deputātam, lai pēdējais piever muti un nekritizē ministru?

Viss esot likumīgi

No KNAB Stratēģiskās analīzes un politikas plānošanas nodaļas Neatkarīgā saņēma šādu atbildi: «Vitālijs Berezņevs saskaņā ar publiski pieejamo informāciju ir Salaspils novada domes deputāts un līdz ar to viņam ir noteikts valsts amatpersonas statuss. Uz Vitāliju Berezņevu attiecas visi ierobežojumi, aizliegumi, pienākumi, kas pašvaldības domes deputātam kā valsts amatpersonai noteikti likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā, kā arī likuma Par pašvaldībām 38. pantā deputātam noteiktie amata savienošanas ierobežojumi.

KNAB nevar komentēt, ar kādu prasību V. Berezņevs vērsies VARAM saistībā ar mantiskā zaudējuma atlīdzināšanu, un kāds statuss viņam šajā prasībā norādīts. Saskaņā ar LR Satversmes tiesas 2018. gada 29. jūnija tiesas spriedumu lietā Nr. 2017-32-05 secinājumiem pašvaldības deputāta strīds ar pašvaldības domi vai tās orgānu ir publiski tiesisks strīds par konkrēta deputāta subjektīvo publisko tiesību izmantošanu un izriet no pašvaldības domes vai tās orgānu rīcības izpildu varas sfērā. Lai arī pašvaldības deputāts pilda publiski tiesisku amatu, deputāta subjektīvo tiesību aizsardzības labad viņa tiesiskais statuss administratīvajā procesā tiesā ir pielīdzināms privātpersonas statusam. Savukārt jebkurai personai savu subjektīvo tiesību aizskārumu gadījumā ir tiesības vērsties ar prasības pieteikumu tiesā, kas lemj par šīs prasības pamatotību un lemj par prasības iesniedzēja statusu šajā procesā.

KNAB kompetencē neietilpst Satversmes tiesas sprieduma satura izvērtējums, kā arī KNAB nevar komentēt Jūsu paustos pieļāvumus saistībā ar iespējamo Vitālija Berezņeva iesnieguma par mantiskā zaudējuma atlīdzinājumu un nemantiska kaitējuma novēršanu apmierināšanu.»

Viss sācies no rīkojuma

Jāatgādina, ka deputāts prasību balstījis uz ministra K. Gerharda 2017. gada 1. augusta rīkojuma, ar kuru tika apturēts Salaspils novada domes 2017. gada 16. jūnija lēmums Par novada pastāvīgo komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu. Ar šo domes lēmumu V. Berezņevs bija ievēlēts trijās no četrām izveidotajām domes komitejām.

Pašvaldība ministra rīkojumu apstrīdēja Satversmes tiesā. Satversmes tiesa 2018. gada 29. jūnijā ministra rīkojumu pasludināja par atceļamu. Satversmes tiesas lēmumu nolēmis izmantot V. Berezņevs, prasot K. Gerhardam kompensēt, viņaprāt, viņam pienākošos atlīdzību par nenotikušajām domes triju komiteju sēdēm laika posmā no 2017. gada 1. augusta līdz 2018. gada 29. jūlijam - 2046 eiro.

2018. gada 26. jūlijā V. Berezņevs vērsies gan pie ministra K. Gerharda, gan pie VARAM ar «Iesniegumu par mantiskā zaudējuma atlīdzinājumu un nemantiskā kaitējuma novēršanu». Kā informatīvo materiālu šo iesniegumu viņš nosūtījis arī Satversmes tiesai, ģenerālprokuroram, premjeram, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un Latvijas Pašvaldību savienībai.

Iesniegumā deputāts pieprasa K. Gerhardam divas lietas: atvainoties «man, Salaspils novada domes deputātam Vitālijam Berezņevam, par prettiesisku manu publisko tiesību ierobežošanu, laika periodā no 2017. gada 1. augusta līdz 2018. gada 29. jūnijam, neļaujot man piedalīties Salaspils novada domes Izglītības, kultūras, sporta un jaunatnes lietu komitejas, Ekonomiskās un teritoriālās attīstības komitejas un Dzīvokļu saimniecības komitejas darbā», kā arī «atlīdzināt man K. Gerharda prettiesiskās rīcības rezultātā radīto mantisko zaudējumu par deputāta pienākumu izpildi nesaņemtās atlīdzības veidā 2046.00 eiro apmērā, naudu pārskaitot uz manu bankas kontu ..».



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats