17. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Rūdolfs, Viviāna
Sākuma lapa » Sabiedrība » NMPD organizatoriskajā darbā tiek veiktas pirmās pārmaiņas
NMPD organizatoriskajā darbā tiek veiktas pirmās pārmaiņas
Autors: Zane Grodiņa, Labdien.lv / 30. jūlijs 2018, 11:10
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) organizatoriskajā darbā jau tiek veiktas pirmās pārmaiņas, kuru rezultātā drīzumā pacienti jutīs, ka dienests strādā efektīvāk un labāk.


Pēc viņas sacītā, šobrīd dienests piedzīvo nopietnas pārmaiņas, kas paredz uzlabot dienesta operativitāti dienas laikā, kad tiek veikti 80% no visiem izsaukumiem. Lai arī pēdējā laikā ir mazinājies sekundāro izsaukumu skaits līdz 25%, Cipule neslēpj, ka vēlētos vēl lielāku sekundāro izsaukumu samazinājumu.

“Līdz šim ir bijušas grūtības ar personāla nokomplektēšanu dienas maiņām. Lai motivētu darbiniekus, bija jāveic virkne pārmaiņu, kas ir izdevies. Tas nozīmē, ka turpmāk varēsim reaģēt ātrāk un labāk nekā līdz šim,” sacīja dienesta vadītāja.

Vēl ir atsevišķi jautājumi, par kuriem vēl šobrīd notiek sarunas, bet kopumā darbinieku noskaņojumu attiecībā pret pārmaiņu nozīmi dienestā var vērtēt kā labu. “Es domāju, ka līdz rudenim – pārmaiņas jau ir sākušās un jūnijā, jūlijā, augustā notiek pirmās izmaiņas diennakts un dienas brigādēs – mēs tās paveiksim un pacienti jutīs to, ka dienests strādā efektīvāk un labāk,” uzskata NMPD direktore.

Minot iemeslus šādām pārmaiņām, viņa pieļāva, ka varētu būt uzlabojusies pacientu izpratne par dienesta funkcijām. Tāpat pēdējā laikā esot uzlabojusies NMPD sadarbība ar ģimenes ārstiem.

Jau vēstīts, ka, lai esošo resursu ietvaros efektīvāk nodrošinātu savu pamatfunkciju – neatliekamās palīdzības sniegšanu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests veic izmaiņas brigāžu darba organizācijā, vienlaikus saglabājot esošo brigāžu skaitu un izvietojumu (188 brigādes 103 vietās Latvijā).

Dienestā pavisam ir 188 brigādes. Dienā šīs brigādes izpilda teju tūkstoti izsaukumu, bet naktī izsaukumu ir četras reizes mazāk (vidēji 240). Taču atalgojuma sistēma, kas paredz par darbu naktīs 75% piemaksu, vairāk motivē personālu darbam nakts stundās, nevis dienā, kad izsaukumu ir ievērojami vairāk un pacientiem brigāžu palīdzība vajadzīga biežāk.

Plānotās izmaiņas paredz līdz gada beigām pārveidot 18 esošās diennakts brigādes par dienas brigādēm, tādējādi nodrošinot principu – jo vairāk izsaukumu, jo vairāk brigāžu. Šīs izmaiņas, pirmkārt, ļaus veiksmīgāk nokomplektēt brigādes darbam dienas laikā, tā nodrošinot savlaicīgu palīdzību pacientiem. Otrkārt, izmaiņas ļaus palielināt brigāžu personāla atalgojumu par darbu dienas laikā, lai motivētu darbiniekus strādāt tad, kad izsaukumu ir visvairāk.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats