19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Šadurskis: Krievijas skolu izveidošana Latvijā ir tikai Krievijas vēstnieka fantāzija
Šadurskis: Krievijas skolu izveidošana Latvijā ir tikai Krievijas vēstnieka fantāzija
Autors: Zane Grodiņa, Labdien.lv / 6. jūlijs 2018, 13:01
Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V) uzsvēris, ka Krievijas skolu izveidošana Latvijā ir tikai Krievijas vēstnieka Latvijā Jevgeņija Lukjanova fantāzija, kam nav nekāda tiesiska pamata. Tā ministrs izteicies, vērtējot ideju Latvijā pie Krievijas vēstniecības un konsulātiem veidot skolas.

Lukjanovs uzskata, ka tas ļautu būt brīviem “no vietējās metodoloģijas, un visu lems mūsu [Krievijas] Izglītības ministrija”. Kritizējot tā dēvēto izglītības valodas reformu, viņš atzina, ka Krievija domājot par to, kādus soļus spert līdz ar latviešu valodas nostiprināšanu mazākumtautību skolās, un viena no idejām esot Krievijas skolu izveide Latvijā, kas varētu tikt veidotas pie vēstniecības un konsulātiem.

“Krievijas skolu izveidošana Latvijā ir tikai Lukjanova fantāzija un tam nav nekāda tiesiska pamata,” skaidro Šadurskis, norādot, ka latviešu valodas lomas nostiprināšana izglītības sistēmā ir valsts iekšējs jautājums.

Latvijā nav iespējams dibināt skolu, ja tās izglītības programma neatbilst virknei Ministru kabineta noteikumu, skaidro Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Tāpat arī starptautisko skolu izglītības programmas ir pielāgotas Latvijas prasībām attiecībā uz latviešu valodas apguvi un neesot iespējams dibināt privātu izglītības iestādi, ja tās izglītības programmas neatbilst iepriekš minētajam.

Dibinot izglītības iestādi Latvijā, ir nepieciešama gan izglītības programmas licence, gan arī izglītības iestādes akreditācijas dokuments, kas apliecina atbilstību Latvijas likumdošanai, vēstīja IZM, piebilstot, ka Latvijā nav iespējams dibināt skolu pie vēstniecībām. Piemēram, poļu vai citu mazākumtautību skolas visbiežāk dibina pašvaldības un šīs skolas atbilst visiem valsts noteiktajiem nosacījumiem.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats