25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Auto uzpirkšana – kā pareizi pārdot savu veco auto?
Auto uzpirkšana – kā pareizi pārdot savu veco auto?
Autors: Publicitātes materiāls / 7. jūnijs 2018, 13:36
Reti kuram, viena un tā pati automašīna īpašumā paliek visu mūžu. Visbiežāk, tomēr auto īpašnieki izvēlas savu veco automašīnu pārdot, kad tā ir nokalpojusi, lai varētu iegādāties kādu jaunāku un modernāku automobili. Lai jaunā auto pirkšana būtu maksimāls solis augšup, ir svarīgi izdevīgi pārdot veco. Par to kā labāk un izdevīgāk pārdot savu veco automašīnu – šajā rakstā!


Kādas darbības jāveic, lai identificētu sava auto tehnisko stāvokli?

Lielākā daļa potenciālo pircēju, lietotas automašīnas stāvokli vērtē pēc tā ražošanas gada un nobraukuma. Tomēr tie nevar būt vienīgie kritēriji. Nereti lietoti auto, kuri nobraukuši 10 000 kilometru pa bedrainiem ceļiem var būt sliktākā stāvoklī kā tie, kuri nobraukuši 100 000 kilometru pa gludu asfalta segumu. Līdzīgi ir ar auto ražošanas gadu – jaunāks auto var šķist pievilcīgāks, taču, iespējams, tas sava mūža laikā pieredzējis daudz vairāk kā tāda paša modeļa pāris gadus vecāks braucamais.

Auto diagnostika

Diagnostika ir kā ārsta apmeklējums automašīnai un ir lielisks veids, ka Tu vari uzzināt savas automašīnas reālo stāvokli un iespējamo pārdošanas cenu. Tās laikā gan vizuāli, gan izmantojot datorus, tiek noteikts automašīnas stāvoklis un var tikt atrastas kļūdas, kuras parasts auto īpašnieks nevar pamanīt. Diagnostika ir noderīga, lai ne tikai noteiktu sava auto kopējo stāvokli, bet arī iespējamos profilaktiskos pasākumus, kuri veicami, lai sagatavotu savu auto maksimāli labā stāvoklī, kad pienāks laiks no tā šķirties.

Kur veikt auto diagnostiku?

CSDD. Ceļu satiksmes drošības direkcijā iespējams veikt auto diagnostiku, kurā tiek veiktas tās pašas pārbaudes, kuras veic tehniskās apskates iegūšanai. Pēc diagnostikas tiek izsniegts protokols, kurā fiksēts transportlīdzekļa tehniskais stāvoklis. Jāpiebilst, ka diagnostika CSDD koncentrējas uz minimālo prasību izpildi, lai automašīna varētu piedalīties satiksmē, un ne vienmēr sniegs pilnīgu priekšstatu par automašīnas stāvokli. 

Profesionālā auto servisā. Lietoti auto ir servisa centru ikdiena, tāpēc tiem būs visa nepieciešamā aparatūra, lai sniegtu detalizētu informāciju par auto stāvokli. Diagnostiku servisos var veikt atsevišķām automašīnas komponentēm vai pilno diagnostiku. Diagnostikas pakalpojuma cenas ir atkarīgas no konkrētā servis.  

Pēc kādiem kritērijiem noteikt sava vecā auto cenu?

Lietota auto vērtība ir atkarīga no daudziem faktoriem, starp kuriem vissvarīgākie protams ir marka, modelis un automašīnas izlaiduma gads, tomēr tie nav vienīgie. Precīzai automašīnas cenas noteikšanai jāzina arī daudzi citi faktori, kuri ietekmē tās vērtību: 

Automašīnas tips - vai tā ir pasažieru, apvidus vai kravas auto u.c.
Auto nobraukums – tas ir viens no svarīgākajiem kritērijiem, ja runa ir par lietotām automašīnām. Galvenokārt jau tāpēc, ka, jo lielāks nobraukums, jo lielāka iespēja, ka svarīgākie tehniskie mezgli jau būs nolietojušies un tie jaunajam saimniekam būs jānomaina;
Pirmās reģistrācijas datums - jo vecāka automašīna, jo zemāka ir tās vērtība;
Transportlīdzekļa tehniskais stāvoklis – šis attiecas gan uz automašīnas ārieni, salonu un balstiekārtu. Veicot savas automašīnas novērtēšanu, ņem vērā, kuras atsevišķas detaļas jau ir nomainītas un kuras tuvākajā laikā būs jāmaina. Ja kaut kas jau ticis mainīts, ir svarīgi vai tika lietotas oriģinālās vai lētas alternatīvas detaļas;
Virsbūves tips – hečbeks, universālis vai sedans;
Durvju skaits – vai auto ir trīsdurvju, četrdurvju vai ar piecām durvīm;
Degviela ar kuru auto tiek darbināts – ar benzīnu, gāzi, dīzeļdegvielu, vai arī tas ir elektromobilis. Cenu ietekme arī tas vai gāzes iekārta ir uzstādīta rūpnīcā un pēc cik ilga laika būs jāmaina gāzes balons;
Dzinējs – tā tilpums un jauda;
Pārnesumkārbas tips un pārnesumu skaits;
Auto papildaprīkojums - gan standarta aprīkojums, gan arī papildus aprīkojums – drošības spilveni, signalizācija, ātrumkārbas bloķēšana, parkošanās sensori, vieglmetāla diski, āķis, gaisa kondicionieris, borta dators, navigācija, sēdekļu apsilde, audio sistēma, jumta sliedes, ādas apdare u.t.t.
Cik saimnieku automašīnai bijis līdz šim – augstāka cena būs automašīnai, kurai bijis mazāk īpašnieku;

Ko vēl Tu piedāvā pircējam – otro riepu komplektu, rezerves riteni, domkratu, ugunsdzēšamo aparātu, pirmās palīdzības komplektu vai arī tas viss jāiegādājas jaunajam īpašniekam? 

Kādas ir galvenās platformas un veidi, kur pārdot savu veco auto

Lai arī acīmredzamākais lietota auto pārdošanas veids ir sludinājuma ievietošana kādā no sludinājumu portāliem, ir vēl vairākas citas opcijas, kuras spēj šo procesu atvieglot. Viena no tām ir auto uzpirkšana – pakalpojums, kuru piedāvā specializēti auto tirgotāji, lai Tev nevajadzētu lieki tērēt savu laiku. 

Auto uzpirkšana – kā tas notiek? 

Auto uzpirkšana ir pakalpojums, kuru piedāvā ne mazums dažādu uzņēmumu – tā var būt gan paša auto uzpirkšana, gan auto uzpirkšana rezerves daļām. Visaktīvakā ir auto uzpirkšana Rīgā – galvaspilsētā šo pakalpojumu piedāvā gan auto saloni, gan līzinga kompānijas, autoplači un citi uzpircēji, bet daudz uzpircēju ir sastopami arī citās lielākās Latvijas pilsētās. Lai arī kuru no tiem izvēlētos, lietotu auto uzpirkšana parasti norit šādi: 

1. Tu norunā laiku, kad atgādāt savu veco auto pie izvēlētā uzpircēja;  

2. Izvēlies kādu no automašīnas novērtējuma veidiem, kas parasti ir maksas pakalpojums (visbiežāk tiek piedāvāta lētāka standarta vai dārgāka ekspress opcija);

3. Atkarībā no novērtējuma veida, auto tehniskā stāvokļa noteikšana parasti aizņem vienu darba dienu (Ekspress novērtējuma gadījumā, tā var būt pat viena stunda);

4. Uzpirkšanas kompānija piedāvās cenu, par kādu ir gatava iegādāties Tavu auto – Tev atliek pieņemt lēmumu vai to pārdot vai nē. 

Lietotu vieglo auto uzpirkšana ir profesionāls pakalpojums, jo šajā procesā ir iesaistīti kvalificēti darbinieki, kuri izprot tirgus situāciju un labi orientējas automašīnas tehniskajos aspektos, tāpēc ja auto būs kāds trūkums vai tieši otrādi, kāds cenu paaugstinošs faktors, tas taps Tev zināms. Auto uzpirkšana tāpat ir lielisks veids kā pārdot savu auto, ja Tev nav laika gaidīt, kamēr uz Tavu sludinājumu atsauksies kāds potenciālais pircējs – piekrītot darījumam, naudu saņemsi tajā pašā dienā!

Vecā auto uzpirkšana un jaunās automašīnas iegāde vienuviet

Vēl kāds izdevīgs pakalpojums, kuru piedāvā auto uzpircēji un tirgotāji ir Tava vecā auto atpirkšana kā daļēja iemaksa citas automašīnas iegādei. Šis ir ērts veids, kā īsā laikā iegūt savā īpašumā kāroto spēkratu, netērējot laiku vecās automašīnas pārdošanai un jaunās meklēšanai – atbrauc pie tirgotāja ar savu veco auto un aizbrauc ar jauno – pavisam vienkārši! Parasti šajā gadījumā Jūsu auto tiks novērtēts augstāk, nekā gadījumā, kad Jūs savu auto vēlaties pārdot, nepērkot jaunu auto vietā. Turklāt šis pakalpojums nereti darbojas arī, ja vecais auto ir dārgāks par jauno – ja, piemēram, esi nolēmis no apvidus auto pārsēsties uz ko ekonomiskāku, iegūsi īpašumā jauno pilsētas auto un vēl saņemsi naudas atlikumu! 

 Citi veidi kā pārdot savu auto 

Auto uzpirkšana nav vienīgais veids kā vari pārdot savu auto pie auto tirgotājiem, daži specializētie tirgotāji, tādi kā, piemēram, BRC Autocentrs piedāvā tā saucamo Komisijas pakalpojumu. Šis pakalpojums un auto uzpirkšana atšķiras ar to, tas būtībā ir starpniecības pakalpojums, kurā uzņēmums, kuram ir liela klientu un tehniskā nodrošinājuma bāze, nenopērk auto pats, bet gan palīdz atrast pircēju Tavam vecajam auto.  

Komisijas pakalpojuma priekšrocības ir nodrošināta apsargāta stāvvieta placī, automašīnas mazgāšana un tīrīšana, kā arī tehniskās apskates iziešana. Papildus šiem pakalpojumiem, uzpircēji bieži piedāvā Tavu auto potenciālajam klientam iegādāties līzingā, kas var paātrināt pārdošanas procesu. Tā pat ir liela iespēja, ka auto tiks pārdots eksportā, jo BRC Autocentram ir plašs sadarbības partneru loks un uzticamība arī ārpus Latvijas robežām.   

BRC Autocentrs piedāvā vēl kādu pakalpojumu, kuru Tu kā privātpersona nevar sniegt – līdz pat 2 gadu garantiju lietotam auto. Ienāc un uzzini kā BRC Autocentrs Tev var palīdzēt pārdot savu veco automašīnu jau šodien!



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats