24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Esmu kļuvis neērts! Rimšēvičs paziņo, ka neatkāpsies no LB prezidenta amata
Esmu kļuvis neērts! Rimšēvičs paziņo, ka neatkāpsies no LB prezidenta amata
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 20. februāris 2018, 13:51
Korupcijas skandālā iesaistītais Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs paziņojis, ka neatkāpsies no amata, jo neuzskata sevi par vainīgu, kā arī pauda neuzticību tiesu sistēmai. Par to otrdien preses konferencē vienu dienu pēc atbrīvošanas no izolatora informēja pats Rimšēvičs.


“Ar savu darbu Latvijas Bankas vadītāja amatā esmu kļuvis neērts – gan tiešā, gan netiešā veidā. Man pat izteikti draudi dzīvībai,” sacīja Rimšēvičs, norādot, ka viņa vietā vēlas ielikt kādu paklausīgu cilvēku, kas ar Latvijas Bankas rokām glābtu Aizkraukles banku.

“Visi šie apvainojumi ir nepatiesi. Nevienu neesmu spiedis, ne no viena neesmu saņēmis kukuli,” preses konferencē vairākkārt uzsvēra Latvijas Bankas prezidents, norādot, ka viņa aizturēšana nav nejauša. “Mani vēlas izolēt no lēmumu pieņemšanas. Pārāk ilgi esmu traucējis.”

Rimšēvičs norādīja, ka neraugoties uz aicinājumiem, neatkāpsies no Latvijas Bankas prezidenta amata. “Es neatkāpšos, jo neesmu vainīgs. Mana apkāpšanās ir manu apmelotāju un nomelnotāju mērķis (..) tiesvedība varētu ilgt gadiem un man nebūs iespējas saņemt pilnvērtīgu, ātru un taisnīgu tiesu,” uzskata Rimšēvičs, norādot, ka viņa atkāpšanos ļautu šiem cilvēkiem triumfēt.

Latvijas Bankas prezidents norādīja, ka “viņam ir raksturs” un “viņš nevar sēdēt mierīgi vai stāvēt malā”, piebilstot: “Iespējams, tas ir tas, par ko šodien ciešu.”

Savu aizturēšanu LB prezidents saistīja ar pagājušās nedēļas notikumiem, kad aizvadītajā piektdienā ABLV Bank esot vērsusies Latvijas Bankā, prasot likviditātes pabalstu viena miljarda apjomā, ko Latvijas Banka nekādos apstākļos nevarētu darīt līdz ar ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FinCEN) sankcijām ABLV Bank. Jau pēc trīs stundām Latvijas Bankā notikusi kratīšana. “Vai sakritība?” viņš vaicāja.

Rimšēvičs klāstīja, ka viņš un arī Latvijas Banka ir kļuvusi par dažu komercbanku uzbrukuma mērķi. Vēlme esot izslēgt Latvijas Banku no tiesvedībām, kas sāksies ASV, kā arī piespiest Latvijas Banku pildīt komercbankas “ABLV Bank” izteiktos “apšaubāmos lūgumus par finansiālu atbalstu”.

Atsaucoties uz 2017. gada vasaras notikumiem, kad Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) izlēma sodīt piecas Latvijā darbojošās bankas, jo ar sadarbībā ar ASV Federālo izmeklēšanas biroju veiktā pārbaudē konstatēts, ka tās nav ievērojušas regulējošo normatīvo aktu prasības noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTFN) jomā, Rimšēvičs norādīja, ka “liels bija viņu pārsteigums, ka šeit, Latvijā, tika sodītas piecas un nevis sešas bankas. Domāju, ka šobrīd Latvijas Banka ir valstī palikusi vienīgā, kura pauž neatkarīgu un skaidru nostāju gan par nerezidentu banku sistēmu Latvijā, gan nodokļu sistēmu un citām jomām.”

Latvijas Bankas prezidents klāstīja, ka “Norvik bankas” lielākais akcionārs Grigorijs Guseļņikovs esot mēģinājis aplinkus tikties, lai stāstītu, cik grūti ir strādāt Latvijā, un lai palīdzot. Esot izteikts lūgums zvanīt ģenerālprokuroram un citām augstām valsts amatpersonām. Rimšēvičs atbildējis, ka viņš nesniedzot šāda veida palīdzību. Pēc šādas atbildes Guseļņikovs esot solījis tiesāties ar valsti, klāstīja Latvijas Bankas prezidents, norādot, ka viņaprāt notiekošais pret viņu ir rūpīgi izplānota afēra.

Kā ziņots, Rimšēvičs tiek turēts aizdomās kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320.panta 4.daļas – par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats