28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vienotība svaida sevi mesijas kārtā
Vienotība svaida sevi mesijas kārtā
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 19. februāris 2018, 11:14
Bez Vienotības Latvijai nav nākotnes. Šāds bija partijas domes sēdes vadmotīvs. Tās laikā partijas līderi nevairījās atzīt aizvadītajos gados pieļautās kļūdas, taču vēl tiešāk tika kritizēti politiskie konkurenti – galvenokārt koalīcijas partneri.


Partijas nesaraujamo likteni ar Latvijas nākotni uzsvēra gan Vienotības domes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš, kas pauda pārliecību, ka Vienotība ir teju vienīgā eiropeiski orientētā partija, gan organizācijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens, kas iekšējo intrigu novārdzināto partiju nu salīdzināja ar ātrvilcienu, kuram ir skaidrs maršruts un kurš gatavs uzņemt ikvienu eiropeiskās vērtības atbalstošu pasažieri, lai šī gada nogalē atkal piestātu peronā Saeima, bet ilgtermiņā - tiesiskā un pārtikušā Latvijā.

Citu partiju spēkos nekas tāds neesot. To definējot konkurentu politiskā ģenētika. K. Kariņa klasifikatorā ir trīs politiskās evolūcijas atzari Latvijā. Vārdā nenosauktas, bet tās partijas, kuras Latvijas nākotni saista ar lielāku vai mazāku atkarību no Krievijas labvēlības, tādas, kas rūpējas tikai par saviem biedriem, un eiropeiski orientētās, kurām svarīgas Rietumeiropas vērtības brīvā un neatkarīgā valstī.

Šajā klasifikatorā Zaļo un zemnieku savienība pieskaitīta pašlabuma meklētājiem, un saskaņā ar Vienotības redzējumu tā pielīdzināta Komunistiskajai partijai, iekļūšana kurā padomju gados sniedza dažādas privilēģijas visādi citādi sarežģītajā laikmetā. Nacionālā apvienība Vienotības klasifikatorā, šķiet, nekur nav iederējusies, taču tai tika pārmests pārlieku uzspēlēts patriotisms, jeb urāpatriotisms. «Mēs nekad nebūsim partija, kas ar patosu svinēs [1934. gada Kārļa Ulmaņa vadīto valsts apvērsumu] 15. maija apvērsumu,» teica Vienotību pārstāvošais Salaspils mērs Raimonds Čudars.

Saskaņā ar Vienotības redzējumu sapni par labāku Latviju politiskajam spēkam līdz šim realizēt traucējuši neapdomīgi izraudzīti sabiedrotie, kas neatkarīgi no pārstāvētajām idejām uzņemti Vienotības rindās, lai tikai audzētu tās pārstāvniecību Saeimā. «Mēs braucam auzās [..] Esam iekrituši slazdā, lai tikai dabūtu lielāku skaitu,» piesaucot Inesi Boķi un Viktoru Valaini, kas nesen tika izslēgti no Vienotības Saeimas frakcijas un pievienojās Zaļo un zemnieku savienībai, teica K. Kariņš.

Vienotība tādēļ izveidojusi partijas vērtību deklarāciju, kura būs jāparaksta ikvienam politiskajam spēkam, kas vēlēsies stāties zem Vienotības karoga. Deklarācijas ievadā norādīts, ka Vienotības uzdevums ir rūpēties par ilgtspējīgu un līdzsvarotu valsts attīstību, savukārt Latvija jāveido par nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela un droša par nākotni. Deklarācijai jau pievienojušies un sadarbību ar Vienotību arī 13. Saeimas vēlēšanās domes sēdē apliecināja vairākas reģionālās partijas - Kuldīgas novadam, Tukuma pilsētai un novadam, Valmierai un Vidzemei. Šie politiskie spēki arī līdz šim sadarbojās ar Vienotību. Šīs Saeimas pilnvaru laikā pieļautās kļūdas saskatījis arī jaunais Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Hosams Abu Meri. Viņš uzskata, ka galvenā partijas problēma bija ļaušanās iekšējām intrigām, bet tagad šī kaite esot iznīdēta un partija uzskatāma par pilnībā veselu organismu.

H. Abu Meri, kura dedzīgumu ar labu vārdu uzteic kolēģi, arī paziņoja, ka līdz ar veselības atgūšanu partija nevairīsies izrādīt agresiju, jo aizvadītajos gados Vienotība pārāk bieži griezusi otru vaigu pļaukai. «Aci pret aci, un zobu pret zobu! Mēs neesam koalīcijas rezerves ritenis!» koalīcijas partnerus brīdināja H. Abu Meri.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats