25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ģenerālprokuratūra izvērtēs oligarhu lietas izmeklēšanas procesu
Ģenerālprokuratūra izvērtēs oligarhu lietas izmeklēšanas procesu
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 14. februāris 2018, 14:13
Ģenerālprokuratūra uzdevusi amatā augstākam prokuroram izvērtēt Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurora Māra Lejas un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) savulaik pieņemtos lēmumus par tā dēvētās “oligarhu lietas” izbeigšanu.


Jau vēstīts, ka tā dēvētā “oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisija aicinās prokuratūru veikt pārbaudi par lietas izmeklēšanas procesu no profesionālā viedokļa. Pastāv aizdomas, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs strādājis noteiktu personu interesēs.

Intervijā LTV raidījumā “Rīta panorāma” komisijas vadītāja Inguna Sudraba (NSL) pavēstīja, ka “oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisija rekomendēs pārbaudīt “oligarhu lietas” izmeklēšanas procesu.

Pēc viņas sacītā, šīs lietas izmeklēšanas laikā notikusi “skaļa bļaustīšanās un šovu taisīšana”, bet reāli fakti un pierādījumi neesot savākti. Sudraba pieļauj, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, izmeklējot lietu, strādājis dažādu personu interesēs.

Izmeklēšanas gaitā tiek gaidīti paskaidrojumi par “oligarhu lietas” sākšanas pamatojumu un pirmstiesas izmeklēšanas gaitu, izdarot secinājumus par attiecīgo amatpersonu rīcību un iespējamo atbildību.

Ģenerālprokuratūra uzdevusi amatā augstākam prokuroram veikt pārbaudi arī par kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā pieņemto lēmumu, tai skaitā par lietas izbeigšanu, pamatotību.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka paziņojusi, ka atbilstoši Kriminālprocesa likumam ar resorisko pārbaudi šī likuma izpratnē saprot valsts iestādes un tās amatpersonu veiktu pārbaudi attiecībā uz iespējamu likuma pārkāpumu, izmantojot šīs iestādes darbību regulējošajā likumā noteiktās pilnvaras, kas nav kriminālprocesuālās pilnvaras.

Ievērojot šīs normas prasības, resoriskā pārbaude konkrētās lietas izmeklēšanas gaitas izvērtēšanai nav piemērojama.

Kā zināms, kādreizējais “oligarhu lietu” uzraugošais prokurors Māris Leja atzinis, ka : “”Rīdzenes” sarunas tikai radīja aizdomas par iespējamu noziedzīgu nodarījumu, taču pierādījumi nebija pietiekami, lai uzrādītu personām apsūdzības un nodotu lietu pēc tam tiesai.”

Jau ziņots, ka “oligarhu lietas” parlamentāras izmeklēšanas komisija izveidota jūlijā ar mērķi noskaidrot, kāpēc bez rezultāta noslēgusies skandalozā “oligarhu lieta”. Komisija izveidota par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats