23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Čekas maisu izpēte iestrēgst
Čekas maisu izpēte iestrēgst
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 14. decembris 2017, 11:14
Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu zinātniskas izpētes starpdisciplinārajai komisijai, kas tika izveidota pirms trim gadiem, pētniecības darbs būtu jābeidz jau nākamā gada 31. maijā. Taču vēl tagad tas tā īsti nav sācies dažādu peripetiju dēļ, tāpēc valdības sēdē, kur tika skatīts informatīvais ziņojums par komisijas paveikto, izskanēja šaubas, vai noteiktajā termiņā tas tiks izdarīts.


Tā vietā, lai izpildītu galveno pienākumu: veiktu zinātnisko izpēti un uz tās pamata sagatavotu zinātniski pamatotu slēdzienu par dokumentu autentiskumu, sniegtu zinātniski pamatotas rekomendācijas par dokumentu turpmāko pieejamību un izpēti, komisija «iesaistījusies apjomīgā sarakstē ar Satversmes aizsardzības biroju (SAB) un citām valsts iestādēm», skaidroja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, kura vadītā ministrija administrē un finansē (trijos gados - vairāk nekā pusmiljons eiro) šo komisiju. Viņš norādīja, ka, lai pētītu SAB telpās dokumentus, kas satur ierobežotas pieejamības informāciju, ir jāievēro noteikta kārtība, proti, jāsaņem atļauja, tāpēc pētniekiem ir jāraksta pieteikums SAB. Pēc tam birojs pārbauda katras personas biogrāfiju, kas ietver arī visu tiesībsargājošo institūciju sniegtās ziņas. Četri komisijas locekļi šīs anketas aizpildījuši tikai šonedēļ, tāpēc nav vēl zināms, kad šīs atļaujas viņi saņems. Ministrs arī norādīja - lai gan SAB aicinājis komisiju iepazīties ar fondu aprakstiem jau 2014. gadā, tās pārstāvji ieradušies tikai šā gada septembrī, turklāt - tā arī līdz galam nav iepazinušies un līdz šim SAB neviens nav vērsies ar konkrētu pētījuma tēmu. K. Šadurskis pieļāva, ka, ļoti iespējams, vēl nekas nav zaudēts un, ja komisijas vadība pārskatīs savu rīcību, tad līdz 31. maijam darbu var arī pabeigt. Arī premjers Māris Kučinskis pauda cerību, ka «dažos mēnešos pagūsim visu izdarīt». Skaidrs, ka čekas maisi ir jāatver noteiktā termiņā un komisijai ir jāiesniedz ieteikumi, kā to izdarīt. Piesardzība ir jāievēro tāpēc, ka šajos maisos var būt arī cilvēki, kam nav zināms, kāpēc un kā viņi tur iekļuvuši.

Informatīvajā ziņojumā arī norādīts, ka komisija vērsusies ministrijā ar priekšlikumu reorganizēt SAB un atdot Totalitārisma seku dokumentēšanas centru kā iestādi Latvijas Universitātei, bet visus dokumentus - Latvijas Nacionālajam arhīvam līdz nākamā gada 1. martam. Tas atvieglotu dokumentu pētīšanas procesu un to publicēšanu ar zinātniskajiem komentāriem līdz 2018. gada 31. decembrim.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats