29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Latvijā iepirkšanās kāre atgriezusies
Latvijā iepirkšanās kāre atgriezusies
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 9. oktobris 2017, 11:39
Pēdējos desmit gados jaunu lielu tirdzniecības centru atvēršana vai esošo būtiska paplašināšana Latvijā bija retums, bet šogad, jūtot pircēju pieaugošo vēlmi iepirkties, vairākas kompānijas ir uzsākušas būvēt jaunus tirdzniecības centrus vai realizēt projektus, kas savulaik dažādu iemeslu dēļ tika atlikti.


Tirgotāju optimismu vairo fakts, ka Latvijas iedzīvotājos atgriezusies iepirkšanās kāre - mazumtirdzniecības rādītāji ar katru mēnesi uzlabojas. Augustā tirdzniecība uzrādījusi straujāko kāpumu pēdējo divu gadu laikā. Šogad augustā mazumtirdzniecības uzņēmumu (neskaitot degvielu) kopējais apgrozījums bijis 530 miljoni eiro, kas ir par 47 miljoniem eiro lielāks nekā pirms gada. Tas ir, vidēji ik dienas augustā visos Latvijas veikalos kopumā iekasēts par 1,5 miljoniem eiro vairāk nekā vidēji ik dienas pērn augustā.

Alfa būs par trešdaļu lielāka

Tirdzniecības parku Alfa atklāja 2001. gadā, pēc trim gadiem to paplašinot, bet 2008. gadā esošajām tirdzniecības platībām piebūvējot kinoteātri Cinamon. Šobrīd - pēc deviņiem gadiem - ir uzsākta Alfas paplašināšanās ceturtā kārta, kas paredz palielināt tirdzniecības parka Alfa platību par 30 000 m2, kopējai tirdzniecības centra platībai sasniedzot 100 000 m2, savukārt nomnieku skaits no pašreizējiem 170 tiks palielināts līdz 250. Projektu plānots pabeigt 2019. gada augustā. Kopējās investīcijas sasniedz 55 miljonus eiro. Swedbank Latvija ir projekta finanšu partneris, sniedzot 40 miljonu eiro lielu aizdevumu būvniecībai.

«Paplašināšanās galvenais iemesls ir nomnieku un klientu pieaugošās prasības. Pēc šā projekta pabeigšanas tirdzniecības centrs Alfa būs ne tikai lielākais iepirkšanās centrs Latvijā, bet iegūs pilnīgi jaunu pozīciju Latvijas tirgū, piedāvājot plašāko preču un pakalpojumu, pārtikas, ēdināšanas un izklaižu klāstu visai ģimenei. Esmu priecīgs, ka Linstow un Multi Corporation ir apvienojušies, lai Latvijā realizētu tik lielu projektu,» norādīja Linstow valdes priekšsēdētājs Frode Gronvolds.

Paplašināšanās projekts paredz jaunu trīsstāvu piebūvi ar īpašu, gandrīz 6500 kvadrātmetru plašu restorānu zonu augšstāvā. Jaunās ēkas pirmajos divos stāvos tiks izvietoti apģērbu veikali. Trešajā stāvā paredzēta 500 kvadrātmetrus plaša bērnu izklaižu zona. Aktīva dzīves stila piekritēji varēs izmantot 1700 kvadrātmetru plašo My Fitness sporta klubu. Jaunā piebūve būs arī papildinājums tirdzniecības centra Alfa esošajām kino izklaižu iespējām, kuras arī plānots paplašināt.

Projekta attīstītāji sola labiekārtot un apzaļumot tirdzniecības centra pieguļošo teritoriju. Tāpat uzlabos tirdzniecības centra Alfa ērtības, nodrošinot apmeklētājus ar zīdaiņu pārtīšanas un barošanas telpām, kā arī ar ģimeņu atpūtas telpām. Paredzēts izbūvēt arī jaunu pazemes autostāvvietu, kā arī papildu auto stāvvietas, kas palielinās kopējo autostāvvietu ietilpību par 2000 automašīnām. Tāpat projekts ietver ērtu velonovietņu izbūvi.

«Vēlamies, lai ģimenes pēc iespējas vairāk pavada laiku kopā un lai šis kopā pavadītais laiks būtu krāsains, aizraujošs un daudzpusīgs. Tieši tāpēc, ņemot vērā klientu pieprasījumu un nomnieku plašo piedāvājumu, t/p Alfa ir gatavs pārmaiņām. Nākamo divu gadu laikā esam ieplānojuši virkni interesantu pasākumu, lai arī apmeklētāji varētu iesaistīties un būt daļa no t/p Alfa ģimenes šajā pilnveidošanās procesā,» atklāj t/p Alfa vadītāja Irīna Toropova.

Stockmann kļūs vēl gardāks

Pārmaiņas piedzīvos arī Stockmann veikals Rīgas centrā. Stockmann Group izpilddirektors Lauri Veijalainens uzsvēra, ka Stockmann grupas vadība ir pieņēmusi lēmumu par jaunas biznesa stratēģijas ieviešanu, koncentrējot darbību uz noteiktām preču grupām - modes, kosmētikas, pārtikas un mājas precēm, kā arī vēl pilnveidot apkalpošanas kvalitāti un investēt līdzekļus tirdzniecības telpu modernizēšanā.

Stockmann veikalos Rīgā un Tallinā plānots palielināt pārtikas sadaļu. Tallinas Stockmann pārmaiņas ir plānots sākt īstenot nākamgad, bet Latvijā - 2019. gadā. Šobrīd Stockmann produktu portfelī modes un mājas preces veido 45%, savukārt pārtika ir otra lielākā preču grupa, kas aizņem 38% no piedāvāto preču un produktu klāsta.

Kopš augusta Stockmann veikals Rīgā preces saņem no jaunā loģistikas centra, kas izvietots Helsinkos. Jaunais centrs ļauj samazināt izmaksas, paātrināt jaunu preču saņemšanas laiku, palielināt sortimentu. Šī centra izveidē un modernizētas sistēmas ieviešanā investēti apmēram 30 miljoni eiro, ko kompānija bija iekrājusi, pēdējo sešu gadu laikā atliekot pa pieciem miljoniem eiro gadā.

«Jaunā stratēģija, kuras ieviešana visos Stockmann grupas uzņēmumos notika pēdējo divu gadu laikā, ir radījusi pamatu darbības rādītāju paaugstināšanai, plānojot gan apgrozījuma, gan rentabilitātes pieaugumu jau 2017. gadā. Pērn SIA Stockmann apgrozījuma apjoms bija 51,6 miljoni eiro, šogad to plānots palielināt par 4%. Kopējās tirgus tendences Latvijā neuzrāda strauju pieprasījuma kāpumu. Apgrozījuma pieaugumu plānojam, izmantojot Stockmann iespēju operatīvi piedāvāt Somijas un citos tirgos aktuālās augstas kvalitātes preces Latvijas klientiem. Pēc Stockmann grupas investīciju projekta realizēšanas 2017. gadā darbu sācis viens no modernākajiem loģistikas centriem Eiropā. Tas ļauj preces Latvijā saņemt daudz operatīvāk un neveido papildu loģistikas izdevumus. Savukārt Stockmann pārtikas grupa realizē atšķirīgu konceptu, piedāvājot pieprasījumam īpaši izvēlētus pārtikas produktus.

2017. gada pirmajos divos mēnešos tas ļāvis sasniegt par 3% lielāku pieaugumu, nekā tas vērojams kopumā šajā segmentā Latvijā,» atklāj universālveikala Stockmann direktore Latvijā Dace Goldmane.

Jaunas izklaides

Par daudzfunkcionālā tirdzniecības centra Akropole izveidi Rīgā runāja jau kopš 2003. gada. Taču tikai šopavasar Akropole un SIA Merks parakstīja līgumu par būvdarbu uzsākšanu pilnā apjomā. Kopš tā laika projekts attīstās ļoti strauji. Akropole būs viens no lielākajiem un modernākajiem daudzfunkcionālajiem iepirkšanās un izklaides centriem Latvijā. Kopējā ēkas platība būs apmēram 98 000 m2, no kuriem apmēram 9000 m2 tiks atvēlēti augstas klases birojiem. Projektu plānots pabeigt 2019. gada sākumā.

***

Viedokļi

Agnese Buceniece,
Swedbank ekonomiste:

- Sabiedrības noskaņojums par situāciju ekonomikā kopumā uzlabojas. Pie augošiem vidējiem ienākumiem iedzīvotāji atļaujas uzkrāt mazāku ienākumu daļu un vairāk novirzīt dažādu preču un pakalpojumu iegādei. Piemēram, aptaujās iedzīvotāji biežāk norāda, ka plāno veikt mājokļa uzlabojumus, iegādāties automašīnu, ko redzam arī mazumtirdzniecības un automobiļu un motociklu pārdošanas datos. Ienākumu nevienlīdzība saglabājas augsta, kā rezultātā daļa sabiedrības vēl neizjūt ekonomikas izaugsmes sniegtos labumus. Tomēr līdz ar bezdarba līmeņa turpmāku samazināšanos un ienākumu kāpumu aizvien vairāk iedzīvotāju sajutīs uzlabojumu. To veicinās arī nākamgad paredzētā iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšana, atvieglojumu pieaugums un minimālās algas kāpums.

Pēteris Strautiņš,
DNB bankas ekonomikas eksperts:

- Tuvākās nākotnes izredzes tirgotājiem ir varbūt ne spožas, taču labas gan. Patērētāju noskaņojums neliecina par tūlītēju izrāvienu, indekss taustās gar pēckrīzes augstāko punktu, taču tas tāds ir bijis arī brīžos, kad tirdzniecība gandrīz stāvēja uz vietas. Varbūt var vairāk ņemt vērā atbildes, kas tiešāk liecina par nodomiem, piemēram, par mājokļu remontu un iekārtošanu. Turklāt notikumi darba tirgū, kā arī patēriņa kreditēšana par gaidāmo mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpumu signalizē ļoti nepārprotami.

Tāpēc nozares uzņēmēji nākotnē var raudzīties ar optimismu. Nākamie 2-3 gadi viņiem nebūs viegli, strauji augs darba algas, daudzviet arī telpu īres izmaksas. Taču viņi vismaz varēs šīs izmaksas pārcelt uz patērētājiem, jo dzīve dārgāka kļūs arī konkurentiem. Daļai eksportētāju situācija būs krietni sarežģītāka.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats